Йерихон

14.12.2012
Йерихон

Йерихон (Jericho) е град в палестинската (Palestinian) автономия в Израел (Israel), известна като Западния бряг (West Bank). Градът е с население над 20 000 души, който е известен от Библията. В Библията се споменава, че Исус (Jesus) е посетил Йерихон.

Градът, известен сред поклонниците на християнството и на библейските притчи, се намира в близост до река Йордан (Jordan). Град Йерихон е разположен на 12 километра от Мъртво море (Dead sea). Според някои данни това е един от най-древните градове на планетата.

В Библията град Йерихон се споменава и с името „градът на палмите”. Руините на древния град са разположени в западната част на съвременния Йерихон. Първите следи от човешки живот в района на града са датирани от осмото хилядолетие преди новата ера.

На територията на града са открити осем метрова кула от епохата на неолита (neolith) и древни погребения. Тази висока кула е била открита от археоложката Катлийн Кениън (Kathleen Kenyon). Кулата е с осем метра диаметър. Точно заради тази кула археолозите смятат, че градът е най-вероятно най-старият град на планетата.

Смята се, че такава кула е била център на социален живот. Преди Катлийн Кениън това място е било проучвано от археолога Чарлз Уорън (Charles Warren), но той не успял да открие нищо и се оказало, че е бил на един метър разстояние от кулата, когато се отказал от надеждите си.

Град Йерихон

На територията на Йерихон започват да се провеждат сериозни археологически разкопки от деветнадесети век, но в началото не дават сериозни резултати. След това обаче излизат все повече изненадващи открития, които привличат огромно количество туристи към това свещено място.

Археолозите са открили в Йерихон и градски стени от бронзовата епоха (Bronze Age). Те са открити от археолозите Селин (Sellin) и Вацингер (Watzinger). Стените са направени от огромни камъни. Смята се, че точно тези стени са паднали, според библейското предание, от мощните тръби на йерихонските воини.

В късната бронзова епоха Йерихон е бил процъфтяващ град, който според една от версиите, е бил разрушен от евреите през 1550 година преди новата ера. Според тази версия градът бил изгорен и жителите му били избити, а нашествениците пощадили само една блудница, която им помогнала. След това градът бил възстановен и отново заел видно място сред големите градове.

Споменаваната в Стария завет местност Тел ес Султан (Tell es Sultan) се намира на територията на града. Туристите могат да видят руините на зимния дворец-резиденция на цар Ирод Велики (Herod the Great). Запазили са се част от басейните, баните и залите, които навремето са били пищно украсени.

Туристите могат да видят и руини от синагога от пети век, от която е останала мозайката на пода. На запад от града се намира планината, на която според Библията Исус се е качил, за да пости четиридесет дни, докато бил изкушаван от дявола. Според много легенди там има огромни богатства, които могат да се сравняват само с богатствата на фараоните.

Йерихон се смята за най-проучваното от археолози място в Израел след Йерусалим (Jerusalem).

3.5
Общо гласували: 2
5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати