Pochivka.com»Сирия

Сирия

Информация

  • Население22717417
  • СтолицаДамаск
  • ВалутаСирийска лира (SYP)
  • Телефонен код+963
  • Езикарабски

Местоположение

Сирия е разположена на източното крайбрежие на Средиземно море. Има брегова линия от 183 км и площ от 185,2 хил. кв.км. Сирия граничи (в км) с Турция - 877, Ирак - 603, Йордания - 356, Израел - 77, и Ливан - 359. Сирия е президентска република. Силно застъпен в местната кухня е патладжанът, приготвен като паста със сусамов тахан, кисело мляко и чесън, т.нар. таббел. Мезета се сервират в огромно изобилие и са в състояние да смаят окото и стомаха. В Сирия има сух режим и с това изобилие се консумира само местна минерална вода или сокове и газирани напитки. Алкохол се продава, но твърде скъпо - в среден клас ресторант една бутилка местно вино, което не се отличава с кой знае какво качество, е около 15 щатски долара, кутийка бира, произведена в Йордания, струва над 3 долара. Що се отнася до сладкиши, сирийците предлагат уникални изкушение, като например тукашната баклава с плънка от извара. Комбинацията между сладко и извара е доста популярна в страната. На особена почит в Сирия са и ядките - бадеми, шамфъстък, кедрови ядки и т.н.
Столица на Сирия е Дамаск (1.4 мил. ж.). По-големи градове са Халеб (600 хил. ж.), Хомс (540 хил. ж.), Латакия (311 хил. ж.), Хама (264 хил. ж.), Деир ез Зор. Основни морски пристанища на Сирия са Латакия и Тартус., а международни летища са Дамаск и Халеб. Наричан „Перлата на Изтока” столицата на Сирия – Дамаск (Damascus), е най-старото и древно обитавано населено място. Предполага се, че съществува като такова от около 10 000 – 8 000 г. пр. н.е. Днес Дамаск е също стратегически, културен и религиозен център, като е разположен в югозападната част на страната. Босра (Bosra) е разположен на 108 км на юг от Дамаск. Счита се за „най-римския град” в Сирия. В Босра може да видите отлично запазения римски, античен театър Босра, построен около края на 2 век, който е част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Босра е наследник днес на антични град, който се намира в южната част на страната, в района Дараа (Daraa Governorate).
Идивителни старинни крепости и дворци може да откриете в Сирия. Сред тях е и крепостта Крак де Шевалие (Crac de Chevaliers), която се счита за най-добре запазената крепост на кръстоносците в Близкия изток. Крак де Шевалие е издигната на стръмна и висока близо 650 м. скала между 1142 - 1271 г.Намира се в сирийската област Хомс, близо до границата с Ливан. Крепостта Халеб или Алепо (Aleppo Citadel Syria) в Сирия пък се счита за едно от най-старите укрепления в тази част на страната. Масивна и внушителна, цитаделата Халеб се намира в едноименния сирийски град, в северозападната част на страната.
В столицата Дамаск непременно трябва да се посети централния градски пазар „Aл-Хамидия”, ако искате да се докоснете до колорита на сирийското ежедневие. Това шумно, богато и огромно тържище предлага всевъзможни стоки – плодове, зеленчуци, ядки, всякакви подправки, платове, керамика, килими, златни предмети и всякакви антики. В Дамаск има представители на почти всички големи хотелски вериги, но ако искате да опитате от истинския ориенталски разкош, би трябвало да се ориентирате към петзвездния Шам палас - във всички по-големи градове в страната, общо 12 на брой, има хотели от тази верига. Строени са в традициите на Ориента, обзаведени са с оригинални мебели със седефени инкрустации, окичени са с много зеленина, която в комбинация с климатика създава чувство за прохлада и свежест. Любопитно е, че басейнът работи половин ден за жени, половин - за мъже.
Има няколко защитени територии в Сирия. С площ от 11 000 хектара е резерватът Абоу Кобейс (Abou kobeis). Други 2 защитени зони са Al Sha'ara и Sabkhat al Jabboul.
Голяма част от страната е заета от пустинно плато с планински масиви - на северозапад Ансария (вис. 1 562 м), на югозапад Антиливан (най-висока точка връх Хермон - 2 814 м). Столицата Дамаска е заобиколена от невисоки скалисти хълмове, с рядка растителност.
Библейска река Ефрат извира на територията на Турция от Кавказ и тръгва през Сирия, минава през Ирак, като заедно с река Тигър образува Великата арабска река (Шат-ел-Араб) (Shatt al-Arab), която се влива в Персийския залив чрез своята делта. На север сирийската пустиня граничи с плодородната долина на Ефрат – най-голямата река в страната. Язовирът, построен на реката, осигурява почти 35 % от електроенергията на Сирия.
Едно от малкото места в Сирия, където може да видите пещери е Малоула (Caves of Maaloula), които са обвити от смесения религиозен ореол в Сирия.
Голям процент от населението на Сирия е християнско, защото оттук е тръгнало Христовото учение по света. Изключително преживяване е посещението на втората по големина в света джамия - Оммаяд в стария Дамаск. джамията е била издигната върху християнската църква, така че дълго време жителите на града са отправяли молитвите си под един покрив, всеки към своя бог. (И сега в средата на джамията се намира капелата с мощите на Св. Йоан.). Недалеч от Дамаск е мистичното градче Маалула, където е издигната първата в свата християнска църква "Свети Серж и Адонис". В нея и днес се служи на арамейски, езика, който е говорел Христос и който и досега няма своя писменост, но се говори в отделни райони на страната, включително в Маалула. Странно е, че в църквата има християнска икона на Богородица с Младенеца, на която въздават с еднакво упование и мюсюлмани, и християни.