Река Дарлинг

05.02.2011

Голямата вододелна планина е един от основните природни обекти, които бележат силуета на Австралия. По билото на планината преминава главния вододел на континента, които разделя отточните области към Тихия и Индийския океан. От западните склонове на голямата вододелна планина извират най-пълноводната австралийска река – Мъри и нейният главен приток Дарлинг (Darling) – третата най-дългата река на континента. Общата дължина на речната им система е 3750км, а площта която напояват е около 1 милион кв.км.

На Австралийския континент река Мъри е най-пълноводната, а дължината на Дарлинг е изключително важна за напояването на континента. Реките Мъри и Дарлинг образуват най-важната и единствената мощна речна система в Австралия, която покрива около 15% от територията на континента, равняваща се по площ на Франция и Испания взети заедно.

Река Дарлинг

Дължината на Мъри е 2 570 км, а тази на река Дарлинг-2 830 км. Западните им протоци са незначителни и непостоянни и като цяло тяхната речна система имат неравномерен режим. На западното устие на река Дарлинг се е образувало и прелестното езеро Виктория, което е най-голямо сладководно езеро тук.

Река Дарлинг, извираща от Австралийските Алпи, има непостоянен режим и често пресъхва. Плавателна е единствено до град Бърк. Река Дарлинг се влива в Мъри в в град Уентуърт (Wentworth) в най-югозападната част на щата Нов Южен Уелс (New South Wales). За жалост течението на Дарлинг е застрашено от прекомерна употреба на водите, замърсяването от пестициди и продължителна суша.

През последните няколко години водният й поток бе изключително слаб, но многото валежи през 2010 година предизвикаха по-голямо пълноводие. Водите на Дарлинг са с високо съдържание на сол, което е еще една предпоставка за намаляване на качествата й.

Най-големите градове по течението на Дарлинг са Brewarrina, Bourke, Louth, Tilpa, Wilcannia, Menindee , Pooncarie и Уентуърт . При град Уентуърт има голямо речно пристанище, което е най-натоваренитевътрешно пристанище на Австралия в края на 1880 г. Районът покрай Куинсланд, известен сега като Дарлинг Даунс (Darling Downs) постепенно е колонизиран след от 1815 г.

През 1828 година изследователите Чарлс Сюарт (Charles Sturt) и Хамилтън Хюм (Hamilton Hume) са изпратени от тогавашното правителство да изследват тукашните територии. Те проучили долината на река Маскуари (Macquarie River), открили река Боган (Bogan River), а след това, в началото на 1829 г, и горното течение на Дарлинг.

Реката била кръстена на сър Ралф Дарлинг (Sir Ralph Darling), който тогава бил управител на Нов Южен Уелс. През 1835 г. майор Томас Мичъл пътува по цялата дължина на Дарлинг, потвърждавайки по-ранното откритие на Стюарт, че тя е приток на Мъри. Днес земите покрай река Дарлинг се използват предимно за отглеждането на селскостопански растения, като жито, памук, ориз, царевица, лозя, плодове и зеленчуци.

3.8
Общо 4 гласували
5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати