Одрин

14.04.2011

Одрин (Edirne) е исторически град в най-западната част на Турция. Разположен е в непосредствена близост до границите на страната с Гърция и България. От гръцката граница Одрин отстои на 7 км, а от българската – на около 20км. В хода на историята Одрин е наричан от различните култури с различни имена - в исторически контекст е известен като Адрианопол, на турски името му е Едирне (Edirne), на гръцки - Адриануполи (Αδριανούπολ). Одрин е столица на а едноименния вилает и има население около 130 000 души.

Одрин е основан от римския император Адриан на мястото на старо тракийско селище и е кръстен на негово име - Адрианополис. По-късно градът е превзет от османските турци - през 1369 г., и служи за тяхна столица до падането на Цариград през 1453 г. В хода на историята районът около Одрин е арена на много значими битки – над 15 от античността до днес. Войните с България са една значима част от тях. Първо хан Кардам побеждава голяма византийска армия край Одрин, цар Симеон обсажда Одрин, а цар Самуил го превзема и разграбва.

Джамията Селимия в Одрин

Фундаментална в българската история е битката от 1205 г., в която цар Калоян разгромява кръстоносците. По време на Балканската война 1913 година Одрин е обсаден и превзет от българските войски.

Традиционно в Одрин живеят и днес доста българи – има български училища, църкви, от които действащата и до днес са Свети Георги от 1880 г. и Св. Св.Константин и Елена, построена през 1869 г. Една от тях се намира на около 500 метра източно от знаменитата джамия Селимие (Selimiye).

Здравен център в Одрин

Селимие е джамията на султан Селим II, която днес е една от най-интересните и внушителни постройки в Одрин. Този храм е построен през 1575 г. по проект на най-изявения по онова време строител на стара Турция - Синан (Mimar Sinan). Той строи и джамията в София. Джамията Селимие има минарета, достигащи височина 70 метра, които се отличават с красотата и изяществото си и се считат за най-високите в цяла Турция.

Главният купол е по-голям дори от този на Света София в Истанбул. Храмът има цели 999 прозорци заради вярването, че това е магическо число. Джамията на Селим II е с идеални пропорции и е от типа ротонда без опори във вътрешното пространство. Интересен още за посещение е Дворецът на империята (Palace of the Empire) или Одринския дворец (Edirne Palace), построен е при властването на Мурат II (Murad II).

През Одрин преминават и реките Марица, Тунджа и Арда, а по тях са построени няколко старинни моста, които днес се считат за част от културното наследство на града. Символ на Одрин е историческата покрита чаршия, която е почти унищожена от пожар преди 3 десетилетия, но е възстановена. Тук човек може да намери всевъзможни магазини и занаятчийски работилници.

В северната крайна част на Одрин се намира друга забележителност - затворническата кула от Средновековието, известна като Одринската кула. Паралелно с това Одрин има славата на отличен университетски център. Тракийският университет (Trakya University) е един от най-добрите в страната. Функционира от 80-те години на миналия век и има много добър медицински факултет, болница и симфоничен оркестър.

Кухнята в Одрин е традиционно арабска. Навсякъде из централната част на града има пръснати дюнерджийници, които привикват минувачите да опитат точно от техните дюнери. Те са традиционно люти затова ако си го поръчате с люто ще трябва да се справите с бомба от „хот чили”. Абсолютно задължително е да опитате прочутия таваджигер, които се предлагат във всички ресторантчета в Одрин.

4.1
Общо гласували: 10
5 4
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати