Църквата Парапортиани в Микос

08.10.2011
Църквата Парапортиани в Микос

Църквата Парапортиани (Paraportiani Church) в Микос е разположена на стария венециански хълм Кастро, където днес могат да се видят множество религиозни храмове. Сред тях обаче на преден план изпъква Света Парапортиани, която е обявена за Национален културен паметник. Това е най-старата и известна църква на острова.

Посещението на гръцкия остров Микос, който е част от Цикладските острови в Егейско море и който притежава невероятни исторически паметници е едно вълнуващо преживяване, което непременно трябва да си подарите, разбира се, ако имате възможност. Символите на острова са пеликанът Петрос и Вятърните мелници, но що се отнася до религиозни забележителности, църквата Парапортиани е беспорен фаворит.

Църквата Парапортиани в Микос е най-популярната и най-сниманата от 400 църкви, които могат да се разгледат на гръцкия остров. Това, което прави тази християнска постройка толкова уникалена и бележита, е нейната архитектурна конструкция, която представлява един несиметричен ансамбъл от четири параклиса, обединени в общото название Парапортиани. В архитектурно отношение църквата Парапортиани е невероятно и сполучливо съчетание от четири стила – византийски, народен гръцки, традиционен религиозен и западен стил.

Църквата Парапортиани датира от средата на 15 век. Името й води своето начало от думата "Порт", която означава врата. Наречена е така, защото някога Парапортиани е била построена в непосредствена близост до входа на средновековния замък в град Миконос, който за съжаление е напълно унищожен и от него днес не са останали никакви следи. Със своята уникална конструкция, сградата на Парапортиани с нейните четири отделни части, се счита за уникална постройка с голяма архитектурна стойност.

Самата конструткция на храма е изградена от четири приземни храма, и един на първия етаж, който всъщност представлява главната църква Парапортиани. Параклисите около нея - (Aghios Sozontas, Aghii Anargyri, Aghia Anastasia, and Aghios Efstathios, са обединени под името Парапортиани.

Храмът Парапортиани е разположен в известната като Стария град част на остров Микос. Тя се намира доста близо до пристанището. Основите на църквата, бележита за хълма Кастро са положени през 1475 година, а останалите конструкции са прибавяни поетапно в различни периоди от историята, като окончателен вид църквата Парапортиани придобива някъде през 17 век.

4.2
Общо 6 гласували
5 3
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати