Торино

10.12.2010
Торино

Торино (Turin) е град в Северозападна Италия. Той е главен център на а областта Пиемонт и навярно най-големият индустриален и промишлен център в Италия. Торино е разположен главно на западния бряг на река По, но през него преминават още три реки – Дора Рипария, Сангоне и Стура ди Ланцо. Торино се счита за вратата към италианските Алпи. С население над 900 000 души той е четвъртият по големина град в страната след Рим, Милано и Неапол.

Освен като голям индустриален център, Торино е и изключително интересен културен център, в който може да се види много – като се започне от следите от египетското влияние и се стигне до интригуващия Музея на киното. Футболът е една от най-големите страсти за Торино, като родно място на двата футболни клуба Ювентус и Торино.

Торино е родното място на твърдия шоколад и вермута. През 18 век италианският Торино се налага като световна столица на аперитива. Там, където по пиемонтските хълмове и в подножието на Алпите растат многобройни меки и ароматни треви, находчивите бизнесмени Алесандро Мартини и Луиджи Роси създават напитка, наречена вермут. Макар и други италиански и френски градове отдавна да са се включили в надпреварата за център на аперитива, превъзходството на Милано и Торино продължава и до днес.

Тук се произвеждат автомобилните марки Фиат и Ланча. Торино е градът на колонадите, които сякаш са навсякъде. Градът има прави улици, множеството площади или пиаци, арки, колони, бароковите сгради и красиви крайречни гледки. Първият съществуващ автомобил се ражда като трансформация на една карета от царския двор, снабдена с парен котел, работещ с въглища, с която капитан Вирджилио Бордино е направил обиколка на пиаца Кастело на 07. 05. 1854 година.

Торино на италиански език означава малък бик и не е изненада, че точно това животно е и символът на града. Името Торино идва от келтската дума „тау”, която означава планина. Предполага се, че градът е основан някъде около 28 г. пр.н.е., когато римляните създават свой военен лагер на това място. През Средновековието, след рухването на Римската империя, Торино е завладяван последователно от ломбардите, франките, династията на Савоите и др.

Торино

Торино е първата столица на обединена Италия, но носи историческо самосъзнание, градено от много култури. В Торино има толкова много арки и колони, че на човек не му се вярва. Общата дължина на улиците и тротоарите, покрити с арки (променади), е цели 24 км.

Сред забележителностите на Торино са един интригуващ музей на Египет (Egyptian Museum of Turin), който е втори по богатство след този в Кайро и единствен в Европа, посветен единствено на Египет. До него може да се стигне с една лека отбивка от прочутия и огромен площад Кастело.

Изключително красив е храмът на Великата Божия Майка Гран Мадре ди Дио, построен върху основите на храм на египетската Изида. Три католически храма в Италия носели името Божията Майка по влияния, дошли от Египет и вероятно от Близкия Изток. Двете женски статуи пред храма Гран Мадре ди Дио символизират Вярата и Религията.

Тази от ляво държи в лявата си ръка съд, интерпретиран като Граал. Изследователи от Техническия Университет в Торино изчислили, че ако се следва посоката на погледа на жената с Граала, се стига до Палацо ди Чита.

Дуомската катедрала в Торино (Turin Cathedral, Duomo di Torino) съхранява плащеницата на Исус Христос. Дуомската катедрала „Йоан Кръстител“ (John the Baptist) е един от религиозните символи на Торино. Тя се намира на гърба навеликолепния Палацо Реале. Дворецът Каринян днес е музей на Обединението на Италия.

Този бароков дворец е построен в края на 17 век и е свидетел на раждането на бъдещия първи крал на Италия — Виторио Емануеле II през 1820 г. Тук са се провели и първите парламентарни заседания на обединената държава през 1861 г. Тогава Торино е и първа столица на Италия - само за три години, след което столицата се преместила във Флоренция.

Заедно с Лион и Прага, Торино се смята за място на доброто и свещеното - бялата магия, а с Лондон и Сан Франциско - на сатанинското и дяволското, а именно на черната магия. Интересно как Торино се превръща в център на двете крайности. Торино е приет по цял свят като магическо място по различни причини – тук могат да се видят множеството символични фигури на дракони, кучета, лъвове, разположени на различни места по площади, улици, църкви, градини и мостове.

Порта Палатине е пък мястото в Торино, което представлява огромен площад, превърнат в най-големия открит пазар в Европа. Моле Антонелиана (Mole Antonelliana) е някогашната синагога, в която днес се помещава най-значимият музей на киното в Европа. Кулата е висока цели 167 метра и е един от символите на Торино. Смята се , че това е най–високата сграда на музей в света

3.9
Общо гласували: 10
5 4
4 3
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати