Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Замъка Асизи - Рока Маджоре

Замъка Асизи - Рока Маджоре

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Замъка Асизи - Рока Маджоре

Град Асизи и световноизвестен с Папската базилика Свети Франциск от Асизи (San Francesco d'Assisi), която е главната църква на Францисканския орден. Освен тази основна туристическа забележителност Асизи е изключително интересно място за туристите със своите 2 крепости – едната е по-малка и частично отворена за посетители, а втората е първото нещо, което човек вижда, когато приближи този италиански град.

Замъкът Асизи доминира от своя висок хълм над цялото селище и днес все още изпълнява главната си функция, с която е построен преди векове, а именно – да всява респект и почит.

Асизи е разположен в провинция Перуджа на италианския регион Умбрия и днес е едно доста интересно и запазено средновековно градче. Върхови моменти са двата замъка с акцент върху високо разположения замък Асизи, който локално е известен под името Рока Маджоре (Rocca Maggiore) или Големият замък.

Замъка Асизи - Рока Маджоре

Хълмът на замъка Асизи е бил укрепен още от древни времена, но сегашната крепост е построена от кардинал Albornoz през 1365-1367 година върху основите на по-старо укрепеление. В сравнение с други средновековни крепости и дворци, този в Асизи не е толкова голям и величествен, но когато кардиналът е решил да застрои хълма, той е имал за цел да издигне укрепен дворец, който да трябвало да внушават респект и подчинение у местното население.

Рока Маджоре е дострояван и разширяван по-нататък от папите Пий ІІ и Пий ІІІ. До 1458 година владетелят на Асизи успява да заъврши 12-странната кула и голямата защитна стена, която свързва средновековния дворец със самия град Асизи. Окончателно укреплението на двореца е довършено то Pope Sixtus IV през 1478 година. Между 1535-1538 година папа Павел III отново реставрира замъка, като добавя към конструкцията и голямата кръгла кула, издигната до главната порта.

Днес внушителният бастион на хълма на Асизи продължава да бъде една от най-големите забележителности на града. Дворецът е отворен за обществени посещения от 10:00 всеки ден до късно вечерта. От площадката пред Рока Маджоре се открива удивително красива гледка на тукашната долина Сполето (Spoleto valley) и целия Асизи. Туристите имат възможност да разгледат и малкото останало от някогашната римска крепост, която е стояла на мястото на замъка Асизи.

Дворецът е добре реставриран през последните години, но все още запазва атмосферата и оригиналната визия на боен бастион. Днес замъкът се използва най-често за различни мероприятия и изложби. Рока Маджоре е отлично и любимо място за разходки не само на посетителите на града, но и от самите му жители. До двореца се стига лесно от центъра на града по поредица от добре маркирани стълби.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
51
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати