Църква Света Богородица в Несебър

12.10.2011
Храм Света Богородица в Несебър

Църквата Света Богородица, известна още и като Успение Богородично, се намира в Несебър. Тя е построена през 1873 година, но е единствената действаща църква на територията на града. Света Богородица се смята за пазителка на Несебър.

Църквата Света Богородица е една от старите църкви, които привличат туристите в стария Несебър. Църквата е трикорабна, направена е от иззидан камък. Нейната камбанария се извисява високо над останалите сгради в Стария Несебър. В църквата Света Богородица се намира чудотворна икона – това е иконата, която е известна като Черната света Богородица.

Иконата е гръцка, от тринадесети век. Тя е била взета от цар Иван Асен Втори по време на битката при Клокотница, когато българите успели да победят войските на Теодор Комнин. Тази икона векове наред е вършила чудеса и е пазила града от вражески сили.

Неотдавна в храма пристигна друга чудотворна икона на Света Богородица. Тя е копие на грузинска икона, която пази от седемнадесет века грузинския народ. Светинята е пристигнала от Грузия, за да се превърне в талисман на жителите на Несебър.

Църква Света Богородица в Несебър

Според местните това е шансът да се сложи край на черната серия от поредица смъртни случаи с млади хора от години насам. Според легендата грузинската икона била прибрана от християнка, която с риск за живота си я скрила в дома си по време на набезите на татарите. Когато те я открили в дома на жената и се опитали да убият грузинката, иконата проплакала с кървави сълзи. Затова Света Богородица се изобразява в Грузия с кървави следи.

Църквата Света Богородица не трябва да се бърка с базиликата Света Богородица Елеуса, която е строена през пети век и също се намира в Несебър. Тя е в северната част на града. Елеуса означава умиление. Църквата е с широчина осемнадесет метра и дължина двадесет и осем метра.

Тя е с форма на трикорабна базилика и има три абсиди. Двата странични кораба имат по още две абсиди. От църквата са останали само основи, тъй като тя е била построена върху свлачище. Храмът е реставриран отчасти.

3.4
Общо 7 гласували
5 2
4 1
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати