Малайзия

Информация

  • Население28334135
  • СтолицаКуала Лумпур
  • Валутарингит (малайзийски
  • Телефонен код60
  • Езикмалайски

Местоположение

Малайзия е федерация с конституционна монархия, начело с президент. Разположена Малайзия е в централната част на Югоизточна Азия. Страната се състои от две части, разделени от Южнокитайско море - Западна (Малая) на полуостров Малака и Източна в северната част на остров Калимантан. Североизточната част е остров Борнео. Има площ 332.8 хил. кв. км. Западната част граничи (в км) с Тайланд - 420 и Сингапур - 55, а източната - с Бруней - 380 и Индонезия - 1 380. Общата брегова линия е 3 360 км. Малайзия е многонационална, богата на различни природни ресурси и е сред най-бьрзо развиващите се в Югоизточна Азия дьржави през последните 30 години. До 2020 г. Малайзия трябва да се присьедини кьм развитите страни в света, като вьведе по-високо теническо образование и използване на модерни технологии. Изградена е и новата административна столица Путраджая, на 35 км южно от Куала Лумпур. Малайзия е мултиетническа, мултикултурна и многоезична страна. Местната култура води началото си от туземните племена, които са живяли там, както и от малайците, които са дошли по - късно. Основно влияние имат китайската и индийската култура още от времето на първите търговски отношения. Огромните запаси от нефт и природен газ (най-вече по крайбрежието на щатите Сабах и Саравак ) позволяват развитието на мощна нефтодобивна и нефтопреработваща промишленост. В Малайзия най-много са мюсюлмани (сунити) - 49.7 %, последвани от будисти - 18.7 % и християни - 5.4 % (от тях католици - 61 %.тайландската, китайската и индонезийската кухня. Очарованието на малайзийската кухня идва от нейната пикантност. Типично местно ястие е сварен на пара бял ориз, наречен „наси”, обикновено придружен с вкусни морски дарове или месо. Друг специалитет е рибена глава в къри сос, а кокосовите орехи присъстват в много от местните ястия, като например овнешко месо в марината от кокосово мляко.

Градове в Малайзия

Столица на Малайзия е Куала Лумпур (1 300 хил. ж.). По-големи градове са Ипах (480 хил. ж.), Джохор Бару (400 хил. ж.), Джорджтаун (270 хил. ж.), Келанг (240 хил. ж..), Куала Тренгану (220 хил. ж.), Малака, Кучинг. Административно деление на страната е на 13 щата (от тях 9 са султанства, всички на п-ов Малака), 2 съюзни територии (едната столична), а на о-в Калимантан - щатите Сабах и Саравак и съюзната територия - Лабуан. Столица на Малайзия е Куала Лумпур. Тук се намират „Кулите на Петронас“, които до скоро бяха най-високите сгради в света. Градът е седалище на много финансови и търговски корпорации. Той е и главен промишлен център на Малайзия. Остров Пенанг е известен като „Перлата на Ориента” и е един от най-популярните курорти Югоизточна Азия. Главният град е Джорджтаун предлага безброй възможности за забавление.

Замъци в Малайзия

Cцентралната част на Каула Лампур е белязана от Златният триъгълник, в който са разположени Кралският дворец, Площадът на Независимостта и ядрото на стария град - Мажит Ямек. Интересен замък е Келис (Kellie's Castle), който се намира близо до Бату Гая (Batu Gaja). Днес е интересна туристическа атракция, в която е сниман преди време филма "Анна и Краля". В Пенанг (Penang) и Джорджтаун също може да се види красив дворец.

Забележителности в Малайзия

Туризмът в страната е сравнително добре развит, като годишно Малайзия се посещава от над 6 млн. души. Много забележителности се намират в столицата. В Куала Лумпур трябва да видите най-дългата стенна картина в света на стената Пуду Джейл, живописният Национален парк Селангор, великолепните образци на Муурската архитектура от 19 век, като сградата на Султан Абдул и Железопътната гара и т.н. Малайзия привлича посетителите от цял свят със своите скалисти планински вериги и тропически гори, къси, но бурни и пенливи реки, гъсти джунгли и над 200 екзотични прелестни острова. Това е идеалното място за всички любители на азиатската култура и екзотика. Остров Тиоман (Tioman Island) бе обявен от списание „Тайм” за един от най-красивите в света. Намира се на 32 километра от източния бряг на полуостров Малайзия и предлага възможност за гмуркане сред девствени коралови рифове. Малайзия предлага исторически, културни и развлекателно забележителности, сред които и златистите й плажове, заобиколени от кристално чисти води, изумителни коралови рифове с богата флора и фауна и усамотени заливи, покрити с екзотична растителност. Тук човек има възможност да практикува повечето водни спортове, да се отдаде на културно-исторически туризъм или просто да се наслади на красива природа.

Езера в Малайзия

Разположено във вътрешната част на Теренгану, езерото Кинир (Kenyir) е най-голямото изкуствено езеро в Югоизточна Азия, както и най-голямата хидроелектрическа централа на Малайзия. Само на около 5 км от границата на Малайзия с Тайланд, езерото Педу (Pedu) е идеално място за почивка на млади и стари. 12-километровата дължина на езерото е превърната в първокласен курортен комплекс. Ташик Чини (Tasik Chini) е един от само две естествени езера в полуостров Малайзия, като и двете се намират в рамките на Паханг (Pahang). Най-голямото естествено сладководно езеро на Малайзия е Ташик Бера (Tasik Bera), в югозападната част на Паханг.

Паркове в Малайзия

Цяла Малайзия има изключително разнообразен природен и животински свят. Малая е най-богатият на растителни видове остров на Земята. Тук се срещат повече от 20000 вида цветни растения. Малайзия е много богата на гори. В Малая голяма част от тях обаче са изсечени, за да се освободят площи за земеделски земи и селища, но в островните щати Сабах и Саравак (Sarawak) са все още запазени едни от най-големите и най-старите девствени екваториални гори на Земята. Въпреки, че обезлесяването е най-големият проблем на страната, изсичането на горите продължава. Мангровите гори са подходящо жизнено пространство за най-разнообразни видове влечуги и земноводни, катонапример варани и крокодили. Цялата тази природа на Малайзия е съхранена в паркове, като Национален парк Таман Негара (Taman Negara National Park), с най-старата дъждовна гора на света. Национален парк Канабалу (Kinabalu National Park), пък е част от наследството на ЮНЕСКО.

Планини в Малайзия

Релефът е разнообразен, преобладават средно високите планини и крайбрежните низини. Най-високата точка на остров Калимантан е връх Лоу (Low's peak) в планината Кинабалу (Mount Kinabalu ) - 4 101 м, а на полуостров Малака най-високата точка е връх Тахан - 2 190 м.

Реки в Малайзия

Интересната география на Малайзия предполага да се проследят и многото реки на страната, който се характеризират с къси, но пълноводни течения. С дължина от 360 мили река Раян (Rajang River) е най-дългата в Малайзия. Тече през в Източна Малайзия, на остров Борнео. Отточният басейн на река Малай (Maliau River), популярен с рядката и разнообразна флора, е един от скъпоценните камъни на Малайзия. Река Малиау е известна като "Сабах", или "Изгубеният свят" нейното биоразнообразие, включващо над 80 вида орхидеи. Други големи реки в страната са Кланг (Klang River) и Паханг (Pahang River).

Пещери в Малайзия

Пещерите Бату от векове насам са силно почитано от последователите на хиндуизма място. Тези естествени и огромни пещери пленяват със своята грандиозност. Състоящи се от 3 отделни части, Бату се намират само на 13-14 км в северна посока от малайзийската столица. Главната пещера, известна като Катедралата, е с височина от 100 м и съдържа ценни религиозни рисунки. Особено красив е и Бату Хампар (Batu Hampar) край град Гурун (Gurun). Пекар Тонг (Perak Tong) са бусидтки пещери с интересни скални рисунки.

Църкви в Малайзия

В Малайзия има около 2251 хиндуистки храма, като най-голяма концентрация има в столицата (202 храма), в Джахор (Johor) (231), Кеда (Kedah) (221), като най-много са в Перак (369 храма). Една от най-големите статуи на Буда в цял свят, достигаща височина от 33 м, може да се види в храма Бурма Лейн (Burma Lane (Lorong Burma), съществуващ от 1845 г. Будистките храмове в Пенанг са навярно най-голямото богатсво в тази част на Малайзия. Храмът Куан Ин Тенг (Kuan Yin Teng) е един от нас-старите в Пенанг, построен през 1801 г.

Манастири в Малайзия

Цяла Малайзия изобилства от уникални храмови и манастирски комплекси. Особено интересен и уникален по своята същност в цял свят в Змийският храм (Snake Temple). Перак Тонг е полуярен скален храмов комплекс, намиращ се във варовикова пещера. Разположен на 6 км северно от Ипо (Ipoh), а във вътрешността му могат да се видят над 40 статуи на Буда, доминирани от най-голямата, която достига височина от висок 12,8 м.

Водопади в Малайзия

В Малайзия има огромен брой красиви и вдъхновяващи водопади. До някой се стига съвсем лесно, но за да достигнете такива като Сг Йонг (Sg Yong) в планината Белмут (Mount Belumut) е нужно повече усилие. Сред най-големите и красиви водопади на Малайзия е Ули Герунтум (Ulu Geruntum Waterfall) в Перак (Perak), Смразяващите водопади в Селангор (Chilling Falls, Selangor), които ви гарантират, че ще се измокрите до кости, за да достигнете до тях,