Pochivka.com»Статии и Новини»Езера»Езерото Онтарио

Езерото Онтарио

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Езерото Онтарио

Сред петте големи американски езера на Северна Америка Онтарио (Lake Ontario) е най- малкото. То е разположено между канадската провинция Онтарио на север, а на юг между Ниагарския полуостров на Онтарио (Ontario's Niagara Peninsula) и щата Ню Йорк. Онтарио е и единственото езеро, което не граничи с Мичиган (Michigan), като през него всъщност преминава границата между САЩ и Канада.

Сравнително малкото езеро Онтарио се простира на площта от 18 960 квадратни километра, но пък за сметка на това средната му дълбочина е значителна – цели 244 метра, при средна – 86 метра, което е доста повече от дълбочината на Хюрън например (средно 60 метра). Онтарио се намира на 75 метра надморска височина. То е най-източното от всичките Северноамерикански сладководни езера, като бреговата му линия възлиза на 1146 километра.

Езерото Онтарио

Макар и по-малко от езерото Ери, Онтарио има по-голям воден обем от него. Неговата дължина е 311 километра, а ширината му достига 85

Главният приток на езерото Онтарио е река Ниагара, стичаща се от Ери. Други притоци са Трент Ривър и Селмън Ривър. Онтарио се оттича чрез река Свети Лаврентий (Lawrence River) в Атлантическия океан.

Сред по-значителните реки, които пък се вливат в езерото са Дон (Don River); Хъмбър (Humber River); Трент (Trent River); Черна река (Black River); Салмон (Salmon River) и др. На езерото Онтарио се намират и пристанището Хамилтън (Hamilton Harbour), заливът Куинт (Bay of Quinte), както и островите Торонто (Toronto Islands).

С ферибот от територията на САЩ и Канада може да се стигне до най-големия остров в Онтарио - Wolfe Island, намиращ се на входа на река Свети Лаврентий., съвсем близо до Кингстън (Kingston). На острова се намира градчето Marysville, което е същински рай за тези, които искат да избягат от градската шумотевица. Тук може да поиграете голф, да карате велосипед по специалните алеи, както и да се насладите на местните вкусни ястия в малките, уютни ресторантчета на градчето.

На западния край на Онтарио, от канадска страна е разположена голямата агломерация, която образуват градовете Торонто и Хамилтън, Онтарио. Американският бряг на езерото е до голяма степен селски район, като изключим разбира се Рочестър и Ню Йорк. Около 2 милиона души живеят в тази част на крайбрежието, докато от канадска страна броят на хората е над 9 милиона.

От двете страни на Рочестър се отглеждат много овощни дръвчета – ябълки, круши, череши, сливи и праскови. Ниагарския полуостров от западната страна също е специализиран в отглеждането на плодови дръвчета, както и във винопроизводството.

За езерото Онтарио дори се носят легенди, че в него живее странно и злокобно същество. То напомня по всичко на чудовището от езерото Лох Нес – имало голям врат, било зелено на цвят и предизвиквало непонятно вълнение във водния басейн. Според местната преса съществото може да бъде определено като плезиозавър.

Торонто е един от най-големите градове на брега на езерото Онтарио. Пъстър и огромен, той е и едно от най-развитите туристически центрове по крайбрежието и привлича посетители от цял свят. От прословутата CN Tower, построена през 1976 година се открива невероятна и обстойна гледка към чистите води на Онтарио. Кулата, със своите 554 метра височина, се е нареждала на първото място за най-високо здание в света до 2007 година, след като дубайската Бурж Халифа й отнема мястото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
54
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати