Куба

Информация

  • Население11241894
  • СтолицаХавана
  • Валутакубинско песо и куби
  • Телефонен код+53
  • Езикиспански

Местоположение

Република Куба е латиноамериканска островна държава в Карибско море, Мексиканския залив и Атлантическия океан. Куба е най-голямата по площ Карибска държава с площ от 109884 кв. км. В състава на Куба влизат островите Куба, Хувентуа (бивш Пинос) и около 1600 и повече малки, населни острови. Дължината на бреговата линия възлиза на 3580 км. Разположението на дългия около 1260 км и тесен 191 км в (най-широката си част) едноименен остров Куба, е в посока запад-изток. На север протокът Флорида отделя Куба от САЩ, а на изток Наветреният проток я разделя от остров Хаити. Най-близкият Южен съсед на Куба е остров Ямайка. В югоизточната част на острова се намира американската военноморска база Гуантанамо. Най-близко разположени държави около репулика Куба са САЩ, Мексико, Хондурас, Хаити, Никарагуа, Коста рика, Панама, Доминиканска Република(Доминикана). Куба е една от 5-те комунистически страни в света, и поради това играе важна роля в регионален и световен мащаб (особено през Студената война), и е един от основните доставчици на хуманитарна помощ за страни от Третия свят. „Куба de facto” е комунистическа еднопартийна диктатура, de iure - според действащата конституция - е "независима и суверенна социалистическа работническа държава във форма на единна и демократическа република". Съвременната облик на държавата представлява специфична комбинация от испанска и африканска култура с осезаемо латиноамериканско влияние. Кубинските музикални и танцови изкуства са лесноразпознаваеми по цял свят, като преобладаващият стил в музиката е Сон кубано. Кубинският темперамент е световноизвестен. Тук почти 24 часа в денонощието има музика, танци, пури и много ром. В старата част на Хаван се намира и музеят на Рома. Ромът е част от кубинските традиции и основна съставка на някои класически коктейли - Куба Либре, Дайкири и Мохито, познати по целия свят.

Градове в Куба

Делът на градското население е 78% , като основната част от населението е съсредоточена около големите градове - столицата Хавана, Сантяго де Куба (Santiago de Cuba), Камагуей (), Олгин (), Гуантанамо (). Други по-големи градове в Куба са Санта Клара (Santa Clara), Сиен Фуегус (), Тринидат (Trinidad) и др. В административно деление Куба е разделена на 14 провинции и 1 специален район наречен „Остров на младежта” , пряко подчинен на централната власт. Хавана е столица и най-многобройният град на острова. Границите на Хавана съвпадат с границите на едноименната провиниция и така, Хавана е и град и провиниция. В градските индустриални зони е концентрирана леко-промишлената индустрия, а в останалата част на острова са Кубинските захарни плантации. В града се правят и прочутите пури Хабанос. Сантяго де Куба има население от 426 679 души, което го прави втория по големина град в Куба след столицата Хавана.

Замъци в Куба

В Сантяго де Куба може да видите великолепния двореца Moро - средновековната ренесансова сграда, обявена от ЮНЕСКО за световно историческо наследство. Определен от организацията като "най-завършен, най-добре запазен пример на испанско-американската военна архитектура, основана на принципите на италианския и ренесансов дизайн ". В Хавана в забележителне дворец на Катедралния площад се помещава центърът за съвременно изкуство "Вилфредо Лам". Това е красив палат от 18 век, някога резиденция на графовете Пенялвер. Там се провежда Хаванското биенале с участието на стотици художници от цял свят. Музеят на колониалното изкуство, Наполеоновият музей, музеите на парфюмерията, музиката и филателията безспорно си заслужава да се видят, но гвоздеят в туристическите обиколки е Музеят на революцията. Той се помещава във внушителния бивш президентски дворец, откъдето е избягал в Испания диктаторът Батиста заедно с държавната хазна в навечерието на победата на Кастро. Декорациите в някогашния интериор са запазени и са дело на легендарната американска бижутерска компания "Тифани".

Забележителности в Куба

Куба е синоним на слънце, море, колорит, музика и танци, аромат на кафе и пури. Кубинският начин на живот е магнит за много туристи, наред с екзотичната природа и уникалната градска архитектура. Годишно към 2 млн. туристи пристигат в Куба. Намираща се на входа на Мексиканския залив, Куба е земя на контрасти, благодатен климат и прекрасни природни условия, както и на приятни, добронамерени и културни хора с невероятен темперамент. Добрите плажове в Куба са многобройни. От 3580 км брегова линия, над 80% са плажове. Особена атракция за туристите са карнавалите и празненствата които се организират. Тук почти всички хора пушат пури, дори и децата на по 14-16 години. Един от най-добрите плажове е Варадеро (Varadero). Намира се в провинция Мантасас, той е един от наи големите в региона на карибите. Разположен е на полуостров Икакос, на 140 километра източно от Хавана. Варадеро е първият и най-голям курорт с плажна ивица над 20 км. Културните събития и фестивали представляват интерес за голяма част от туристите, идващи в Куба всяка година и посещаващи нейните над 260 музеи, 120 художествени галерии и 70 театри. Задължително е посещението на старата част на Хавана, която е с невероятна архитектура запазена и до днес. Тук е и музеят на Хемингуей, който е бил влюбен в Куба. Стара Хавана има многобройните паметници на културата, някои от които включени в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Дори и в момента сградите продължават да се реставрират, като част от държавния проект. Култовият ресторант Bodeguito del Medio е мястото, където се е родил коктейлът Мохито и което е посещавано често от Хемингуей.

Езера в Куба

В Куба няма много езера. Лагуна де Лече (Laguna de Leche) е най-голямото сладководно езеро в Куба, като заема площ от 67.2 кв.км. Езерото е дом на карибското фламинго. Най-големият воден резервоар в Куба е Заза (Zaza Reservoir), но той е изкуствено езеро.

Паркове в Куба

В Куба и голям брой Национални паркове и защитени територии, които си струва да се разгледат. Името Куба в превод от езика тайно (Taíno), може да се преведе "там, където е земята е богата плодородна". Национален парк Винялес (Viñales)разполага с най-добре развитата туристическа база от защитените територии в Куба. Това е планинска територия, където ще откриете и доста пещери. В същата провинция е и Национален парк (La Güira National Park). Планинското богатство на Куба е защитено и от биосферен резерват Сиера дел Росарио (Reserva de la Biosfera Sierra del Rosario), който е част от списъка на ЮНЕСКО. Сиенага де Запата (Ciénaga de Zapata National Park) е световно известно място за наблюдение на птици, скуба-дайвинг с невероятно плажове и интересно историческо минало.

Планини в Куба

Релефът на Куба е предимно равнинен. Планините и възвишенията заемат около 1/4 от площта ѝ. Сиера Маестра е основната планинска верига. Тя минава през Карибите и пресичаща остров Куба в югоизточната част. Тук се извисява най-високият връх Туркино (2005 м). Ниските южни част на островната са част от варовиковата Карибска плоча, на която се намират още полуостров Юкатан Мексико,полуостров Флорида, САЩ и Бахамските острови.

Реки в Куба

Най-дългата река в Куба е Кауто (Cauto River). Тя тече в посока от изток на запад, на 20 км северно от град Баямо, но е плавателна за малки лодки. Друга по-голяма река е Алмендарес (Almendares River). Крайбрежието на Куба е много красиво. Врязаните в сушата заливи, както и вдадените в морето полуострови, носове и коси го правят твърде разнообразно. На места бреговете са ниски и уютни, покрити с пясъчни плажове, на други – блатливи, а на трети – стръмни, скалисти, в които вълните се разбиват с невъобразим трясък.

Пещери в Куба

В Куба има 17 добре проучени пещери и още доста, които са неизследвани. Една от най-големите концентрации на пещери в страната ще откриете в защитената територия на Национален парк Винялес. Близо до едни от най-добрите курортни на Куба и недалеч от Хавана се намират изключително красивите пещери Беламар (Bellamar Caves). Тази забележителност на Куба е достъпна от Варадето (Varadero) или пристанищния град Метанзас (Matanzas). Известна е от стотици години, а днес е добре проучена и отлично пригодена за туристически посещения.

Църкви в Куба

След идването на власт на Фидел Кастро всички религии в Куба биват дикскриминирани, а главният удар е срещу католическата църква. Забранено става празнуването дори на Коледа и Великден. Едва през последните години на 20 век ограниченията са намалени, главно във връзка на посещението на папа Йоан Павел 2 в Хавана. Изключителни исторически храмове, като Бароковата катедрала, дворците в стил "ар нуво" и "ар деко" може да видите, докато се разхождате из Стара Хавана. Катедралата ще ви възхити с красивата си барокова архитектура. Строителството й започва през 1748 г и днес във вътрешността й могат да се видят копия на картини на Рубенс и Мурильо по олтарите и фрески от италиански художници.

Водопади в Куба

Водопадите на Куба са добра дестинация за еднодневна разходка, която ще ви зареди с още положителни емоции от тази карибска страна. 20 км северно от Тринидат ще откриете водопадът Ел Салто де Кабурни (El Salto de Caburni). Западно може да посетите малкият, но доста приятен Сороа (Soroa). В близост до Тринидат водопадът Жавира (Javira waterfall) е доста популярно място за разходка. Тези водопади се намират в планинската местност Ел Ничо (El Nicho).