Камчатка

22.12.2010

В обширната руска територия полуостров Камчатка (Kamtschatka) е едно от най-интересните, природоразнообразни и красиви места. Камчатка се намира в североизточната част на Русия. Полуостровът стои между две морета - Охотско море надясно и Берингово море към Северния Тих океан наляво. От край до край дължината на Камчатка е около 1200 км дълъг и 450 км широк, като той покрива обща площ от 472, 300 кв. км.

Разположен в най-източната част на Евразия, на територията на Русиям Камчатка е като първообраз на земята – такава, каквато е била преди милиони години. Камчатка отдавна е известна като активна вулканична територия. Полуостровът се намира върху Тихоокеанския огнен пръстен, и това е причината за рекордния брой вулкани, които са се побрали на тази руска земя.

Цели 162 вулкана на едно място могат да се видят на Камчатка, 28 от които все още действащи. Най-високият вулкан в Евразия и най-високата точка в Камчатка е Ключевская Сопка (Klyuchevskaya Sopka), висок 4750 метра. Около него са разположени още 12 по-малки вулкана, а Ключевская Сопка се откроява с удивително правилната си форма. Този район е организиран в природен парк и е под егидата на ЮНЕСКО от 1996 година.

Камчатка

Вулканите на Камчатка за известни като „каменните факли“ и са толкова много, че на човек не му се вярва. В посока юг към север по полуострова се простират два вулканични хребета – Среден и Източен. Средният хребет е по-стар от Източния, като се простира на 900 км дължина. На този близо 1 км са се образували 120 вулкана и над 1000 шлакови конуси.

В момента действащи в тази част на Камчатка са само вулканите Ичински и Хангар. Ичински е най-високият вулкан в Средния хребет, достигащ височина от 3621 метра. Изключително красив със своят причудлива форма и изригвания от син обсидиан, вулканът е примамлив за доста хора, но маршрутите към него са достъпни само за най-опитните алпинисти.

Около 27% от територията на Камчатка е заета от защитени природни територии - резервати, природни и национални паркове, като тук е една от най-чистите води на планетата, както и най-чистият въздух на Земята.

Природата тук е невероятно богата – долините и речните корита са пълни с риба и по-специално сьомга, в Камчатка има големи популации на мечки а навсякъде има дивни територии на девствени гори и тундра. Камчатка е популярно място за лов, а най-апетитните животински видове тук са Камчатският лос и Камчатският снежен овен.

По-нова вулканична дейност на Камчатка представлява Източния хребет. Той достига дължина от 850 км и тук има около 100 мощни вулкани, 30 от които действащи. Шесте вулкана Мутновски, Авачински, Каримски, Ключевской, Безименний и Шивелуч се считат за изключително активни. Групата на т.нар. домашни вулкани, в които влизат Корякски (3456 м), Авачински (2751 м) и Козелски (2190 м) Действащи от тях са Авачински и Корякски и те се намират до град Петропавловск. Авачински отдавна е атрактивен за туристите, като изкачването му става за около 6-8 часа с планински водач.

В подножието на двата вулкана се намира вилната зона на жителите на Петропавловск. По склоновете на вулканите има отлични условия за ски и сноуборд, като снегът се задържа до средата на юли. Неслучайно Камчатка често е спрягана като „Руската Швейцария”. Разбира се природните дадености в тази северна територия за доста по-различни, но на много места има отлични зимни курорти.

Петропавловск-Камчатски е един от най-старите градове в Руския Далечен Изток, както и най-големият град на Камчатка. Тук живее 65% от населението на полуострова и се намира Avacha Bay, което е сред най-големите естествени пристанища в света.

На около 80 км в южна посока от Петропавловск се намира вулканът Горелий. Висок 1829 м той е от вулканите тип хавайски – с интересна структура с неговите 10 кратера, някои от които са запълнени с вулканични езера. Изкачването на вулкана не е трудно и е много популярно сред любителите на алпийските изкачвания. Интересни още в Камчатка са вулканите Каримски, Безименний и Шивелуч, които също са активни и към момента.

Интересна атракция на Камчатка e Долината на гейзерите, където има около 90 гейзера. Тук водните фонтани в гореща животворна течнос избликват на височина 40 метра, като парните облаци се извисяват на около 200 метра. Долината на гейзерите също е включена в списъка на ЮНЕСКО със световното културно наследство. През 2007 година обаче свлачища променят облика на този район.

Камчатка е изключително богат и все още неопознат природен район. Тя е открита от казаците преди около 300 години, а в годините на Втората световна война е бил разработван като военен район, като по границите й има доста военни бази. Поради тази причина Камчатка остава затворена територия на хората до 1990 година. След това е нужно специално разрешение, за да имате достъп. Камчатка е изключително богат на нефт.

4
Общо гласували: 12
5 3
4 6
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати