Скоциянски пещери

30.04.2013
Скоциански Пещери

Регионалният парк Скоциянски пещери (The Škocjan Caves Regional Park) е сред най-посещаваните туристически обекти в Словения. Разположен е в близост до село Скоциян, Югозападна Словения, откъдето произхожда и името му.

Местността е известна и с немското си име Карст, тъй като парка е разположен в карстов район. Националния парк Скоциянски пещери е единственият обект в страната, който е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

В района на Скоциянски пещери се намира река Река, която извира от платото Снежник. В близост до село Скоциян тя започва да се вкопава в земята и точно преди него изчезва съвсем. Минавайки под земята тя е образувала уникални пещери. Поради срутване на таваните на две от пещерите реката пак може да бъде видяна, но след като премине през Мала и Велика долина отново изчезва.

Парк Скоциански Пещери

Все още не са открити всички пещери, тъй като река Река изминава под земята път от 40 км. и излизайки на повърхността чак в Италия е твърде възможно да има още много неизследвани досега пещери.

В момента туристическият маршрут, който се предлага за посетителите на пещерите е около 3 км., а общата дължина на посетените досега пещери е около 6 км.

Установеният туристически маршрут започва от Тиха пещера, която е кръстена така, тъй като през нея не се чува шума на реката. Интерес в нея представлява Голямата зала, в която може да бъде видян 15-метров сталагмит.

Следва Шумящата пещера, която е разклонение на тихата и носи името си благодарение на силния шум, който се чува от минаващата през нея река. През 1965 г. нейното ниво се е покачило с 108 м. и на входа на пещерата е маркирано нивото й, за да могат посетителите нагледно да си го представят.

През Шумящата пещера се минава доста над реката по красив мост, от който се разкрива внушителна гледка към вътрешността на пещерата.

При преминаването на пещерите е забранено да се снима, за да не се нарушава естественият им облик от светкавиците на фотоапаратите. Въпреки това е добре да ги вземете със себе си, защото към края на туристическия маршрут, който е на мястото в което реката влиза под земята и не се вижда вече, има къс участък, в който снимането е разрешено.

След приключване на туристическия маршрут, който се провежда с екскурзовод и се превежда на английски език, можете да се разходите из околността на карстовото плато, както и до близко намиращото се село Скоциян. В него можете да разгледате църквата на Св. Канциан, както и да пробвате местната кухня в намиращото се до него село Бетаня.

Най-добрият сезон за посещение на Скоциянски пещери е през лятото, тъй като през пролетта и есента често има мъгли и валежи, които ще попречат да разгледате на спокойствие Регионалния парк. Носете си и по-топли дрехи, тъй като разходките в пещерите не са много кратки и често е доста студено.

3.6
Общо 5 гласували
5 1
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати