Атина

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Гледка на Атина

Над 10 000 туристи годишно посещават историческите забележителности в Атина (Athens). Гръцката столица е един от най-впечатляващите градове в Европа, най-вече заради своята древна история и невероятни архитектурно исторически забележителности, останали от десетки векове насам. Те разказват за някогашната слава на Атина като най-значимия град в продължение на няколко века на Древна Гърция. Атина е уникален исторически град, който сякаш някак насила е приел облика на модерна европейска столица.

Днес Атина е административната, политическата, културната, икономичека и транспортна столица на Гърция. В нея има много какво да се види, но е най-препоръчително да направите това през есента, когато времето е приятно и топло и изгарящите жеги на летните месеци са си заминали. В Атина през лятото дори в градския транспорт има климатици, които спасяват жителите на града от адските температури. Имайте предвид, че задръстванията в града са доста сериозни.

Обиколката на гръцката столица може да започне от историческият площад “Синтагма” (Syntagma). Той се счита зацентър на икономическия, политическия и търговски живот в Атина. Тук може да видите хотел Grande Bretagne, а срещу него се намира площад Voulis и Паметника на незнайният войн, зад който се откроява сградата на Парламента. До площада водят две от най-големите и оживени улици на Атина - Stadiou и Ermou. Те са подчертано търговски, като тук са разположени най-известните бутици на световни модни марки.

Сградата на Парламента е построена през 1843 година, като е типичен пример за ранния неокласицизъм в Гърция. Правилните й геометрични форми за последно са реставрирани през 1910 година по нов архитектурен план, който да отговаря по-адекватно на нуждите на Парламента. Първоначално сградата е построена като дворец на 17-годишния баварски принц и син на крал Лудвиг - Ото фон Вителсбах. По онова време целият площад “Синтагма” е бил красива градина пред двореца.

Атина

Интересен факт е, че по време на разкопките за реконструкция на метрото в Атина са открити голям брой безценни археологически находки, част от които днес са изложени в специални витрини, разположени по метростанциите на гръцката столица. Артефактите датират от късния микейски период до късния римски период, между 1100 пр.н.е. и 300 г. сл.н.е.

Не пропускайте да се разходите из най-стария квартал в по-новата част на Атина - “Плака”. Тази уникална историческа част на града ще ви заплени със сложната си плетеница от улици, повечето от които са прекарани според древния план на града. Тук мигновено може да усетите, че кварталът не се е променял сякаш от векове. За това напомня предимно архитектурата – по малките китни улички се редят сгради в древните архитектурни и византийски стилове. “Плака” в Атина е едно от задължителните места за посещение на туристите.

Няма как да пропуснете и най-важните исторически забележителности на Атина, с които тя се гордее пред цял свят. Сред тях са храма на Зевс, Арката на Адриан, която се намира близо до него, Акропола. Арката е издигната в чест на римския император Адриан през 131 година, когато войската му завладява града.

Акропола в Атина

Тя е издигната на древния път, който свързва старата Атина с новосъздадения римски град. От двете страни на арката могат да се видят надписи. На страната, която гледа към Акропола, може да прочетете: “Това е Атина, бившия град на Тезей”. От другата страна са гравирани думите: “Това е града на Адриан, а не на Тезей”.

Няма как да не разгледате и Римския форум, който е завършен през 11 г. пр.н.е от Гай Юлий Цезар и Октавиан Август. По време на господството на Римската империя в подножието на Акропола е била разположена древната агора, с която Римският форум е бил свързан. На дължина тази старина на Атина достига 11 метра, а на ширината е 98 метра.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
51
41
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати