Река Дунав

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Река Дунав

Река Дунав е емблематична за територията на България. Тя очертава цялата северна граница на страната ни с Румъния и на територията на България река Дунав достига своята крайна точка, като се влива в Черно море. Самото си начало Дунав води от платото Баар, което се намира в планината Шварцвалд в Германия. При надморска височина на изворите 1078 метра началото на Дунав е белязано от двете по-малки реки - Бригах и Брег.

Те се сливат в един общ ръкав на 1.4 километра от селището Донауешинген и именно този воден ръкав слага началото на познатата като Дунав трансгранична европейска река.

Река Дунав

Дунав е втората най-дълга река на територията на Европа след Волга. Една уникалана характеристика на Дунав я отличава от всички останали водни потоци на Стария континент – Дунав е единствената река, която тече в посока от запад на изток.

След като излезе от рамките на Германия, Дунав преминава през държавите Австрия, Унгария, Словакия, Хърватия, Сърбия, Румъния, България, Молдова и Украйна и най-накрая се влива в Черно море. Цели 300 притока, около 30 от които са плавателни се стичат във водния поток на Дунав. По-големите и важни от тях са Драва, Ин, Морава, Прут, Сава и Тиса. Големи български реки, които се вливат в Дунав са Искър, Осъм и Янтра.

Има и теорията, според която началото на река Дунав е потокът Дунав, който извира в пределите на замъка „Фюрстлих Фюрстембергишес шлос” край Донауешинген. Изворът е карстов, а през 18 век водата му е отведена чрез тръбопровод под земята на замъка. През 1895 година Адолф Хеер създава красива скулптурна композиция над кръглия басейн на потока Дунав. Тя изобразява майка Баар, която сочи пътя на младия Дунав. Само след няколкостотин метра след извора на потока той се слива с река Бригах. След около километър и половина Бригах се слива с река Брег и дава началото на река Дунав. Имерено е, че от този момент нататък Дунав протича в посока югоизток в продължение на 2859 километра.

Река Дунав има важно транспортно, търговско и икономическо значение. Категоризирана е като трансевропейски транспортен коридор №7 от Европейския съюз. Редица важни големи европейски градове са изградени по крайбрежието на втората най-дълга река в Европа - Улм, Инголщат, Регенсбург в Германия, Линц, Кремс, Виена в Австрия, Братислава в Словакия, Будапеща в Унгария, Вуковар в Хърватия, Нови Сад и Белград в Сърбия, Браила, Турну Северин, Галац, Тулча в Румъния. Българските градове, които лежат по крайбрежието на Дунав са Видин, Лом, Козлодуй, Никопол, Свищов, Русе, Тутракан и Силистра.

Река Дунав в Будапеща

Важен за транспорта над река Дунав между Румъния и България е Дунав мост. Той е построен между градовете Русе и Гюргево, като е официално открит за експлоатация на 20 юни 1954 година. По това време Дунав мост е най-големият комбиниран мост с железопътна линия и такава за автомобилен трафик в цяла Европа.

Дунав мост се изгражда 2 и половина години от България и Румъния в сътрудничество с тогавашния СССР. Основен проектант на моста е архитект Георги Овчаров, а художественото оформление, включващо порталите на българския и румънския бряг, и орловите глави по неговата дължина е дело на украинския скулптор Михайло Парашчук.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
510
49
310
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати