Pochivka.com»Централноафриканска република

Централноафриканска република

Информация

  • Население4422000
  • СтолицаБанги
  • ВалутаCFA франк (XAF)
  • Телефонен код+236
  • Езикфренски, банда, санго

Местоположение

Централноафриканската република (ЦАР) е държава в Централна Африка с площ от 622,984 кв.км и без излаз на море. Граничи с Чад на север, Судан на изток, Република Конго и Демократична република Конго на юг и с Камерун на запад. ЦАР получава независимост от Франция на 13.08.1960 г. Оттогава до края на Студената война ЦАР е управлявана от президенти, завзели властта чрез сила. Централноафриканската република днес е една от най-бедните държави в света и в Африка и е много слабо развита в икономическо отношение. Икономиката й е ориентирана главно към отглеждането и износа на продоволствени култури като маниока, фъстъци, царевица, сорго, просо, сусам и на банани. На територията на Централноафриканската република живеят над 30 народа.
Столицата на ЦАР е Банги с население от 622771 жители. По-големи градове са още Босангоа (Bossangoa) (100 000 ж.), Бамбари (Bambari), Бирао (Birao). Административно деление на ЦАР е на 16 префектури и автономна комуна Банги. Бамбари е третият по големина град в страната. В столицата Банги има международни летище и речно пристанище на река Убанги.
И до днес Централноафриканска република е разкъсвана от вътрешнодържавни борби и размирици, което я прави небезопасна за посещение. Добре е да се проучи традиционната африканска култура на ЦАР, а това най-добре може да се направи, ако посетите пигмейското селище в дъждовните гори, опасващи Мбайки (Mbaiki). Централната част на столицата може да видите една Триумфална арка, интересен пазар и президентския дворец.
ЦАР има 2 национални парка, един от които е Дзанга-Санга (Dzanga-Sangha National Park). Вторият е Национален парк Маново-Гоунда Св. Флорис (Manovo-Gounda St Floris National Park), който е част от наследството на ЮНЕСКО. Маново-Гоунда Св. Флорис се слави с изключителното разнообразие от флора и фауна. Има необятни савани, които са убежище на голям брой животински видове: черни носорози, слонове, гепарди, леопарди, диви кучета, червеногърди газели и бизони, а в северните водни равнини може да се наблюдава голямо разнообразие от водни птици.
Голяма част от страната е заета от саванна растителност и е разположена на равнинна или хълмиста повърхност, която представлява плато. Средната надморска височина е около 500 m. В североизточната част са разположени фертитските хълмове, в югозападните части се намират разпокъсани хълмове. На север се намира масива Яде, който представлява гранитно плато. Голяма част от територията се пада на планинската земя Азанде, с височина 600-900 м и най-висока точка връх Нгая - 1 388 м. Има широки долини и хълмове.
Две трети от територията на страната се намира в басейна на река Убанги, а останалата една трета - в басейна на река Шари (Chari River). Главните реки в ЦАР са Убанги (Ubangi/Oubangui), Санга (Sangha River), Котто, които са част от басейна на река Конго), Шари и Уам (Ouham River), вливащи се в езерото Чад. Главният приток на река Шари е река Лагун (Logone River), която протича през западната част на Централноафриканската република.
Няма много известни пещери в Цар, но за сметка на това страната е една от най-богатите в Африка на древно скално изкуство. Скалните рисунки на Централноафриканската република могат да се разделят в три области: на север със скалните склонове на Тоулу (Toulou), Кумбала(Koumbala) и Джебел Мела(Djebel Mela); на юг с всички територии от района на Бамбари, Ленго и Бангасу (Bambari, Lengo и Bangassou); на запад с уникалното изкуство, запазило се при Буеле (Bwale).
По голямата част от населението на ЦАР са християни, но има и известен процент мюсюлмани. Във всеки по-голям град на страната има по една катедрала, църква или джамия.
Един от атрактивните водопади на Централноафриканската република е водопадът на Боали, образуван от река Мбали (Falls of Boali on the Mbali Rive)