Джамията Коджатепе в Анкара

04.10.2011
Джамията Коджатепе в Анкара

Джамията Коджатепе (Kocatepe Mosque) е сред най-впечатляващите религиозни храмове в турската столица. Тя е и най-голямата джамия, издигана някога в многомилионна Анкара(Ankara). Внушителната постройка може да бъде видяна от почти всяка точка на града.

Днешният облик на мюсюлманския храм обаче претърпява редица промени още преди самото му построяване.

Най-големият религиозно здание в Анкара е строено цели 20 години. Замисълът за построяването на Коджатепе съществува още от 40-те години на миналия век. През 1944 година дори се учредява специална организация, чиято цел е да се построи нова модерна сграда в турската столица. От тогава всъщност започва внимателният подбор на проекти за построяването на бъдещия религиозен храм.

Така се стига до годината 1956, когато тогавашният министър-председател Аднан Мендерес определя мястото, където да се издигне джамията. Година по-късно от общо 36 проекта се избира само един. Идеите на Ведат Далокай и Неджат Текелиоглу се оказват най-перспективни според турските власти. Това, с което те печелят, е модерният и иновативен дизайн на религиозния храм. Тогава започват началните дейности по конструкцията. Малко след изливането на основите, мащабният проект е спрян. Причината – острите критики от страна на консервативни представители на властта, които не са съгласни с прекалено модернистичния стил на бъдещата емблема на турската столица. Това обаче не спира архитектът Делокай да материализира своите гениални идеи. Той видоизменя проекта и успява да построи паметен религиозен храм в пакистанския град Исламабад (Islamabad). Делокай построява Шах Фаисал Масджид (Shah Faisal Masjid) – една от най-големите джамии в света, събираща в сърцето си 100 000 поклонници.

Още десетилетие продължава конкурса за джамията Коджатепе. Така се стига до 1967 година, когато се решава да се изпълни доста по-консервативен и определян от мнозина по-скоро „носталгичен” дизайн на турския храм. Изпълнители на проекта е Хюрсев Тайла и Фатин Улуенджин. Двадесет години по-късно – през 1987 г. в столицата е официално открита спиращата дъха Коджатепе джамия. Сградата е построена в нео-класически османски архитектурен стил.

Анкарската Джамия Коджатепе

Дължината на сградата е 67 метра. Джамията е широка 64 метра. Четири високи минарета се издигат в четирите ъгъла на храма.

Огромните мащаби на джамията отвън и отвътре очароват посетителите. Вътрешността на сградата е изящно украсена. Там цари гробна тишина, предразполагаща поклонници и посетители към дълбока молитва или размисъл.

Изящна, красива, магнетична – това са само част от епитетите, с които милионите туристи определят облика на джамията.

В дясно от храма се намира малък книжен пазар, където могат да се закупят религиозни мюсюлмански книги. Входна такса няма, но се предполага, че посетителите трябва да оставят дарение за храма. Преди влизане жените трябва да покрият главите си. Освен това би било много практично, ако туристите носят със себе си чанта, в която да поставят обувките си при влизане.

4.5
Общо 4 гласували
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати