Фрауенкирхе в Дрезден

31.07.2010

Преди няколко години великолепната катедрала Фрауенкирхе в Дрезден (Frauenkirche Dresden) бе класирана на трето място сред туристическите символи на Германия. Тя е една от най-впечатлявящите протестантски църкви в цяла Европа.

След бомбардировките през втората световна война Фрауенкирхе в Дрезден е била почти напълно разрушена. Преди няколко години обаче благодарение на подкрепата на цялото население, символът на Дрезден в лицето на Фрауенкирхе беше възстановен. Храмът посреща официално посетители от 2005 година насам.

Frauenkirche Dresden

Макар Дрезден да може да се похвали с невероятни културно-исторически забележителности като пищния и красив музеен комплекс Цвингер, интригуващата църква църквите Хофкирхе, издигната през 18 век, храмът Фрауенкирхе в Дрезден си остава недостижим, най-вече с това, че буквално е възкръснал в съвършена форма от пепелта.

Самата Фрауенкирхе също е построена през 18 век, когато общността е протестантска, а дворът е католически. През 1726 г. общината поверява на Георг Бер поръчката да изгради семпъл, но достолепен храм без каквито и да е изображения, а именно Фрауенкирхе.

Само дванадесет години по-късно католическият двор възлага на италианския архитект Гаетано Киавери да построи Хофкирхе, която мнозина специалисти определят като паметник на най-пищния и претрупан барок. Фрауенкирхе е окончателно завършена 1743 година, като била в в един архитектурно съвършен ансамбъл с Цвингер и Дрезденската опера.

Близо 200 години храмът Фрауенкирхе стои достолепно на своето място със своя каменен купол. Британската авиация обаче я срива до основи през унищожителните бомбардировки над Дрезден на 13 и 14 февруари 1945 година. В следващите четири десетилетия на комунистическа Германия никой дори и не дава да се обели дума относно реставриране на Фрауенкирхе като исторически паметник и символ.

Фрауенкирхе в Дрезден

След обединението на двете части на Германия в Дрезден е оформен специално Граждански комитет за възстановяването на Фрауенкирхе. Целта е била храмът да се издигне точно по запазените оригинални планове на Георг Беер, който завършва окончателно Фрауенкирхе в Дрезден през 1743 година.

Средствата, изразходвани за реставрацията на храма възлизат на 131 милиона евро. Всички те представляват изцяло частни дарения (над 600 000 на брой), като са не само от германци, но идват и от Великобритания. Задвижваща обаче остава инициативата на гражданите на Дрезден.

Официалната церемония по откриването на новата Фрауенкирхе става на 30 октомври 2005 година, като на церемонията присъстват над сто хиляди гости. В реконструкцията на новата Фрауенкирхе за използвани от 43% от строителните материали на старата сграда.

В сутерена на храма днес посетителите могат да разгледат една интересна изложба, която в три отделни секции разказва цялта история на Фраунекирхе – от построяването, през разрухата, до повторното издигане.

3.9
Общо 8 гласували
5 3
4 2
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати