Индонезия

Информация

  • Население237
  • СтолицаДжакарта
  • Валутарупия (IDR)
  • Телефонен код+62
  • Езикиндонезийски

Местоположение

Индонезия е островна страна, намираща се на Малайския архипелаг, разполовен м/у Тихия и Индийския океан и континентите Евразия и Австралия. В състава й влизат хиляди острови, включително и о-вите Бали. Индонезия е разположена върху голяма част от Малайския архипелаг (Зондските острови, Молукските острови и западната част на остров Нова Гвинея). Те е най-голямата държава-архипелаг в света с 17 508 острова, Съставена е от равнини и планини, които са част от Алпо-Хималайската система и където има над 100 действащи вулкана. Индонезия е президентска република. В страната живеят повече от 300 етнически групи 9 големи народности. Градското население е 1/3 от жителите на страната. Основни религии са ислямът, християнството, индуизмът, будизмът и др. Много индонезииски ястия са взаимствани от Китай, но страната също се слави сред туристите и с неповторимита си национална кухня. Морски деликатеси, разнообразни тропически плодове и един от най-вкусните видове ориз са само част от ястията, които не са за пропускане.

Градове в Индонезия

Административно страната е разделена на 33 провинции, 4 от които са със специален статут, включително специален столичен район. Те се делят на окръзи, а окръзите на райони. В Индонезия има 5 по-големи острова - Суматра (473 606 кв.км), Ява (132 107 кв. Км), Калимантан, който е третият най-голям остров в света, с площ от 539 460 кв. км, Сулавеси (189 216 кв. Км) и Папуа (421 981 кв. км.). О-в Ява е най-развит и най-гъсто населен о-в в Индонезия. Тук се намира и Джакарта – столица на Индонезия. На О-в Суматра може да посетите Бандунг – планински курорт. Молукски острови и Ириахджайа са най-слабо проучени. Ломбок е място на непренаселени, красиви плажове и спокойна природа. Тук се намира и грандиозният вулкан Ринджани, които е един от най-високите вулкани в района-3430м.Главни пристанища са Джакарта, Купанг, Палембанг, Семаранг, Сурабая, Уджунгпаданг. За любителите на гмуркането интерес представлява подводният свят около градовете Дераван, Сангалаки, Бунакен, Комодо,остров Бангай и др. Тези красиви и миролюбиви места могат да се посещават както с традиционната дървена индонезийска лодка,оборудвана с всичко необходимо, за да се гарантира сигурността на туристите; така също и със специално пригодени водолазни костюми. Важни международни летища за този подотрасъл на туризма има в Джакарта, Амбон, Макасар и на остров Бали.

Замъци в Индонезия

В Индонезия има няколко замъка и крепости, които си заслужават посещението. Един от най-известните замъци е Тамансари, извест като Водният дворец (Tamansari (Water Castle). Построен прз 18 век, замъкът съчетава различни функции през историята си - използвал се е като място за живот, медитация, скривалище, отбрана. Комплексът се състои от 4 част - голямо изкуствено езеро с острови и павилиони на запад, бани в центъра, комплекс от павилиони и басейни на юг и малко езеро в източната част. Na 8 км от центъра на град Горонтало (Gorontalo) може да се посети замъка Отанаха (Otanaha Castle). В близост се намират още 2 замъка. За да се стигне до 3-те исторически места трябва да се преминат 345 стъпала до върха на високото плато, на което са издигнати.

Забележителности в Индонезия

Индонезийските острови винаги са били предпочитана дестинация за туристи от цял свят с красивите си плажове, планини и вулкани. Наричат Индонезия островът на приключенията! Годишно Индонезия се посещава от около 4 млн. туристи, които носят $3 млрд. приход. Туристи от почти всички страни в света могат да престоят 60 дни без виза в Индонезия. Най-доброто време за посещение е между май и октомври, когато падат по-малко валежи и температурите на въздуха (над 30 градуса) и водата са по-високи. Изключително красива е и морскта градина на остров Сулавеси, която е една от най-богатите в света. За сърф са подходящи условията около островите Бали и Суматра и много други по-малки острови. Идеални условия за уиндсърфинг има около стров Бали. Нова туристическа атракция е преминаването със сал на живописната река Аиунг на остров Бали. На остров Суматра се провеждат сафарита, в които туристите се запознават с разнообразната и красива флора и фауна на Индонезия. Островите Килимантан и Джава също са известни със своите сафарита. Страстните любителите на скитуризма няма да останат разочаровани ако посетят страната – планината Бромо на остров Ява и Агунг на остров Бали предлагат чудесни условия и за тях. О-в Тимор пък разполага с удивително красив подводен живот и е идеален за гмуркане. Индонезия предлага още безброй природни и културни забележителности като например Храмовете на Бали и различни исторически комплекси.

Езера в Индонезия

Богатството от езера на Индонезия е огромно. Страната има 521 естествени езера и над 100 изкуствени резервоари, обхващащи приблизително 21 000 кв.км. На о-в Суматра се намира тектонското езеро Бива. Kарстовото езеро Тоба (Toba Lake) е най-голямото и най-дълбокото езеро в света, разположено във вулканична калдера. Огромният воден басейн, посредата на който се намира мистериозния остров Самосир, е разположен в оголените планински части на северната част на индонезийския район Суматра (Sumatra). При вулкана Килимуту са се образували три кристално чисти езера. Те се ширят в източната част на вулканичния връх, който се намира на остров Флорес. Тези водни басейни са изобразени дори на тукашните банкноти. Естественият воден басейн очарова с шарено оцветените си води, които често греят в различни нюанси на оранжево, жълто, червено. Има още доста големи езера в Индонезия, като Маниняу (Maninjau) и Керинчи (Kerinci) на Суматра, Тауити (Towuti), Сиденренг (Sidenreng), Посо (Poso) в Сулавеси (Sulawesi) и др.

Паркове в Индонезия

Имдонезия е страната на стотиците видове орхидеи. В/у 10% от екваториалната гора са разположени 320 резервата. Тази част на планетата предлага една от най-богатите и красиви природни гледки. Туристически интерес предизвикват защитените зони на островите Килимантан, Суматра, Ява и др. Около 430 вида птици могат да се видят единствено в Индонезия и никаде другаде на планетата. Туристите се наслаждават на красивите пауни, някои редки видове гълъби, които снасят яйцата си в кратерите на вулкани, разнообразни папагали и др. Така наречената Птица на мира може да бъде видяна единствено на остров Батанта. Юджунг Кулон е един от най-големите национални паркове в Индонезия, а е и най-известният. Има площ 120,551 хектара. Разположен е в северозападната част на остров Ява и освен туристическа атракция представлява и голямо природно богатство. Планината Ринджани също е превърната в национален парк.Националният парк Гунунг Мулу е една от многото изключително красиви туристически атракции в страната. Намира се изцяло на остров Борнео и е покрит с гъсти тропически гори. Национален парк Комодо (Komodo National Park) е едно от най-дивните и спокойни места в Индонезия. Намира се на о-в Комодо и е част от обектите, защитени от ЮНЕСКО.

Планини в Индонезия

Индонезия е планински архипелаг,в които планинските вериги са продължение на Хималаите с над 3000 м надморска височина.Хай-високата планина се намира на о-в Ириан. Индонезийската част на Нова Гвиеня е известна като Ириан Джая. Тук се намира най-високата точка на Индонезия - връх Джая (5 030 м) в Снежните планини. В Индонезия са разположени някои от най-известните вулкани в света. Керинчи е най-високият вулкан в югоизточна Азиа - 3805 м. В страната има още три вулкана с височина над 3430 м - Ринджани, Семеру и Латимоджонг. Планините в страната се изключително подходящи за любителите на планинското катерене. Повечето от тях са обявени за национални паркове. Природата тук е изключително живописна. На остров Ява, на който живее около 50% от населението на страната, се намират 120 вулкана. От тях 27 са действащи. Ява е най-вулканичната област на земята. Най-величествен от тях е вулканът Семеру - 3676. Изключително атрактивен е за туристите от цял свят.

Реки в Индонезия

Rеките в Индонезия не са много дълги и имат дъждовно подхранване. Често причиняват наводнения в низините, а най-дълга е река Капуас (Kapuas) на о-в Калимантан. Калимантан притежава най-големите реки в страната. Махакам (Mahakam) тече в източната част на острова, а Мартапура (Martapura) и Барито(Barito) са на юг. Реките в Индонезия не са големи като Ян Дзъ (Yangtze) или Меконг например, но са от изключителна важност за района. Всъщност огромна част от населението на страната обитава земите около реки или езера.

Пещери в Индонезия

Ако сте любители на природни красоти и по-специално пещери, Индонезия е едно от най-авантюристичните места, където ще откриете отлични дестинации за изследователския си дух. В Националният парк Гунунг Мулу могат да се видят пещерите Мулу. Като общ обем те са едни от най-големите в света, с едни от най-високите и най-дългите пещерни коридори, с едни от най-дълбоките пещерни комини. В пещерите са образувани множество причудливи варовикови обрарувания. Тук се намира Саравак-пещерата с най-голямото в света вътрешно пространство. Тя е с дължина 700м., средна ширина 300м. и височина на свода 70м. В пещерата биха могли да се разположат 7 500 автобуса. Пещерата на елените(скалите пред входа й се осеяни с вкаменени еленски скали),също е огромна-широка е 174м. и е висока 120м. Това пространство би побрало 5 катедрали като лондонската “Сейнт Пол”. В тези пещери съществуват удивителни и разнообразни форми на живот. Тук живеят огроми колонии прилепи,многобройни паяци-ловци, дебнещи скакалци чийто антени достигат дължина 46см. Пещерите са дом и на голям брой стоножки, хиляди бързолети, змии, дълги повече от 3.5м., с окраска от черно-бели ивици.

Църкви в Индонезия

В Индонезия има хиляди параклиси и малки църкви, които също са туристическа атракция. Интересен факт е, че религиозният знак на тях е същият пречупен кръст, който Хитлер използва като символ по време на Втората Световна Война. На о-в Ява интересна туристическа атракция е джамията Истиклао, в столицата на Индонезия. Това е една от най-големите джамии не само в Азия, но и в света. Именно на този остров империята на династията Хинду достига своя зенит. От нея е останало и голямо културно наследство. Храмът Боробудур (Borobudur) в Индонезия e един от най-величествените архитектурни паметници в света. По целия Боробудур има 504 статуи на Буда. Храмовете на Бали са хиляди. Могат да се видят във всяко едно населено място. Интересен старинен комплекс е Планината Агунг и Бесаких (Mount Agung and Besakih).

Манастири в Индонезия

Будизмът в Индонезия не е просто религия, а начин на живот. Страната е запазила удивителни храмови комплекси като Борободур (Candi Borobudur), който е част от наследството на ЮНЕСКО. Храмът е изграден от 6 нива, а главният купол, разположен в центъра на горната платформа, е заобиколен от 72 статуи на Буда - в действителност уникална гледка за окото. Важен исторически обект е Каласан(Candi Kalasan), който е храм от 8 век. Подобни на него са още Мендут (Candi Mendut), Пауон (Candi Pawon), Плаосан (Candi Plaosan), Севу (Candi Sewu).

Водопади в Индонезия

Водопадите в Индонезия са едни от най-вълнуващите и красиви места, които може да посетите. Броят им е огромен, но всеки един от тях очарова със собствена харизма. Удивителна гледка със своята височина от 250 м представлява водопадът Сигура Гура (Sigura Gura Waterfall), известен като Водопада на тигъра, който се е образувал по река, захранваща се от езерото Тоба. Със своите 200 м височина сред най-високите водопади на Индонезия се нарежда (Madakaripura Waterfall). Това природно чудо се намира в рамките на Национален парк Бромо Танжер Семеру (Bromo Tengger Semeru National Park), където има още доста водопади. Още 2 високи водопада в Индонезия са Сиписо Писо (Sipiso Piso Waterfall) (120 м) и Пеякумбух (Payakumbuh Harau Waterfalls) (150 м).