Кордопулова къща Мелник

17.12.2010
Кордопуловата къща

Мелник е един от най-старите исторически градове в България. Днес той се счита за най-малкия град на територията на страната. Макар и малък, Мелник е успял в максимална степен да съхрани българските традиции и дух, както и множеството си културни паметници. От Възраждането до днес в Мелник са се запазили забележителните в архитектурно отношение мелнишки къщи. Най-интересна от тях е Кордопуловата къща (Kordopulova house), която се счита за най-голямата възрожденска сграда в България.

Кордопуловата къща и е построена от богатата мелнишка фамилия Кордопулови през 1754 г., а днес е безспорният фаворит като най-голямата възрожденска къща в историята на Бъгария. Тя е впечатляваща с автентичния си богат и красив интериор. Превърната в интересен музей на българската култура и традиции Кордопуловата къща предлага разходка из дървените си етажи, покрити с пъстри черги. За да усетите максимално автентичната атмосфера и български дух, седнете на някое от местата покрай три стени и погледнете към еркерните прозорци.

В приземния етаж на Кордопуловата къща има вкопани изби за вино, с капацитет за отлежване на 250-300 т. Тук е оформен интересен лабиринт и винарски изби, които са особено атрактивни за туристите. Последният прочут представител на фамилията Кордулови е Манолис Кордопулос. Той завършил винопроизводство във Франция и пренесъл знанията си във винопроизводството в Мелник. Той дава убежище на Яне Сандански в Кордопуловата къща в годините преди Първата световна война.

Днес има традиция всеки от посетителите на тази стара мелнишка къща да получи чаша от прочутото мелнишко вино, което се произвежда в тези изби. Самата изба е издълбана в скалата, като е оформен 150-метров тунел. В избите могат да се поберат цели 300 тона вино, като най-голямата бъчва побира значителните 12.5 тона от гроздовия елексир. В началото на 20 век в Кордопуловата къща е имало бъчва, която е побирала 100 оки грозде.

Цялата Кордулова къща е издигната на четири етажа, като два от тях са каменни. Във вътрешността й има 7 стълбища и 24 прозореца, подредени в две редици. Горната редица е от цветно венецианско стъкло, което пропуска меко светлината, падаща върху изрисуваните стени, дърворезби и долапи.

В полуетажа е издаден еркерен етаж за живеене.Влизайки в къщата особено силно впечатление прави дневната стая. Тя е просторна и именно тук са разположени 12 от уникалните прозорци на Кордопуловата къща. Долният ред прозорци имат български характер и са типични за възръжденското ни строителство. Горният ред прозорци е украсен с различни цветни стъкла, които са смесица от венециански и ориенталски мотиви. По северната стена на гостната стая в Кордопуловата къща има майсторски стенописи с барокови орнаменти.

Таванът на стаята е направен изцяло от дърво. Върху него може да видите изобразено слънцето с дванадесет заострени правоъгълника, които символизират броя на месеците в годината. Тук може да се видят изложени съдове за вино, от които някога гостите на къщата са пиели мелнишкия елексир. По целия под са постлани майсторски изработени килими.

3.8
Общо гласували: 4
5 0
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати