Генуа

13.12.2010
Пристанището в Геноа

Генуа (Genoa) е столица на северозападния италиански регион Лигурия. Той е главен център на провинцията Генуа, а от древността до днес е и важно пристанище в Северна Италия. В Генуа днес живеят около 620 000 души, а целият град е разположен на площ от 243, 6 кв.км. Градът се намира между Лигурско море и Апенините, на т.нар Генуезки залив.

За произхода на името Генуа съществуват две хипотези. Едната теория се върти около това, че името произлиза от лигурската дума „genu“, която означава „коляно“ . Това може да се тълкува като „ъгъл“, защото географски Генуа е разположена точно на ъгъла, който образува Апенинският полуостров с континента. Втората хипотеза свързва Генуа с латинската дума „janua“, която означава „врата“, което може да се тълкува, че градът е бил врата към морето и към далечни хоризонти.

Генуа носи със себе си изключително богата история и култура. Градът заедно с Венеция, Пиза и Амалфи, е поддържала една от най-големите и силни флоти на Средиземноморието. Селището процъфтявало благодарение на развитата търговия, корабостроене и банкерство.

През 18 век Генуа постепенно започва да губи политическите и икономическите си позиции заради изместването на главните търговски пътища от Средиземноморието към Новия Свят. Постепенно Генуа се превръща в туристически район и културно селище.

Геноа

Една от централните улици на Генуа е Strada Nuova, където са разположени много от красивите забележителности на италианския град. Тя е част от вдъхновяващия стар град на Генуа, който е включен в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Тук могат да се видят дворците Palazzo Rosso, който сега е музей, Palazzo Bianco, Palazzo Grimaldi и Palazzo Reale, които са служели за домове на градския елит през 16 век, когато тези постройки са издигнати. По Strada Nuova са разположени още арт колежа на Генуа и музеят Strada Nuova.

В централната част на Генуа няма как да не ви направи впечатление площада Ферари (Piazza De Ferrari), на който се намират операта Тeatro Carlo Felice. Днес в тази културна забележителност на Генуа се провеждат непрекъснато оперни и балетни представления, рецитали и оркестрални изпълнения.

На площада се намира и Дворецът на Дожовете (Palazzo Ducale). В миналото той е бил дом на дожовете на Генуа, а в момента в него се помещава музей и се организират много културни мероприятия и изложби.

Забележителности в Геноа

Още една магнетична забележителност може да се види на Piazza De Ferrari и това е къщата, в която се предполага, че е роден самият Христофор Колумб. Обиколката на забележителностите в Генуа задължително включва катедралата Сан Лоренцо, чиито основи са положени 4 или 5 век и е завършена през 17 век. Храмът е издържан във великолепен римски стил).

Изключително красиво е старото пристанище (Porto Antico), което е било реновирано и в момента е чудесно място за отдих и туризъм. На входа на Porto Antico се издига дворецът Palazzo San Giorgio, който днес служи за седалище на пристанищните власти в Генуа.

Няма как да не забележите древния пристанищен фар (Torre della Lanterna). Той се счита за най – старата подобна структура в света, а върху нея може да се види изрисуван символът на Генуа. 375 на брой са стъпалата, които водят към върха на фара, откъдето може да се види цялата прелест на Генуа.

Безспорно най-голямата атракция на пристанището е считания за най-голям в Европа аквариум. Построен през 1992 година красивият аквариум се врязва направо в морето. Тук могат да се разгледат многообразните морски представители, като делфини, акули и пингвини.

Годишно около 1 500 000 посетители разглеждат този аквариум в Генуа. Друго задължително за туристите място в града е Музеят за ориенталски изкуства, който притежава най-голямата колекция, свързана с ориенталски изкуства в Европа.

4.2
Общо гласували: 6
5 3
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати