Синагогата Туро

30.10.2012
Синагогата Туро

Синагогата Туро (Touro Synagogue) се намира в Нюпорт (Newport) и се слави като най-старата синагога на територията на САЩ.

Синагогата Туро е една от най-красивите сгради, свързани с историята на страната от периода на осемнадесети век. Тя е създадена по проект на Питър Харисън (Peter Harrison).

В проекта на сградата са залегнали основни принципи от Георгианската архитектура. Синагогата Туро е със статут на Национален исторически паметник.

Най-старата синагога в САЩ е построена малко след средата на осемнадесети век.

Историята на синагогата Туро започва преди повече от петстотин години. През 1492 година испанската кралица Изабела (Isabella) издала заповед за експулсиране на евреите в Испания, ако не приемат католицизма.

Много от евреите приели католицизма само привидно, но продължавали да изповядват вярата си. Други обаче напуснали страната и се насочили към Холандия, Северна Африка, както и към Южна Америка.

През 1654 година испанците налагали католицизма в холандските колонии. Еврейските семейства започнали да се изтеглят в търсене на по-голяма религиозна свобода. През 1658 година петнадесет еврейски семейства пристигнали в пристанището на Нюпорт. Била им дадена свобода да изповядват вярата си и да извършват ритуалите си.

През 1677 година евреите в Нюпърт придобили собственост върху парцел земя, който превърнали в еврейско гробище, за да погребват там своите покойници според еврейските традиции.

През 1758 година холандски евреин, който се казвал Айзък Туро (Isaac Touro) станал духовен лидер на еврейската общност. Една година по-късно била закупена земя и бил нает архитектът Питър Харисън. През 1763 година синагогата била окончателно построена. Парите за построяването били събрани в еврейската общност на Нюпърт, както и от евреи от цял свят, които подкрепили каузата.

През 1776 година Нюпърт бил превзет от британците. Пристанището на Нюпърт, което дотогава процъфтявало като търговски център, било разрушено.

Много от евреите напуснали мястото, а Айзък Туро заедно със семейството си се насочил към Ямайка (Jamaica), за да потърси по-спокоен живот. Синагогата била използвана за болнично заведение за ранените и болни британски войници до момента, в който французите освободили Нюпорт.

След това тя започнала да функционира като сграда със съвсем различно от религиозното предназначение. След войната в синагогата върховният съд заседавал по особено важни съдебни дела, сградата служела и за кметство.

Сградата била използвана и за среща на Генералната асамблея на остров Роуд (Rhode Island General Assembly). Синагогата послужила и като място за важната среща на президента Джордж Вашингтон (George Washington) с генералите Лафайет (Lafayette) и Рошамбо (Rochambeau) през 1781 година. По време на тази срещата били планирана последните битки на революцията.

През 1822 година синът на Айзък Туро – Ейъбръхъм Туро (Abraham Touro) дарил 10 000 долара за поддържането на синагогата. Това е най-ранната проява на финансова подкрепа за сграда, която не е обитавана.

През 1850 година синагогата Туро отново започнала да функционира като религиозна сграда. През 1854 година починал другият син на Айзък Туро – Юда Туро (Judah Touro), който в завещанието си оставял 10 000 долара за поддръжка на синагогата.

Днес синагогата Туро, която е един от най-важните исторически паметници от тази епоха, се посещава от десетки хиляди туристи годишно, които пристигат, за да разгледат интериора на тази интересна архитектурна забележителност.

4.3
Общо 3 гласували
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати