Pochivka.com»Бразилия

Бразилия

Информация

  • Население192
  • СтолицаБразилия
  • ВалутаБразилски реал (BRL)
  • Телефонен код+55
  • Езикпортугалски

Местоположение

Бразилия е най-голямата латиноамериканска държава, простираща се на площ от 8514877 кв.км. Тя е разположена в централните и източните части на Южна Америка. Бразилия граничи с Гвинеа, Венецуела, Перу, Боливия, Парагвай, Аржентина и Уругуай на север, запад, юг, а на изток, на голямо протежение има широк излаз на Атлантически океан. Бразилия е голяма почти колкото Европа. Открита е от португалския мореплавател Кабрал през 1500г. и обявена за колония на Португалия. Голяма част от Бразилия представлява Амазонската низина,заета от просторните екваториални гори-знаменитата бразилска хилея.Огромни са водните и горските ресурси на Бразилска Амазония. Друга низина е блатистата Пантална край Атлантика.
Столицата на Страната е Бразилия - град, построен изцяло наново през 1956 г в центъра на държавата. Самият град е вписан в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО. Най-големият град в страната е Сао Пауло, с 11 434 000 жители. Самият Рио де Жанейро е един от най-динамичните и атрактивни градове по света. Пълното име на града е Сао Себастиао до Рио де Жанейро (São Sebastião do Rio de Janeiro), в буквален превод означава Януарска река. Той е вторият по големина град в Бразилия след Сан Паулу, а от 1764 до 1960 г. служи за столица на страната, след което главното населено място се премества в Бразилия. Град Салвадор (Salvador) или Салвадор де Байа е третият по големина град в Бразилия и е централното населено място на щата Байа. Разположен е между град Ресифе в посока север и от Рио де Жанейро в посока юг. Салвадор се намира на полуостров, който се отдалечава на десетки километри навътре в Атлантическия океан от основната брегова ивица. Бузиос (Buzios)е луксозен морски курорт, двойник на Сен Тропе, намиращ се в близост до Рио де Жанейро в Бразилия. Бузиос има славата на най-известния бразилски морски курорт с най-хубавите екзотични плажове. В североизточното крайбрежие на Бразилия едно от най-приятните райски кътчета в Бара Гранде (Barra Grande). Друго популярно курортно селище е Жерикоакоара - в североизточна Бразилия, съвсем близо до Екватора в щата Сеара.
В Бразилия има няколко доста красиви замъци, които са още една перла в короната на забележителностите на страната. Замъкът Бател, издигнат през 1924 г днес функционира като място за събития, конференции и тържества. Имението Баруел (Baruel Mansion) е всъщност замък, издигнат от заможна фамилия през 18 век северно от Сао Пауло.
Бразилия е мечта за всеки пътешественик - лазурен бряг, горещи ритми, красиви жени, много слънце и ром. Успоредно с това страната разполага с някои от най-внушителните паметници в цял свят. Природата около Рио де Жанейро е уникално съчетание от море, гористи планини, атрактивни скалисти зъбери. Плажът Копакабана е навярно най-прочутата в цял свят плажна ивица. Да си в Рио де Жанейро по време на карнавала, в едно от най-вълнуващите неща, които може да направите през живота си. Корковадо (Corcovado in Rio de Janeiro) е наименованието на планина, в полите на която е разположен Рио де Жанейро. Хълмът Корковадо дължи своята световна популярност на построената на върха му статуя на Исус. Това е най-големият и отличителен символ на Бразилия. Ако сте в Салвадор, няма как да пропуснете старата част на града и прекрасните архитектурни паметници. Диамантина (Historic Centre of the Town of Diamantina) пък е колониално село и цяла съкровищница на ЮНЕСКО с неговата архитектура. Построен в края на 17-ти век, Ору Прето (Черно злато) (Historic Town of Ouro Preto) е перла в бароковото изкуство. Историческият център на град Олинда (Historic Centre of the Town of Olinda) датира от 18 век и също е част от световното културно наследство.
Огромното водно богатство на Бразилия се крие както в реките, така и в езерата. По-голямата част от водните басейни са изкуствено създадено, което не ги прави по-малко красиви. Едно от естествените езера на Бразилия е Лагуна Мандиоре (Laguna Mandioré), едно от най-приятните изкуствени езера е Параноа (Paranoá Lake).
Горските резервати по атлантическото крайбрежие (Atlantic Forest South-East Reserves) в щатите Пирана и Сао Пауло съдържат някои от най-добрите и най-обширни атлантически гори в Бразилия. 25 горски резервата в състава на защитената територия са с обща площ от 470 000 хектара и съдържат богато биологично разнообразие и илюстрират еволюцията на последните останали девствени гори по Атлантическото крайбрежие. Комплексът от резервати в централна Амазония е най-големият комплекс от защитени територии (Central Amazon Conservation Complex) (6 млн. хек.) в целия басейн на Амазонка. Тази природна среда е сред най-богатите, по отношение на биологичното разнообразие, райони в света. В резервата Иля Гранде са изградени за посетителите 150 км туристически пътеки, свързващи крайбрежните селища и махали. Резерватът се намира на група острови, в състава на която влизат 360 малки суши във водата. Иля Гранде е край бреговете на Рио де Жанейро в Бразилия. Фернандо де Нороня е архипелаг, разположен в Атлантическия океан, който е част от наследството на ЩНЕСКО. Състои се от 21 по-големи и няколко по-малки острови. От бразилската суша го делят около 354 км, като географското му разположение е между градовете Натал и Ресифе.
Релефът на страната е предимно равнинен като на територията и попада обширната Амазонска низина.Останалата част от територията се заема от хълмист релеф на Бразилското и Гвианското плато. Най-високия връх – Pic da Neblina (3014 м), се издига на изток, в планината Serra da Mantinqueira, в щата Bahia.
Река Амазонка (Аmazon River) се намира в Бразилия и е най-дългата река в света. Амазонка е е най-пълноводната река, като притежава най-обширния водосборен басейн и е една от гордостите на страната. Амазонка събира около 2/5 от световната сладка вода.Извира от около 5000 м височина в най-голямата планинска верига в света-Андите и изминава около 6000км.,за да се влее в Атлантическия океан. Амазонка е изключително широка. Толкова, че на 1500 км от устието й навътре могат да плават кораби. Река Игуасу пък е приток на река Парана и извира от щата Санта Каролина, Бразилия.
Голяма част от скалните подслони в Национален парк Сера да Капивара (Serra da Capivara National Park) са изрисувани с пещерни изображения. Тези скални дупки са удивителни - изображенията в някои от тях датират от преди 25 000 години. Те са ярко доказателство за едно от най-старите човешки общества в Южна Америка.
Има удивителни храмове и светилища в Бразилия, които днес са важни точки от туристическата обиколка на страната. Едно такова е светилищата Бон Жезуш ду Конгоняс (Sanctuary of Bom Jesus do Congonhas), съдържащо църква с великолепен интериор, издържан в рококо и вдъхновен от италианското изкуство, външни стълбища с декорация от статуи на пророците, седем олтара, които изобразяват Мъките Христови и чиито колоритни, оригинални и раздвижени барокови скулптури са шедьоври, изработени от Алейжадиньо. Един от най-важните, а същевременно и атрактивни храмове в Бразилия е Катедралата в Бразилия (Cathedral of Brasilia). Тя често е сравнявана със Столичната ливърпулска катедрала заради футуристичната архитектура и на двете с сгради. Тези шедьоври на модернистичната архитектура са включени в списъка на ЮНЕСКО със световното културно наследство.
Руините на Сан Мигел дас Мисос ( Ruins of Sao Miguel das Missoes) в Бразилия са една от най-сакралните исторически забележителности на страната.
Аржентина и Бразилия си поделят едно от най-уникалните творения на майката природа - водопадите Игуасу (Iguazu Falls). Това са група от близо 300 водопади, които са с невероятно голяма ширина и мощ. Най-големият и впечатляващ от тях е "Гърлото на дявола". Водопадите са само част от бразилския национален парк Игуасу, който е най-големият субтропичен резерват в света.