Португалия

Информация

  • Население10647763
  • СтолицаЛисабон
  • ВалутаЕвро (€) (EUR)
  • Телефонен код+351
  • Езикпортугалски

Местоположение

Португалия е държава в югозападна Европа, разположена на западния бряг на Иберийския полуостров. Граничи единствено с Испания на север и изток и е най-западната държава в континентална Европа. Освен континенталната част Португалия владее още Азорските острови и остров Мадейра, които се намират в Атлантическия океан. Близо 97% от населението на страната са португалци и римо-католици, а 93.3% от тях са грамотни. Португалия е член на Европейския Съюз от 1986, на НАТО от 1949 и на ООН от 1955 г. Островният район включва групата на Азорските острови, разположени в Атлантическия океан на 1400 км от Лисабон, и островите Мадейра, отстоящи на 900 км от Лисабон и на 550 км от африканския бряг. Азорските острови (Иляш дош Азориш) представляват архипелаг от 9 острова. На остров Сан Мигел е пристанището Понта Делгада, което поддържа постоянна връзка с португалската столица и остров Мадейра. Културата на Португалия е космополитна - смесица на европейско, арабско и африканско. Въпреки разположението си в периферията на Европа португалия винаги е била и сборен пункт на много народи. На това обстоятелство страната дължи оживения си и открит към света културен живот, което проличава преди всичко в столицата Лисабот. Португалската кухня ще ви изненада с изобилие от рибни ястия и морски деликатеси. Любими на тукашните са риба тон, сардини, солена треска, яйцата, като самостоятелно ястие или се използват за приготвянето на супи и сосове. Най-популярните португалски десерти са оризов пудинг с аромат на канела, флан и крем карамел. Много от рецептите за прославилите страната сладкиши са дело на монахини от 18 век.

Градове в Португалия

Португалия е разделена условно на 3 части: северна, централна и южна. Столица на Португалия е Лисабон с население от около 1,5 мил. жители). Други по-големи градове са Порту (110 хил. ж. с Вила Нова ди Гая), Коимбра (90 хил. ж.), Брага (Braga), Сетубал (Setubal), Евора (Evora). В южната част се намира и столицата Лисабон, където е концентрирана и по-голямата част от промишлената индустрия. На север, около град Порту е развито стопанството и земеделието. Авейру пък е известен като Португалска Венеция заради лагуната при устието на река Вога и каналите, пресичащи града, както и заради подобните на гондолите лодки - моли-рейруш, с форма на лебед. Другото си име "Португалска Холандия" е получил заради дигите, каналите и дюните. Още през 1960 Алгарве (Algarve) - най-южната част на Португалия, се развива като област с най-висок маркетинг. Алгарве е най-големият туристически район в Португалия. Вторият по важност регион е Costa de Lisboa, където са като Кашкайш (Cascais) и Ещорил (Estoril) имат предимството, че са в близост до музеите в Лисабон и историческите забележителности. Следващите по важност са плажните ивици на север около Опорто (Oporto (Porto), известни като зеления бряг (Costa Verde) и така наречения Сребърен бряг (Costa de Prata ). Островната част на Португалия е Монтанас (Montanhas) на север и Planicies - на юг. Красивата Мадейра привлича около 5,5% от чуждите посетители в Португалия, а Азорите около 2%.

Замъци в Португалия

Португалия е успяла да запазило днес едни от най-старите крепости и дворци. Такъв е Националният дворец Пена (Pena Palace), който е едно от седемте чудеса на Португалия. Пена доминира над красивото градче Синтра и се счита за най-старият дворец на европейския романтизъм. Гимареш пък е стара столица на страната (1109 г). Оттогава е запазена голяма крепост. Замъкът Гимараеш (Guimaraes Castle) се счита за един от на митичните на територията на Португалия. Интересни старинни крепости са още Замъкът Арайолос (Arraiolos Castle), Обидос (Obidos Castle) и крепостта Алморол (Almourol Castle). Символ на цяла Португалия е Кулата Белем (Belem Tower) в Лисабон, която е част от наследството на ЮНЕСКО.

Забележителности в Португалия

След като обиколите из винарските изби и старинни мостове на Порто, може да се прехвърлите към най-стария университет в Португалия и един от най-старите в Европа - този в Коимбра от 1290 г. Природата на Португалия е невероятно разнообразна и богата. На север от провинция Ештрамадура ветровете са образували високи пясъчни дюни. Това са най-големите дюни в Европа. Само отделни носове се вдават навътре в океана и разнообразяват бреговата линия. Такива са Кабо до Рока (най-западната точка на континента) и Кабо ди Сан-Висенти. Между този нос и град Фару се простира скалист бряг със стръмни клипи, пещери и подмоли. На изток от Фару е удобният Кадиски залив и устието на река Гуадиана. Крузейру е оригинален вулканичен музей под открито небе, а Ломба е място, където са събрани азорските вятърни мелници.

Езера в Португалия

Азорските острови са мястото, където може да се види красивото кратерно езеро, наречено Огнената лагуна (Lagoa do Fogo/Lagoon of Fire). Сред другите приятни езера на архипелага е езерото Лагоа до Негро (Lagoa do Negro), разположено при Angra do Heroísmo,на остров Терсейра (island of Terceira). Между многото минерални извори в Португалия с особена известност се ползват изворите в град Калдаш да Райня, известен като Баня на кралицата.

Паркове в Португалия

През 1976 г е приет Закон за защита на националните паркове в Португалия. Най-известният от тях е Национален парк Пенеда-Жериш. Сред природните паркове на страната са Монтезиньо, Арабида, Серра де Ештрела, Серраш де Айре и Кандейруш. Разнообразната природа на Португалия е съставена от екзотични растителни видове като агаве, магнолии, хлебно дърво, кедри, рододендрони, най-различни видове палми, портокалови дървета, бадеми, смокини, наровете, рожкови-те, маслинови плантации и лозята. Тук се среща дори и типичното за Австралия евкалиптовото дърво. Общата площ на защитените територии в Португалия е около обща площ около 400 000 хектара.

Планини в Португалия

Северната част на Португалия е планинска. Това са западните части на Месетата, с най-висока точка страната. На юг от река Тежу е хълмистата Португалска равнина. До Португалия достигат най-западните и доста снижени разклонения на Кастилските Кордилери и на испанската Месета. Ядро на португалските планини е Серра до Ештрела, с най-висока точка в масива Асор - връх Тьорре (1991 м). По-ниски са Серра да Гуардиня, Серра Карамулу, Серра ди Маран, Серра ди Борниш и др. Назъбените планински гребени отговарят на името си – серра, което буквално значи пила. Най-север¬ната португалска планина е граничната Педрада, висока 1415 м.

Реки в Португалия

Средна /Централна/ Португалия съвпада с областта Ештремадура, която е пресечена от р.Тежу. Релефът е хълмист. Тук е столицата Лисабон. Повечето реки пресичат страната в посока от изток на запад - идват от Испания и се вливат в Атлантика. Морските приливи и отливи отнасят речните наноси и така се образуват дълбоки естуари, удобни за пристанища. Границата на север, с Испания, преминава по р. Миньо. При устието на р. Лима е пристанището Вияна ду Каштелу, а на р. Дуро е голямото пристанище Порту. Възпята в песни и стихове е бистрата р. Мондегу - най-дългата на португалска територия. На нея е старата столица Коимбра, а в устието й е пристанището и морският курорт Фигейра да Фош. Река Тежу Тахо е най-дългата на полуострова. Нейният естуар по ширина и дълбочина се доближава до протока Босфора. Тук е възникнал Лисабон. В устието на р. Саду е третото по значение пристанище в страната Сетубал. Плавателна в долното си течение е и р. Гуадиана.

Пещери в Португалия

Пещерите де Мира де Айре (The Grutas de Mira de Aire) са най-големите и най-зрелищните пещери в Португалия. От 1974 г насам те са официално открити за посещения. Това природно чудо може да се посети от март до октомври, като цената за вход варира в зависимост от датата. Във вътрешността им гледката е съставена от сталактити и сталагмити с причудливи форми и странни имена, подземно езеро и необичаен фонтан. Азорския архипелаг (Azores) е едно от местата с най-голяма концентрация на пещери в Португалия. Пещерата Торес (Gruta das Torres) е само една от общо 30 пещери, открити тук и включени в списъка на ЮНЕСКО със световното природно наследство. С над 50 000-годишна история е пещерата Ескорал (Escoural Cave) в района на Евора. Невероятно преживяване гарантира посещението на пещерата Моинхос Велхос (Gruta de Moinhos Velhos) с обща дължина от 9 км и огромни галерии, изобилстващи от фосили.

Църкви в Португалия

В столицата Лисабон има доста красиви църкви, голяма част от които са в бароков стил. Впечатление прави Романска катедрала от 12 век, преустроена 18 век. В Лисабон няма как да пропуснете църквата Сао Франсишко с прочутана Капела дош Осош. Това е параклис, покрит с човешки кости. В Брага и Евора могат да се видят много красиви и старинни храмове. Още един ценен религиозен паметник на Португалия е Новата катедрала Коимбра, както и Старата катедрала в града. Интересни за посещение са още църквата и манастира Санта Крус в Коимбра.

Манастири в Португалия

Лисабон може да се похвали с 2 невероятни манастира, впечатляващи с архитектурата си. Един от тях е манастирът на Иеронимите Жеронимуш (Jerónimos Monastery), строен към 1502 г. В храма към него са саркофазите на Васко да Гама и на поета Луиш ди Камоеш. Северно от столицата на Португалия е и манастирът Алкобака. Една от най-важните исторически постройки в Португалия е Манастирът Томар (Convent of Christ in Tomar) - лобно място на Рицарите Тамплиери. Манастирът Санта Мария да Виктория в Батала е един от най-добрите образци на португалската готическа архитектура. Градчето Брага се счита за люлката на християнската религия в Португалия. Още от 11 век е главен религиозен център с много църкви и манастири. Евора пък се смята за един от най-старите градове на Иберийския полуостров. Запазени са много дворци, църкви, порти както от времето на римското владичество, така и от Средновековието.

Водопади в Португалия

Сред екзотичната природа на Португалия не липсват и красиви водопади, които привличат към себе си хиляди посетители ежегодно. На слънчевия остров Мадейра атракция е 25 Fontes Falls. Азорските острови крият много съкровища, сред които великолепни и романтични малки водопади. Освен 25 Fontes Falls, Мадейра предлага неповторими гледки като тази на водопада на брега Порто Мониц (Waterfall in Porto Moniz coast), който пада директно в Атлантическия океан.