Река Ефрат

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Река Ефрат

Реките Тигър и Ефрат очертават социалния, културния, историческия и като цяло житейския облик на много азиатски народи. В миналото, а от части и днес двете реки били главен източник на препитание и напояване на региона на Древна Месопотамия. Днес доказателство за огромната им важности идва от многото безценни археологически свидетелства, които разказват за възхода и падението на цивилизацията, простиращи се от Турция до Ирак.

Ефрат е протича в Западна Азия. Тази историческа, дори библейска река извира на територията на Турция от Кавказ, тръгва през Сирия и Ирак, като заедно с река Тигър образува Великата арабска река (Шат-ел-Араб), която се влива в Персийския залив чрез своята делта. Това са земите на Месопотамия, известни още като Двуречие, които се считат за част от т.нар. Плодороден полумесец.

Река Ефрат тече в продължение на 2800 километра, като 94 % от водите й са с произход от турските планини. Тя тече в посока югоизток, а в Централна Турция към Ефрат се присъединяват река Murat Korasuyu и още няколко други. Khabur се присъединява към Ефрат в източната част на Сирия. Ефрат е най-пълноводна през лятото, когато планинските снегове се топят.

Според специалистите Ефрат се съединява с Тигър на място, което се нарича Курна, и по този начин се дава началото на реката Шат-ел-Араб в източната част на Ирак. Няколко километра по-надолу от съединяването на двете големи реки, Шат-ел-Араб печели още един приток откъм североизток – Керха. Нейното корито е дълго повече от петстотин мили. В Шат-ел-Араб сега се влива и друга голяма река, Куран, която някога е текла през друго корито, и се е вливала в Персийския залив.

Мостче над река Ефрат

Името на река Ефрат вероятно произлиза от акадското purato, което означава широк. Светото Писание на много места назовава Ефрат просто "реката" или "голямата река", и я определя за източна граница на земята, която Бог обещава на евреите. Ефрат е фундаментална река в Библейската география, защото тя е служила често за най-далечен източен предел на Израилската земя. При царуването на Фараон Нехао Египет се простирал до западния бряг на Ефрат.

Река Ефрат протича през много градове. Тя е с широко течение, но не е дълбока, което не позволява корабоплаването по нея. Най-удобният начин за предвижване по Ефрат са малки лодки или корабчета. При Басра, реката се разделя в блатистата земя около града. В горната част на реката на територията на Турция са построени каскадни съоръжения за добив наелектричество и регулиране на речния отток.

Това води до известно дипломатическо напрежение между Турция от една страна и Сирия и Ирак от друга страна, защото Сирия и Ирак разчитат на постоянно силния отток за развитие на земеделието, а водноелектрическите кампании от турска страна нанасят значителни щети на земеделието по поречието на Ефрат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
54
45
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати