Калгари

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Калгари

Калгари (Calgary) е най-големият град в канадската провинция Алберта, а според проучване на Conference Board това е и най-добрият град за живеене в Канада. Калгари е разположен в плодороден район сред пасища и живописни ливади, във високите плата на 80 км източно от канадските Скалисти планини, в южната част на провинцията Алберта. В момента населението на град Калгари е около 1 000 000 души, а с предградията броят на жителите скача на 1 500 000.

Някога градът е бил известен с името Cowtown или кравешкия град. През 19 век в селището живеят едва около 1000 души, но с построяването на жп линиите и откриването на запасите от петрол Калгари започва бързо да се развива и днес е най-бързо растящият град в Канада. От 1996 г. населението нараства с почти 25%, а през 2006 г., в Калгари вече има 1 250 000 жители. Калгари е най-големият метрополитен канадски район между Торонто и Ванкувър. Градът остава завинаги в историята на спорта с проведените Олимпийски зимни игри през 1988 година.

Кулата в Калгари

През 1787 г. картографът Дейвид Томпсън (David Thompson) става първият европеец, който посещава района, прекарвайки зимата на бреговете на реката Боу (Bow River). През 1873 г. Джон Глен документира основаването на европейско селище в района. Още тогава и чак до 1970 година ловът на бизони е бил широко застъпен по тези земи. През 1875 г. е изграден пост на Северозападната планинска полиция наречен форт Brisebois, който една година по-късно е преименуван от полковник Джеймс Маклиуд на Форт Калгари. Името на Калгари идва от старонорвежките думи „kald” и „gart”, означаващи "студена" и "градина". През 1883 г. канадската тихоокеанска железница достига и пределите на Калгари.

Днес Калгари е развит индустриален град с нефтопреработвателна промишленост, но едновременно с това той е и отлично място за туризъм, като много добри планински курорти са разположени около Калгари. Няколко от най-красивите езера на Канада се намират на час път с кола от града. Сред тях са езерото Пейто (Peyto Lake) и езерото Морейн (Moraine Lake) в рамките на Национален парк Банф, на около 130 км от Калгари. В самия град има много музеи, културно-исторически забележителности и места за забавление и отдих.

Даунтаун Калгари

Калгари ежегодно е и домакин и на множество фестивали и културни събития, сред които Calgary Stampede - земеделски експозиции и родео, който се провежда редовно през месец юли още от 1912 г. В Калгари се провеждат още Международен филмов фестивал, Фолкфестивал, Комедиен фестивал (Funny Fest), международен фестивал на писателите, Културни и етнически фестивали на различните общности и мн. др.

Изглед на Калгари

Емблематична за Калгари е високата 191 метра едноименна кула, която е построена само за 1 година. Строителството й започва през 1967 г. и през 1967 година е официално открита. Кулата Калгари е най-високата сграда в Канада и е отворена за туристически посещения. Туристите могат да се изкачат най-горе и да се насладят на зашеметяваща гледка към цялата канадска провинция. Забележителен е също тaка и елегантният мост над река Боу. Той е открит през 2009 г. и е дълъг 130 метра. Проектиран е от известния испанският архитект Сантяго Калатрава в червено и бяло и е наречен „мост на мира”.

В Калгари е изградена и най-голямата джамия в Канада, наречена Байтун нур, което в превод от урду означава „Домът на светлината”. На една от фасадите й могат да се видят 99-те имена на Бога са изписани на арабски. Голямата молитвена зала на храма може да побере до 1500 богомолци, а другите зали могат да посрещнат до 3000 души.

Сред най-известните музеи в Калагари е Музеят Гленбоу (Glenbow Museum). Основан от Ерик Харви през 50-те години на 20 век, той започва да събира материали, свързани с историята на Западна Канада. Днес в музея може да се види богата колекция от артефакти от Северна Америка, които разказват историята на района от местните аборигени, през европейците и развитието на западния начин на живот. Има експозиция и с изключителни ценни предмети на изкуството от Азия, Западна Африка, Южна Америка и островите в Тихия океан.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
53
40
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати