Джамията Файсал в Исламабад

27.11.2011
Джамията Файсал в Исламабад, Пакистан

Джамията Файсал (Faisal) се намира в Исламабад (Islamabad), Пакистан и е символ на града и дори на страната. Сградата е построена през 1986 година и е наистина уникална постройка, каквато не се среща в Южна Азия.

Това е националната джамия на Пакистан. Джамията се намира в подножието на хълмовете Маргала (Margalla), които представляват подножие на Хималаите (Himalayas). Това местоположение на сградата позволява джамията да се вижда от километри по всяко време на денонощието. Архитектурата на джамията е поразително модерна и уникална, липсват традиционните куполи и арки на повечето други джамии по целия свят.

Исламабад и джамията Файсал

Архитектурата на джамията е отклонение от традициите на ислямската архитектура, характерна за Южна Азия. Джамията Файсал е един от най-забележителните съвременни примери на ислямската архитектура в света.

Джамията е построена по дизайн на турския архитект Ведат Далокай (Vedat Dalokay), който е спечелил международен конкурс и с проекта си е спечелил престижната награда Ага хан (Agha Khan). Джамията Файсал прилича на бедуинска палатка в пустинята, тя е вдъхновена от триъгълната форма на временния дом на бедуините. В нея са преплетени различни архитектурни стилове.

Джамията е издигната в чест на краля на Саудитска Арабия Файсал Бин Абдул Азиз (Faisal bin Abdul Aziz). Той щедро финансирал построяването на джамията, която била проектирана в края на шестдесетте години на миналия век. Джамията Файсал е символ на надеждата на цялата нация. Джамията заема разгърната площ от 5000 кв. м. Тя е украсена с четири интересни и величествени минарета, които са вдъхновени от турската архитектура. Минаретата са високи по 80 метра и са най-високите минарета в южна Азия. Минаретата са с много фина структура и са дълги и тънки.

Входът в джамията Файсал е от изток, където молитвената зала е предхождана от двор с портици. Международният ислямски университет се е помещавал наблизо доста време, но наскоро се преместил в нов кампус. Джамията все още е място, където се помещава библиотеката, лекционната зала, музеят и кафето на Международния ислямски университет. В молитвената зала виси превъзходен турски полилей, който впечатлява с масивността си и с безброя си светлини.

Основната зала е покрита с бял мрамор и е украсена с мозайки, дело на пакистанския творец Сейдкаин (Sadeqain). В залата за молитва могат да се поберат 10 000 поклонници. Има допълнително място за 24 000 поклонници, които да се настанят в портиците, и за още 40 000 поклонници, които да се разположат в двора.

Джамията в Исламабад

Близо до джамията Файсал се намира мавзолеят на генерал Мухамад Зиа ул Хак (Muhammad Zia-ul-Haq), чието погребение се е състояло през 1988 година и е най-голямото погребение в историята на цял Пакистан. Това е било най-пищното погребение на военен в Пакистан, на което са присъствали огромно количество хора.

До 1993 година джамията Файсал се е славела като най-голямата джамия в цял свят. През 1993 година е била издигната най-високата джамия – джамията на Хасан Втори (Hassan II) в Казабланка, Мароко. След издигането на още две джамии – джамията Масджид ал Харам (Masjid al-Haram) в Мека (Mecca) и Ал Масджид ал Набауи (Al-Masjid al-Nabawi) в Медина (Medina) в Саудитска Арабия, джамията Файсал станала четвъртата по големина джамия в света. В Исламабад постоянно се стича поток от поклонници, които идват тук от различни части на страната и на света, за да изразят почитта си към религията си в тази монументална историческа сграда.

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати