Румъния

Информация

  • Население21904551
  • СтолицаБукурещ
  • ВалутаРумънска лея (RON)
  • Телефонен код+40
  • Езикрумънски

Местоположение

Румъния е разположена в Югоизточна Европа на площ от 237,5 хил. кв.км. Това е най-голямата страна на Балканите (без Турция). Граничи с Украйна на север и на североизток, с Молдова също на североизток, с Унгария на северозапад, със Сърбия на югозапад, а на юг граничи изцяло с България. Границата с България минава в по-голямата си част по течението на река Дунав. Най-голямото разстояние от север на изток в Румъния е 520 км, а от запад на изток - 650 км. Тя е разположена приблизително по средата на пътя между екватора и северния полюс и се намира на еднакво разстояние (2 500 км) от границите на Европа: планината Урал на изток и Атлантическия океан на запад. Румъния е страна с изключително разнообразен и живописен релеф. Тук се срещат различни релефни форми, вариращи от ниски крайбрежни и крайречни равнини и низини до високите планински върхове. Южната част от Румъния е заета от Дунавската равнина, а северозападната част – от Панонски равнини, известни със своето плодородие. На изток в района на делтата на река Дунав има блатисти местности и влажни гористи низини с много малка надморска височина. През централните части на Румъния преминава голяма част от внушителната планинска верига на Карпатите. Черноморският бряг предлага много добри условия за развитието на курортното дело. Плажови ивици, сравнително топлата морска вода, просторните шелфови плитчини, са отлична предпоставка за развитието на морският туризъм. Що се отнася до румънската традиция в кулинарията, на почит са различни ястия от овнешкото месо, говеждото и по-малко телешкото, свинското и дивеч. Не са пренебрегвани рибни ястия, а една от визитните картички на страната е Мамалигата.

Градове в Румъния

Най-големите градове в Румъния са столицата Букурещ (2 070 хил. ж.), Констанца (380 хил. ж.), Яш (350 хил. ж.), Тимишоара (350 хил. ж.), Клуж-Напока (340 хил. ж.), Галац (330 хил. ж.) и др. Брашов (Brasov) (320 хил. ж.) е един от средновековните градове в Румъния, където са запазени голям брой културно исторически паметници и старинна архитектура. Старинна атмосфера е запазил до днес и град Сигишоара (Sighisoara) - родното място на Граф Дракула. Сред останалите градове, които представляват интерес със средновековната си архитектура са Бистрица (Bistrita), Медиас (Medias), Себеш (Sebes), Клуж Напока(Cluj Napoca) и Сибиу (Sibiu). Други големи градове в Румъния са Крайова (310 хил. ж.) и Плоещ (260 хил. ж.). Големи морски курорти са Мамая, Аджиджа, Ефорие Норд, Текиргьол, Мангалия.

Замъци в Румъния

Замъците в Румъния са забулени в загадки, мистерии и страховити истории, какъвто е например прословутия замък Бран - обежището на Граф Дракула. Популярна е крепостта Брашов. За пръв път замъкът Бран е използван през 1378 г в защита срещу нападенията от османските турци, а по късно се превръща в митнически пост между Влашко и Трансилвания. За кратко Бран принадлежи на Мирчо Стари от Влашко. Въпреки че Влад Цепеш никога не е живял за постоянно в замъка, се смята, че е бил заключен за няколко дни в подземията му, във времето когато Османската империя владее Трансилвания. Замъкът Пелеш (Castelul Peleş) е разположен на средневековния път, свързващ историческите области Трансилвания и Влахия, в подножието на Карпатите. Построен в стил неоренесанс между 1873 и 1914 г и наречен е по името на протичащата наблизо планинска река. Замъкът Пелишор стои в подножието на Карпатите, недалеч от град Синая в Румъния, в близост до замъка Пелеш. Замък Трици е друга средновековна крепост в планинска клисура на границата между Трансилвания и Влашко. Намира се в град Бран, на около 25 км югозападно от историческия град Брашов в Румъния. Под егидата не ЮНЕСКО е замъкът Биертан (Biertan Fortified Church) в Трансилвания. В столицата Букурещ са забележителни Кралският дворец, който е бивша официална кралска резиденция. Дворецът Котрочени е резиденция на румънския президент. Дворецът на Парламента е втората по големина сграда в света след американския Пентагон. Дворецът Суту е бивша резиденция на румънския министър на външните работи Костаке Суту. Дворецът Могосоайя се намира се на около 15 км от Букурещ.

Забележителности в Румъния

Започвайки от Сигишоара и Брашов, където завинаги остава сърцето на Дракула, Румъния предлага огромен брой старинни градчета с неповторима и ценна архитектура. Туристическата обиколка на страната обаче задължително трябва да започне от столицата Букурещ. Сред 40-те музея особено внимание заслужават Музеят на селото (един от малкото в света), Природонаучният музей, Нумизматичният, Селският музей (вторият по важност в Европа след този в Стокхолм), Римският селски музей, Музеят за национална история и др. Между забележителностите са бившият кралски дворец, концертната зала Атенеум Ромън, Централната държавна библиотека, Националната банка, Дворецът на Великото народно събрание, редица стари църкви от 15-16 в. Фагараш (Fagaras) е област, богата на църкви, исторически и археологически паметници. На 8 км от Фагараш има некропол от 2 в. и две църкви от 1777 г. и 1802 г., на 11 км има църква в стил Бранковян, на 23 км има църква от 13 в., реконструирана през 14 в. На 30-тина км има крепост от 13 в., а още и римски руини, укрепени през 15 в. На 8 км е една от най-старите румънски църкви на Фагараш от 1500 г., притежаваща стенопис от 12 век.

Езера в Румъния

Румъния притежава 7 160 хил. кв.км водни площи и е доста богата и на езера. От 2 300-те езера в страната 1150 са изкуствени. Най-големи от тях са Разелм (415 кв.км), Синое (171кв.км), Головица (119кв.км) и др. В румъния има над 200 лековити минарелни извора. Най известни са Бъйле, Херкулане, Тушдан, Борсек, Варта и Дорней. Пленяват с красотата си и планинските езера сгушени сред скалите и горите на планинските масиви. Сред тях заслужава да бъде споменато единственото по рода си в Румъния езеро в кратер на вулкан – Св. Ана в Източните Карпати.

Паркове в Румъния

Защитените територии в Румъния са 5,18 % от територията й. Те са обявени с цел опазване на биологичното разнообразие, както и на характерни или забележителни обекти на неживата природа и пейзажи. Природните резервати са територии, включващи образци на естествени екосистеми с характерни и/или забележителни диви растителни и животински видове и местообитанията им. В Румъния те са 527 на брой. Национални паркове в Румъния са Calimani, Ceahlau, Cheile Bicazului-Hasmas. Последният се намира в планината Хасмас, разположен в централната част на източните Карпати, също познат като Молдото-Трансилванските Карпати. Други защитени зони са Cheile Nerei-Beusnita, Cozia, Domogled-Valea Cernei, Munti Macinului, Rodna/Muntii Rodnei, Semenic - Cheile Carasului. Пиатра Краюлуи (Piatra Craiului) е обявен за национален парк от министъра на земеделието през 1990 г. Retezat е най-старият Национален парк в Румъния, е регистриран 1935 г. В страната има още доста природни паркове, които съхраняват ценната й флора и фауна.

Планини в Румъния

Планинският облик на Румъния се очертава от Карпатите. Румънските Карпати са най-голямата част от планиниската верига, започваща близо да Братислава в Словакия. Карпатите навлизат в нейната територия от север, движат се на югоизток, след това правят остър завой на запад, продължават в паралелно направление и завивайки на югозапад достигат река Дунав при Железни врата. Карпатите имат характер на планини със средна надморка височина в диапазона 1200-1800 метра. Те се делят на 3 по-големи части – Трансилвански Алпи (Южни Карпати), Източни Карпати и Западни Карпати или системата от Западни румънски планини. Южните Карпати се издигат от долината на река Прахова към дефилето на река Жиу, а от там завиват на югозопад към Дунав. В тази част на планинската верига се намират най-високите й върхове Молдовянул (2544 м) и Негою (2535 м). Предкарпатите са хълмисти райони, намиращи се между планинската верига и равнините с височина от 400 до 800 – 1200 м. Северозападна Румъния е заета от обширното Трансилванско плато.

Реки в Румъния

Румъния притежава сравнително гъста речна мрежа и значителни запаси на подземни води. Водните ресурси на Румъния се формират главно за сметка на отока на река Дунав и нейните притоци. Река Дунав протича на повече от 1000 км край румънската територия, като в Добруджа и двата бряга са румънски. Изворите на повечето румънски реки се крият в Карпатите и Трансилвания. Едни от най-дългите реки са Муреш - 768 м, Олт – 736 м, Прут -716 м, Сирет – 596 м, Яломица – 410 м. Всички те водят началото си от Източните Карпати. Около 95% от реките в Румъния се вливат в река Дунав, директно или чрез други реки.

Пещери в Румъния

Огромен брой пещери са се образували на територията на Румъния, най-вече в Карпатите. Повечето то тях са се образували във варовика на планината Апусени (Apuseni) и западните Карпати. Спелеолозите са открили до този момент повече от 10 000 големи или малки пещери в Румъния. Най-голямата пещера в Карпатите е Вантулуй (Vantului Cave)(50 000 м), последвана от Paraul Hodobanei, Dealul Humpleu, пещерен комплекс Тополница (Topolnita) и Ciuc Ponor/Toplita de Rosia.

Църкви в Румъния

Историческият Брашов е запазил една от най-ценните църкви в Европа - Черната църква. Тя е най-голямата готическа църква източно от Виена. Името й идва от черния цвят на стените й. Известна и като църква на Света Мария, тя е лутеранска църква, построена от трансилванските сакси и е най-голямата постройка в готически стил в страната. Черната църква е дълга 89 м и е висока 39 м. Височината на църквата от основата до най-високата точка на единствената камбанария е 65 м. На камбанарията се намира шесттонна камбана, най-голямата в Румъния. Освен това в църквата има орган с 4 000 тръби, направен през 1839 г. от майстор Карл Бухолц и голяма колекция от анадолски килими, дарения от саксонските търговци през Средновековието. Още един забележителен храм в Брашов е Св. Николай (St. Nicholas Church). Ортодоксалната църква в Бистрица датира от 1270-1280 г, а Евангелистката църква Св. Мария е от 14-15 в. В Сигишоара непременно трябва да се види Църквата на хълма (Church on the Hill) с нейните 500-годишни фрески, както и храма на Доминиканския манастир (Church of the Dominican Monastery).

Манастири в Румъния

Румъния може да се похвали с изключителни манастирски комплекси, като Рисуваните манастири в Буковина (Painted Monasteries of Bucovina) в североизточна Румъния. Манастирът Кокош пък е на 6 км северно до Никулица е значим паметник на културата. Манастир Синая е православен манастир в Румъния, основан през 1690—1695 г. от румънският благородник Михай Кантакузино след поклонническото му пътуване до манастира "Света Екатерина" на Синайския полуостров и е назован по името на полуострова. Впоследствие така започва да се нарича и градът, който възниква около манастира - Синая. Манастирският музей е първият музей в Румъния посветен на църковното изкуство. Открит е през 1895 г Експозицията му съдържа богата колекция от икони, църковна утвар и книг. В музея се съхранява първата Библия, преведена на румънски език. Манастирът Драгомирна (Dragomirna) в град Сучава (Suceava) е основан през 17-ти век от Анастасия Crimcou. Намира се на около 15 км от град Сучава в Румъния. Манастирът е украсен с типични мотиви на румънски и впечатляващ интериор.

Водопади в Румъния

Има доста красиви и приятни водопади в Румъния, които си струва да се видят. В пълната със забележителности област Фагараш спуска своите води водопадът Балеа (Balea Waterfall). Той е един от най-популярните сред любителите на природата в Румъния. Намира се при 1234 м надморска височина и е с височина от 68 м. Други популярни водни чудеса са водопадът Георжиу (Waterfall geoagiu), Белия водопад (White waterfall) и Дуруитоареа (Duruitoarea).