Детройт

13.10.2010
Детройт

Детройт (Detroit) е град в САЩ, разположен в щата Мичигън и негово най-голямо населено място. Основан е официално на 24 юли 1701 година, малко след като французите пристигат в земите на река Детройт. Тогава европейците дават на селището името Ривиер дю Детроа (Rivière du Détroit), което постепенно се трансформира в Детройт. Наименованието е свързано с разположението на пролива на реката, която свързва Големите северноамерикански езера.

Възникването му като населено място става покрай голямата търговия с кожа в началото на 18 век, която французите започват да развиват тук. Днес Детройт е важен пристанищен град на едноименната река. Известен най-вече като "градът на седемте езера", Детройт често се споменава и като Motown, Motor City, The D и The 313 (телефонния код на целият окръг). Градът на Шампионите (City of Champions), което се отнася до 1930-та година и големите успехи на Детройт в индивидуалните и отборните спортове.

Днес населението Детройт е малко над 900 000 души, с което градът се нарежда на 11 място по гъстота на населението в САЩ. Метрополитната зона на Детройт (заедно с предградията ) наброява около 4 403 437 души. Пикът на популацията на Детройт е през 1950 година, когато той е на 4-то място в страната. Оттогава насам обаче хората в главния град на Мичигън нямаляват непрекъснато. Причината за това се корени още в началните десетилетия на миналия век.

Отдавна Детройт е важен град в автомобилната индустрия, като днес в него са разположени щаб-квартирите на Дженерал мотърс, Форд и Крайслер.

През 50-те години на 20 век автомобилната индустрия се нуждае от работна ръка, в следствие на което наемането масово на негри довежда постепенно голям ръст на чернокожото население. От десетилетия Детройт е известен като "град на черните" и "град на негрите". Главната причина за изселването на по-голямата част от белите от Детройт се криела в лошата обществена транспортна система и огромния брой лични автомобили.

Още през 40-те години, когато Детройт е най-богатият град в Северна Америка, се появил огромен проблем с паркирането. Да си собственик на личен автомобил било белег за положение, а да се возиш в обществен транспорт било унизително и считано за "транспорта на бедните". През 50-те години започнал необратим процес на изселване на белите към предградията, защото престъпността растяла, главно заради чернокожите.

Властите търсили изход от проблема, като започнали да унищожават исторически сгради в центъра на града, за да се изграждат паркинги. Напрежението между бели и черни достигнало своя апогей ма 23 юли 1967 година, когато избухва бунт - над 2000 сгради били разграбени и опожарени, убити били 43 човека (от които 33 черни), а 467 - ранени. На 25 юли Армията се намесила и за 48 часа потушила бунта.

Езерото Мичиган и Детройт

Тези размирици били главната причина за доброволното изселване на светлокожото население на Детройт. От този момент на татък населението на града започва да намалява, а процесът на упадък на града бил необратим. През 80-те автомобилната промишленост в Детройт е в силен упадък и цели небостъргачи и делови райони били изоставени, успоредно с което растяла и престъпността.

Днес Детройт бележи ръст в “производството” на млади специалисти, в които е надеждата за премахване на лошата слава на града. На източния бряг на реката започват да се появяват луксозни, невероятно модерни постройки.

Детройт от десетилетия е и една от музикалните столици на САЩ, най-вече в областта на рок-музиката. Родом от Детройт е легендарният Алис Купър (Alice Cooper), както и Мадона, а Детройт е признат и за роден на техно-музиката.

Детройт и неговата близост с Уиндзор в Онтарио, където алкохолът е разрешен на лица, навършили 19 години, е причина за шумния нощен живот на града.

Детройт предлага на гостите си и широка гама при избор на заведения за хранене, като номер 1 си остават рибните ресторантчета, където се сервира прясно приготвена риба, току-що идваща от Големите северноамерикански езера. Много от музеите на града се намират в историческия център, около държавния университет Уейн (Wayne State University). Не пропускайте да видите и култовото студио от 50-те години на миналия век, което днес е известно като Motown Historical Museum.

Задължителен е и националният исторически музей Хенри Форт (Henry Ford), който е най-големият открито-закрит исторически музей на САЩ. В града има още безброй забележителности и архитектурни постройки, които непременно трябва да се видят, като например Comerica Tower at Detroit Center, издигнат през 1993 година в стил Арт Деко. Историческият център на Детройт е с подчертано възрожденска архитектура

3.2
Общо гласували: 9
5 2
4 2
3 1
2 4
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати