Езерото Гарда

09.01.2013
Езерото Гарда и Италия

Езерото Гарда, известно още като Лаго ди Гарда е най-голямото езеро на територията на Италия. В северната част на страната Гарда няма равно по своите размери и красота, а навярно Лаго ди Гарда е и една от най-магнетичните водни картини, които могат да се видят в Италия. Гарда е разположено на около половината път между неповторимите градове Венеция и Милано. Ледниците формират този високопланински район в края на последната ледникова епоха. Езерото Гарда и неговата бреговата линия са разделени между провинциите Верона на югоизток, Бреша в югозападна посока и Тренто в направление север.

Езерото Гарда се разпростира на обща площ от 370 кв. километра. Този ненадминат за рамките на Италия воден басейн достига до дължината от 52 километра, а максималната му ширина е около 17-18 километра. Най-голямата дълбочина, отмерена в езерото Гарда възлиза на 346 метра, което го нарежда на второ място средна най-дълбоките езера на Италия, веднага след живописното езеро Комо. Мнозина определят формата на Гарда като бутилка, чието дъно е обърнато на юг.

То е голямо и разлято, а "гърлото" на бутилката гледа към най-южните предпланини на Алпите, напомняйки фиорд. Някой пък определят формата на Гарда на цигулка, но това сравнение е по-скоро свързано с факта, че по бреговете му, в прекрасните италиански курорти целогодишно звучи музика и цари ведра атмосфера.

Езерото Гарда, Град Рива

Най-северната точка на езерото Гарда е разположено градчето Рива. Градчето е известно още като „малката Верона”, защото всяко лято площадът на Рива се превръща в сцена на международен оперен музикален фестивал. От него към прекрасния воден басейн пътуват често транспортни фирми, които предлагат и панорамни разходки с коли или мотоциклети по целия бряг на езерото.

Тук също така са разположени градчето Гарда и по-малкото селище Гардоне, както и популярният курортен и балнеологичен комплекс Сирмионе. Гарда също така може да разгледате с цялата му красота и ако се качите на туристическия ферибот, който позволява да се насладите на крайбрежието в цялата му прелест. Езерото Гарда е основна туристическа дестинация в Италия.

Поради огромната близост на Милано, който е една от световните модни столици, езерото Гарда е обикнато място за провеждането на редица мероприятия, дефилета, партита на известни модни дизайнери и т.н. По цялата грайбрежна ивица на Гарда се редят изключителни хотели и курорти. Като цяло бреговете на най-голямото езеро в Италия са изключително разнородни, като най-много селища са изградени по южната му част.

Тук могат да се посетят и едни от най-добрите плажни ивици – широки, покрити с фин пясък, те са магнетично място за почивка и отдих. В северна посока бреговете на Гарда започват да се приближават до планинските възвишения, а малките градчета, разположени наоколо са изключително красиви и живописни. В посока северозапад, в района на Лимоне, скалите се спускат направо във водата на езерото Гарда.

Тук има изобилие от планинските рекички и водопади, които изливат водното си съдържание в Гарда. Ако се насочите в посока североизток, ще наближите градчето Рива, което остава под хълмовете на Монте Балдо. Селищата Гарда и Бардолино са едно от любимите места за любителите на сърф спорта.

4
Общо гласували: 17
5 7
4 5
3 3
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати