Айвалък

Айвалък

Айвалък (на турски Ayvalik) е известен краймосрки курорт, разположен на залив, намиращ се в северната част на Егейско море. Той е най-близко разположеният до България турски курорт (около 600км).

Въпреки че името му означава "Мястото на дюлята", градчето е заобиколено от маслинови дръвчета, от които се произвежда един от най-качествения зехтин в Турция. Ако решите да прекарате почивката си тук, задължително се запасете с оригинален Айвалъшки зехтин.

Историята на Айвалък е интересна. По време на Османската империя гръцкото население запазва правото си да живее тук и само на няколко турски чиновника е разрешено да са в гръцката общност. Дълго време селището запазва и гръцкото си име - Кидония. През 1891 г. тук живеят около 22 000 гърци и едва 180 турци.

Плажна ивица в Айвалък

Получавайки през 18 в. статут на самоуправляващ се град в рамките на османската империя, Кидония разцъфва и забогатява от добив на маслини и търговия с кожи.

През 1821 г. по време на гръцко-турската освободителна война градът е разрушен и не успява да възвърне стария си античен вид.

След падането на Османската империя, османските гърци, живеещи тук, се преместват в Гърция, а турските граждани, живеещи в Гърция, идват в Айвалък. Макар че официалният език е турски, тук ще чуете навсякъде и гръцка реч, дължаща се на размяната на граждани между Турция и Гърция.

Айвалък, Турция

През 1908 г. тук се заселват и шепа босненски бежанци, поради което и босненската реч не е е рядкост.

Населението на града е около 30 000 души, чужденци почти няма.

Айвалък разполага с много запазени стари османско-гръцки къщи, както и с православни гръцки църкви, които обаче са превърнати в джамии. Местното население не се срамува от гръцкото минало на града и дори настоява пред турското правителство за отпускане на средства, с които да се реставрират гръцките постройки.

Забележителности в Айвалък и около него

Плаж в Айвалък

- Шейтан софра, намираща се на малко хълмче с гледка към морето. В превод "Шейтан софра" означава "Дяволска трапеза". Името на местността е свързано с легенда, според която гонен от турците грък успява да се спаси като приготвя на враговете си невероятно вкусна маса, пълна с всякакви ястия.

- Остров Лесбос, от който произлиза оригиналното овче сирене "Фета"

- Остров Кунда, намиращ се само на няколко километра от града, разполага с невероятни рибни ресторантчета, които са посещавани от местните богаташи.

- Пергамон, Древният гръцки град

- Троя, която за съжаление е почти разграбена

Тук с удоволствие можете да разпуснете, да се печете на слънце, да плувате или да се повозите на корабче. През лятото между Айвалък и гръцкия остров Лесбос пътуват ежедневно фериботи.

Градчето разполага с голям брой заведения и очарователни малки ресторанти с уникална гледка към морето, много магазини и сергии. Те работят през целия ден до 22 ч. без да ползват обедна почивка. Аптеките ползват неделята за отдих, но ако имате спешна нужда от нещо, на витрините им има изложен списък с имената и адресите на дежурните аптеки.

По-известните хотели тук са:

- Hotel Billurcu

- Kalif Hotel

- Grand milano Hotel

- Alder Hotel

- Hotel Antikhan

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати