Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Джахангир Махал

Джахангир Махал

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Джахангир Махал

Джахангир Махал (Jehangir Mahal) е една от най-забележителните постройки в историческия индийски град Орча (Orchha). Това е градът, който пази величието на някогашните индийски владетели, претворено в удивителния Таджа Махал и прелестния дворцов комплекс на Агра. Наред с тези два световно известни комплекса се нарежда и двореца Джахангир, известен още и като Bengali Mahal или в превод - Бенгалския дворец. Той е построен като личен палат за сина на Шах Джахан (строителят на Тадж Махал) – Джахангир.

Орча е един от най-добре запазените средновековни градове на територията на Индия. Забележителната архитектура на селището се дължи най-вече на своите три владетелски дворци, които образуват отворен четириъгълник – Радж Махал, Рай Парвен Махал и Джахангир Махал. Великолепният Джахангир Махал с неговата червеникава фасада представлява хармонично съчетание на индо-ислямска архитектура.

Конструкцията на двореца на Джахангир впечатлява със своите висящи тераси, пищни куполи, прекрасни скулптури, деликатни парапети и прекрасни декорации. Всичко това демонстрира владетелското величие. Цялата архитектура на Джахангир Махал е интересна смесица от стилови елементи, като най-характерни остават декоративните решетки и изящно инкрустираната мраморна фасада.

Джахангир Махал е построен от раджата Бир Синг Джу Део някъде през 17 век, а издигането му трябвало да отбележи посещението на самия император Джахангир в Орча. Целият дворец е построен на четири етажа, като в рамките на комплекса влизат осем прекрасни палати.

Със своите сложна дърворезби, изкусни декорации, геометрически форми, картини и историческа фактология днес Джахангир Махал се счита за една от най-големите и важни културно исторически забележителности на Орча. Според историците Бир Синг Джу Део и владетелят Джахангир били изключително добри приятели, а дворецът Джахангир е потвърждение на това твърдение.

Голямата кръгла вана пред главния вход на Джахангир Махал била един от сватбените подаръци на Джахангир за неговата възлюбена - Нур Джахан. Смята се, че докато девойката се къпела в красивата вана, във водата плували листа от розов цвят. Едновременно с това прислугата изсипвала от горе топла вода с аромат на рози. Именно розовото благоухание било любимият парфюм на двореца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати