Кушадасъ

Кушадасъ

Кушадасъ е чист и зелен курортен град, където почти всички хотели са на брега на морето. Името му от турски език произлиза от куш, което означава птица, и ада, което означава остров. Затова Кушадасъ е известен също и като птичия остров.

Цените са по-ниски, отколкото в Анталия. Плажовете са предимно пясъчни, но има и каменисти. Сезонът продължава от юни до август, през останалите месеци вече е хладно и има силен вятър.

Кушадасъ е разположен в западна Турция на брега на Егейско море. Населението е 44 000 души, но през лятото няколко пъти превишава този брой заради хилядите туристи, които се стичат в града.

Старото име на града е Скала Нова, а през XV век е бил важен център за търговия между Изтока и страните по Средиземноморието. Недалеч от него се намират антични местности.

В Кушадасъ се организират 3 големи пазара – всеки вторник, сряда и петък. На пазарите във вторник и петък може да си купите плодове и зеленчуци, а на този в сряда – дрехи. Освен тях може да посетите и рибния пазар в града, в който всеки ден предлагат пресен улов.

В града има много ресторанти, магазини и дискотеки. В центъра са построени два водни парка. Хората идват тук, за да се отпуснат в уютните хотели, да се насладят на прозрачната морска вода и водните спортове, да опитат вкусна и прясна средиземноморска риба и разбира се, да купонясват в многото нощни барове и водни паркове.

За любителите на шопинга също има богат избор, а курортът често служи и за изходна база за екскурзии до Ефес, Милет, Измир, Дидим, Пергам, Троя, Хиераполис и Памуккале.

Плажът Пигал е една от перлите в короната на Кушадасъ. Това е наскоро организиран плаж, предлагащ широка гама водни спортове и развлечения. Градът дава перфектни условия за пазаруване.

Кушадасъ Турция

Особено популярни са малките сувенири от оникс, тръби, бижута, модни кожени изделия, килими, мед и месинг. Големите търговски марки, като например Бенетон, предлагат тук своите продукти на цени много по-ниски, отколкото в Европа.

Използван е някога за военни цели – за защита на плажове и предотвратяване на атаки от морето. В момента островът е свързан с Кушадасъ, а на него се издига запазена крепост, построена във византийски стил.

Сред другите забележителни атракции на Кушадасъ са джамията Kaleiçi Camii, построена през 1618 година по заръка на главния везир Кара Мехмед паша и кервансараят, разположен в близост до пристанището и служещ като паркинг за търговските кервани в миналото. На 30 км южно от Кушадасъ е Национален парк Милли, основан през 1966 година.

Кушадасъ също е известен с нощния си живот, ориенталските пазари, магазини, барове, ресторанти и дискотеки, които са денонощно отворени

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
41
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати