Цюрих

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Забележителности в Цюрих

Цюрих е градът на световноизвестната шоколадова фабрика Линд, Цюрих е център номер едно на офшорно банкиране в света, в Цюрих в началото на миналия век се заражда течението дадаизъм с неговия различен поглед върху света и традиционните норми в изкуството като цяло. Днешен Цюрих е наследник на близо 7000-годишната история на този район в Швейцария. Цюрих е най-големият град в страната, той е нейна културна, финансова, индустриална, транспортна столица, като тук се намира и най-голямото швейцарско летище.

Географски погледнато Цюрих (Zurich) е раположен в източната част на Швейцария, в долния край на езерото Цюрих, което е една от най-атрактивните забележителности на града. Целият град е неголям, като е разположен на 92 кв.км обща площ. В Цюрих живеят около 400 000 души, но в цялата агломерация броят на населението е над 2 000 000 жители. Градът е административен център на кантон Цюрих. Известен е с високия стандарт на живот, който градът осигурява на своите граждани.

През последните няколко години Цюрих бе обявен за града с най-високо качество на живот, както и за най-богатото населено място на Стария континент. Цюрих е един от водещите финансови центрове в света, като тук са разположени офисите на голяма част от финансовите институции и банковите гиганти. Привлекателна за множество чужди компании е ниската данъчна ставка, която е причината почти всички чуждестранни концерни да имат седалище в Цюрих.

Смята се, че името на града произлиза най-вероятно от келтската дума „турус”, свидетелство за която е открито на надпис в гробница от времето на римското владичество през 2 век. Римляните наричали града Turicum, а на местния диалект градът е известен просто като Цюри. Целият Цюрих е обграден от изключително живописна природа, съставена от водни басейни и гористи хълмове.

Цюрих

Най-големият град в Швейцария стои точно при изтичането на река Лимат от Цюрихското езеро. Във връзка с него античният римски град Turicum възниква като търговско средище, което осигурява контрол над реката.

Сред основните забележителности на Цюрих е фабриката на шоколадите Линд, която е разположена само на 5 километра от централната част на града -- в градчето Килхберг.

Днес почти всеки, който реши да посети Цюрих няма как да се размине без обиколка на фирмения магазин на шоколадовия концерн, откъдето можете да си напазарувате килограми лакомства и то на доста достъпни цени. Географският и исторически център на града е Линдерхоф, който представлява малък естествен хълм на западния бряг на река Лимат, разположен на около 700 метра северно от мястото, където реката се отделя от Цюрихското езеро.

Най-голямата историческа забележителност на Цюрих си остава красивата катедрала Гросмюнстер, която е разположена в Стария град, близо до течението на реката. Първоначалната постройка тук е издигната през далечната 820 година, а днес туристите в града имат възможност да се изкачат в най-високата й точка, за да се насладят на прекрасните гледки към града и околностите.

Панорамна гледна на Цюрих

Друга историческа постройка е Фраумюнстер. Издигната през 874 година, тази църква е най-старата в Цюрих, а през средновековието тя непрекъснато си съперничи по престиж с Гросмюнстер. В манастирската църква Фраумюнстер може да се видят невероятни произведения на изкуството, като особено впечатляваща е стъклопистта.

Друг интересен храм е Свети Петър (St. Peterskirche), която със своя огромен часовник на фасадата се счита за уникална в цял свят. Освен това в Цюрих могат да се посетят внушителен брой музеи и художествени галерии, сред които и швейцарския национален музей и галерията Кунстхаус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
55
44
35
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати