Кипър

Информация

  • Население803147
  • СтолицаНикозия
  • ВалутаЕвро (EUR)
  • Телефонен код+357
  • Езикгръцки, турски

Местоположение

Кипър е република, разположена изцяло на остров Кипър в Азия, в Източното Средиземноморие. Кипър е третият по големина остров в Средиземно море след Сицилия и Сардиния. Най-близката гръцка точка е източно - остров Родос, който е на 380 км. Кипър стои на 75 км южно от Турция, на 380 км северно от Египет и на 105 км западно от Сирия. Красотата и културно-историческото наследство на това място го превръщат в една от предпочитаните туристически дестинации. Кипър е съчетание и хармония от палми, руини, море, плажове и планини, а годишно се посещава от над 2 млн. туристи от цял свят. Република Кипър се простира на 9 251 кв.км. В северната част от страната преобладават кипърските турци, които са основали Турската република Северен Кипър, призната единствено от Турция. От 1925 до 1960 г. Кипър е била колония на Обединеното кралство, и до днес английският език се използва свободно.

Градове в Кипър

Столица на Република Кипър е Никозия (194 хил. ж.). Другите по-големи градове са Лимасол (152 000 ж.), Ларнака (68 000 ж.), Пафос, Фамагуста и Кирения и др. Никозия е сърцето на модерен Кипър. Той е оживен и космополитен град, съчетаващ старото и новото. Ларнака и Лимасол са едновременно туристически курорти и оживени пристанища. Лимасол е вторият по големина морски курорт, както и индустриален център и главен град-износител. Освен това тук има традиции в производството и търговията с вина. Ларнака е третият по-големина град в Кипър, където се намира международното летище на Кипър. Той е важен пристанищен център, докато Лимасол се превръща във водещ бизнес център. От Агия Напа и Протарас в източната част до Пафос и след това може да се насладите на красивата брегова ивица на Средиземно море. В Пафос ще ви завладее старинната атмосфера. На север от Пафос се намира малкият град Полис, а няколко километра на запад малкото риболовно пристанище на Латци. Ресторантите покрай пристанището са популярни с приготвянето на най-добрите рибни ястия в Кипър.

Замъци в Кипър

През вековете Кипър попада под властта на различни владетели, включително египтяни, асирийци, перси, наследници на Александър Велики и римляни, кръстоносци, венецианци, османците и англичани. За историческите периоди на Кипър свидетелстват днес доста крепости и замъци, които днес са една от атракциите на острова. Само в Кирена има 4 конструкции - замъкът Кирена (Kyrenia Castle), Кантара (Kantara Castle), Свети Иларион (St. Hilarion Castle) и замъка Буфанвенто (Buffanvento Castle), които обаче са забранени за гръко-кипърски посещения, защото са владение на Турция. Има 3 важни двореца в гръцката част на Кипър, които задължително трябва да се видят замъкът Лимасол (Limassol Castle), замъкът Колоси (Kolossi Castle) и удивителния замък Пафос (Pafos Castle), който е възстановен през 1952 г.

Забележителности в Кипър

Неограничените възможности на Кипър като туристическа дестинация са това, което привлича милиони хора в малката страна. В Пафос трябва да видите пристанището, построено по времето на Александър Велики, стълбът Свети Павел, на който е бил обвързан и бичуван, Гробницата на царете (Tombs of the Kings) и мозайките от 3 век. Пафос е известен с многото си древногръцки гробници, датиращи от 300 г. пр.н.е. Гробниците са групирани в 8 комплекса и са включеним в списъка на ЮНЕСКО за културните наследства. Не пропускайте и скалата на която се твърди, че Афродита излязла от вълните и храма на Афродита. В Кипър могат да се изследват широка гама забележителности, както в селските райони, така и в градските и в неизброимите места с историческо и археологическо значение. Крайбрежието на Агия Напа е зашеметяващо с приказно красивите си заливи и плажове и с впечатляващият каменен мост Каво Греко (Cavo Greco). В Никозия трябва да посетите Музеят за народно творчество, Венецианските стени, Културният център Фамагуста Гейт, квартала Laiki Geitonia с неговите магазини и таверни, Кипърският център на занаятите.

Езера в Кипър

В Кипър има няколко красиви езера, които са защитени зони, но предлагат доста възможности за развлечение и отдих. Солените езера Ларнака са сложна система от 4 солени езера с различна големина, 3 от които са свързани помежду си. Най-голямо е езеро Алики (Aliki), последвано от езеро Орфани (Orphani), езеро Сорос (Soros) и езеро Спиро (Spiro). Те формират втората по големина солена езерна система в Кипър след Солените езера Лимасол (Limassol Salt Lake). Районът е обявен за една от най-важните влажни зони на Кипър и е включен в Рамсарската конвенция и Натура 2000, като изключително важен орнитологичен район. Тук живеят около 85 вида водни птици с популации, наброяващи 20 000–38 000. През пролетта езерото привлича хиляди прелетни птици фламинго. Също толкова важни са и езерата Лимасол, които с площ от 10,65 кв.км са най-голямата езерна зона в Кипър.

Паркове в Кипър

В Кипър има няколко защитени горски територии и резервати, които съхраняват природното и животинско богатство на острова. С площ от 9 307 дкр Национален горски парк Тродос (Troodos National Forest Park) е обявен за една от 13-те области на най--голямо растително разнообразие по Средиземноморието. Създаден през 1992 г той пази огромен брой ендемични растения. Каво Греко (Cavo Gkreko) в югоизточната част Кипър е Национален горски парк и е разположен на площ от 390 ха. В близост до Никозия са резерватът Аталаса (Athalassa National Forest Park) и Педагогикал (Paedagogical Academy National Forest Par), които предлагат доста възможности за развлечение. Край Ларнака е Национален горски парк Ризоелия (Rizoelia National Forest Park), а първият резерват в Кипър е Трипилос (Tripylos Natural Reserve), където може да се види популярната Долина на Кедрите (Cedar Valley).

Планини в Кипър

По дължина на остров Кипър се простират две планински вериги - Северна с височина до 1 023 м и южна - Тродос, чиято най-висока точка е при 1 951 м. Между тях се простира хълмиста равнина. Край Пафос, в западната част на Кипър и към вътрешността на страната постепенно се увеличава височината на планината Троодос. Районът предлага красиви местности с обширни територии с лозя и живописни гори. Най-голямата планинска верига в Кипър е Пентадактилос (Pentadaktylos).

Реки в Кипър

В Кипър има няколко реки, които не са целогодишни. Всички реки на острова се захранват от топящия се сняг на планината Тродос. Реките в Кипър формират един от основните източници на вода. Всички 14 реки в Кипър тръгват от планината Тродос и са пълноводни през зимата, но пресъхват през летните месеци. Най-голямата река в Кипър е Педиос (Pedieos), която тече от запад на изток и се влива в залива Фамагуста (Famagusta Bay).

Пещери в Кипър

Има някои пещери в Кипър, които определено си струва да се посетят. Такива са например морските пещери Агия Напа (Ayia Napa sea caves), близо до Нос Греко (Cape Greko). Другата известна пещера в Кипър е Пеия (Peyia). Пещерите Агия Напа се радват на голяма посещаемост заради близостта си до града и лесни достъп. Намират се почти до крайната югоизточната точка на Кипър. Те са резултат от милиони години действие на морската вода върху скалите. Тук посетителите имат вариант да се катерят по скалите или просто да скачат от тях във водата, за да се доберат по-лесно до морските пещери.

Църкви в Кипър

Великолепни храмове и църкви могат да се посетят в Кипър. В Никозия е забележителна е Катедралата Св. Йоан (St John's Cathedral/Agios Ioannis), а в Ларнака - Църквата Св. Лазар (St Lazarus). Според легендата самият Свети Лазар е погребан в храма. Също в Ларнака е и световно известния исторически и археологически паметник на Византиийска църква, където могат да се разгледат най-известните византийски мозайки в Кипър. В Трудос византийската църква изобилства от автентични икони, фрески и изкуство, заради които храмът е включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. По пътя между Ларнака и летището се намира петото най-свято за мюсюлманите място - джамията Хала Султан Теке. Според легендата тук е погребана лелята на пророка Мохамед, която през 649 г. придружавала съпруга си при едно от арабските нашествия в Турция. Тогава тя била убита от византийските войски, а по-късно около гроба й край Соленото езеро в Ларнака била построена джамия. Днес около този свещен храм има прекрасна градина.

Манастири в Кипър

Има няколко важни и старинни манастира в Кипър. Един от тях е Венецианският манастир от 16-ти век в Агия Напа . В Ларнака пък може да се види нещо уникално - манастирът Ставровуни (Stavrovouni Monastery), основан 327 г. от Св. Елена. Тази обител може да се види кацнала на върха на една самотна планина, на 40 км от Ларнака и 10 км разстояние от Лефкозия по пътя за Лимасол. Тя е най-старият манастир в Кипър, основана през 4 век от Света Елена, майката на Константин Велики. Манастирът съдържа изключително важна реликва - частица от Светия кръст, дарена от самата Св. Елена. Ставровуни обаче е достъпен само за мъже.

Водопади в Кипър

Единственият водопад в Кипър се намира в планината Тродос. Казва се Каледония и е достъпен по едноименния планински маршрут, дълъг 6 км. Тази пътека се счита за една от най-живописните в Кипър.