Река Нева

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Река Нева

Нева (Neva River) е емблематична за Руската държава река. Тя протича северозападната част на страната, през района на Ленинград и Санкт Петербург, като свързва Ладожкото езеро (Lake Ladoga) и Финския залив в източната част на Балтийско море, където се влива. Нева е третата по големина река в Европа по годишен отток след Волга и Дунав въпреки скромнаа си дължина от 74 км. По своя път Нева преминава през 4 големи града – Санкт Петербург (Saint Petersburg), Шлиселбург (Shlisselburg), Кировск (Kirovsk) и Отрадное (Otradnoye), както и през много други малки населени места.

На един малък остров насред река Нева, в близост до изтичането на реката от Лодожкото езеро се намира средновековната крепост Орешек (Oreshek Fortress), която заедно с историческия център на Шлиселбург са включени в списъка на ЮНЕСКО със Световното културно наследство. Около делтата на река Нева е разположен и самият величествен Санкт Петербург, където около течението на реката витае особено романтичен ореол.

В периода между 11 юни до 2 юли при река Нева в Санкт Петербург се наблюдава красивия природен феномен, известен като „Белите нощи”. През тези близо 30 дни в града вечер така и не се налага да се пуска уличното осветление, защото денят и нощта се сливат без слънчевите лъчи да се скрият. Този интересен природен феномен се наблюдава заради крайно северната географска ширина на Санкт Петербург, при която слънцето не може да слезе под хоризонта, за да отстъпи място на луната и нощта.

„Белите нощи” на Нева всъщност продължават от края на май до началото на юли. Те не се наблюдават само в Санкт Петербург – могат да се видят и в Осло, Норвегия, на южния край на Гренландия и Seward в Аляска, които са на приблизително същата географска ширина. Единствено обаче при река Нева в Санкт Петербург природният феномен има такава силна изразителност и красота, като през годините в бил вдъхновение за много писатели, поети и художници.

По това време на годината жителите на руския град имат едно любимо занимание – да се отдадат на продължителни вечерни разходки по кея на Нева, да се възхищават на гранитните диги, изящни мостове и преминаващите кораби.

От самото основаване на Санкт Петербург крайбрежието на Нева се счита за „главната улица на града”. През по-голямата част от 18 век по Нева не е имало мостове и хората са се придвижвали от единия бряг на другия с лодки. При наближаването на си на Балтийско море Нева се разклонява на няколко по-малки ръкава и образува своята делта. Тя е изцяло плавателна за речни и морски кораби. Площта на басейна на Нева е около 5000 кв.км.

За произхода на красивото име на реката – Нева, има няколко версии. Според едната то идва от финското име на Ладожкото езеро Нево (nevo — море). Окончателно името Нева се налага в края на 18 век, като допреди това каналите при делтата на реката са се назовавали с произволни имена. Преди около 300 години крайбрежните земи на Нева са били покрити от гъсти и зелени борови и смърчови гори, които обаче с течението на времето са почти унищожени от различни фактори.

По течението на река Нева в Петербург могат да се видят шедьоври на архитектурното изкуство като Зимния дворец и Ермитажа, сградата на Адмиралството, крепостта Петър и Павел. В града по крайбрежието на Нева са изградени уникално красиви паркове като Лятните градини (Summer Gardens), Полето на Марс (Field of Mars), Румянцев (Rumyantsev), парка Смолни (Smolny), Градините на Александър (Alexander Gardens) и мн. др.

На Нева са изградени и доста мостове, най-известните от които са Мостът Александър Невски, построен през 1965 г., Мостът на Петър Велики от 1911 г., Дворцовият мост от 1916 г., чиято отворена част е един от символите на Санкт Петербург. Дворцовият мост на Нева свързва Невски Проспект (Nevsky Prospekt) с Василиевския остров (Vasilievsky Island).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
54
44
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати