Боровец

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Хотели в Боровец

Боровец е един от най-добрите и съвременни планински курорти, които красивите планини на България могат да предложат. Освен това Боровец носи титлата на първенец сред курортите в страната, защото е създаден най-рано – в далечната 1896 г., когато княз Фердинанд построява тук своя лятна резиденция. Днес Боровец се счита за най-големият планински курортен комплекс в България, носещ етикета на първокласно място за отдих – както през зимата, така и през летните месеци.

Боровец е разположен на 1350 м надморска височина по северните склонове на Мусаленския хребет в източната част на Рила планина. От столицата София до Боровец са общо 73 километра разстояние. Ако тръгвате за курорта от София, най-лесният начин е да потеглите от Автогара “Юг”, където на всеки 30 минути тръгва автобус или микробус. След около 1 час ще пристигнете на Aвтогара “Самоков”, а оттам може да вземете микробус за Боровец, който тръгва на всеки 15 минути. В Боровец микробусът спира пред хотел “Самоков” и тръгва отново за Самoков от хотел “Ела”. Боровец се намира на 83 км от Благоевград и 125 км от Пловдив.

През цялото време на годината планинският курорт Боровец може да предложи на своите гости различни варианти за развлечение, почивка и забавление. Извън задължителните зимни спортове, които са приоритет на Боровец, тук има отлични условия за конна eзда, колоездене, сафари с джипове, риболов, разходки с шейни или файтони.

Станция на лифта в Боровец

През летните месеци района на Боровец е идеалното място за любителите на природата. Панорамата тук е съставена от вековни иглолистни гори, живописни поляните с цветя и билки, многобройните езера, заснежените върхове. За почитателите на пешеходния туризъм има множество варианти, като има доста пешеходни преходи по маркирани маршрути до различни обекти в Рила.

Разположението на Боровец на 1300 м надморска височина по планинските склонове на Рила да причината той да е перфектното място за зимни спортове и почивки през студените месеци. Климатът в курорта е умерен, като зимата е мека с много снеговалежи. Ски-сезонът обикновено продължава от средата на декември до април. Приоритет на Боровец са зимни спортове: алпийски ски, сноуборд, ски бягане. Курортът на два пъти е домакин на състезания за Световната купа по ски-алпийски дисциплини - през 1981 и 1984 година.

Кабинковият лифт в Боровец

Боровец е най-големият български ски център по дължина и капацитет на ски пистите и съоръженията. Маркираните ски писти е Боровец са с обща дължина 58 км, като най-дългата от тях достига12 км дължина. Пистите за ски бягане са 35 км, а освен това има и такива, които предлагат отлични условия за каране на сноуборд. По високите части на Рила планина е разположен ски център Маркуджик. Тук в разгара на сезона снежната покривка достига 2 метра, което е изключителни възможности за екстремно каране на сноуборд.

3 ски зони са разделени в курорта Боровец. При надморска височина между 1337 м до 1780 метра е разположен Ски център Ситняково. Ски център Ястребец е изграден от 1340 м до 2369 м надморска височина, а Ски център Маркуджик се намира от 2144 м до 2550 м надморска височина. В комплекса всеки, който тепърва иска да се научи да кара ски или сноуборд може да се запише на ски училище. Общо 150 инструктора се грижат за изграждането на добрия имидж на ски училище „Бороспорт”, което има претенцията да е едно от най-добрите в Европа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

2.5
50
41
30
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Иван Ташев
Иван Ташев
26.08.2017 15:09
Това,което Ти си писал изобщо не мисля, че е истина. Първо че нечестивите се страхуват от кръста. Второ вие сте на училище,как преподавателите не са Ви видяла? Трето -ако има дух там,то той е от долен ранг,което значи, че не може да се намеси в този свят-материялния! Нищо лично;-)
0
0