Саламанка

05.10.2011
Град Саламанка

Саламанка (Salamanca) е един от най-вълнуващите градове в Испания. Той не е голям, модерен и индустриален, а точно обратното – Саламанка е културно-историческото лице на страната. Напомнящ средновековен кралски комплекс, Саламанка е изтъкан от исторически и архитектурни шедьоври, както и голям университетски център начело с Университета, който е един от най-старите в Европа. Заради него Саламанка е най-големият университетски град в Испания.

Това забележително историческо градче е разположено в Западната част на страната, като е столица на провинция Саламанка в автономния район Кастилия и Леон (Castile and Leon). Намира се на около 80 км източно от границата на Испания с Португалия и на около 200 км западно от столицата Мадрид. С население заедно с предградията от около 200 000 души, Саламанка е вторият най-гъсто населен район в автономната област, след Вилядолид (Valladolid), като след него остават Леон (Leon) и Бургос (Burgos).

От 1988 година Стария град на Саламанка е включен в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО. Заради невероятното си културно-историческо богатство и ресурс Саламанка е обявен за европейски град на културата за 2002 г. заедно с Брюж (Bruges). От 1996 година тук се съхранява и архива на Испанската гражданска война.

Плаза Майор в Саламанка

Историята на града започва като малко укрепено селище, което пази териториите на келтското племе вакеи (Vacceos). След като римляните завладяват Иберийския полуостров, Саламанка или Хелмантика, както бил известен тогава градът, постепенно се превърнал във важен търговски център. През 712 година селището е завладяно от маврите и остава под тяхно управление чак до 11 век.

Ключов момент от историята на Саламанка е основаването на Университета на Саламанка през 1218 г. Той бързо се превръща в един от най-престижните европейски учебни центрове, най-големият за територията на Испания и третият най-стар за Стария континент към настоящия момент. Фигури като Мигел де Сервантес, Христофор Колумб остават завинаги свързани с Университета на Саламанка.

Уникалната атмосфера на града идва от историческите постройки, по-голямата част от които са издигнати в епохата на Ренесанса от специфичен за района пясъчник (Villamayor Stone), добиван от близко разположеното до Саламанка селце Виламайор. Характерният му златист цвят придава на града уникално очарование и му печели прозвището „Златния град”. Централната част и историческият център на Саламанка са изпълнени с паметници в романски, готически, ренесансов и бароков стил.

Обиколката на забележителностите на Сламанка изисква човек да разтвори всичките си сетива, защото градът е като огромен музей на открито. Отличителни за Саламанка са постройките в двата архитектурни стила от 15, 16 и 17 век. Стилът Plateresque е клон на възрожденската архитектура, а Churrigueresque – на барока. Добре е разходката в Саламанка да започне от величествения площад Плаза Майор (Plaza Mayor), който се счита за най-красивия и елегантен градски площад в цяла Испания. Седнете в някое от кафенетата тук и просто наблюдавайте всичко, което ви заобикаля и задължително вижте площада през нощта.

В непосредствена близост до централния площад може да се види Централният пазар в Саламанка (1909 г.) заемащ мястото на историческия пазарен площад. Задължително разгледайте старата Романска катедрала (Romanesque cathedral) от 12 век, в чиято архитектура могат да усетят препратки към Света София в Истанбул. Не пропускайте и втората катедрала на Саламанка – Новата Катедрала, построена между 16 и 18 век в готически и бароков стил.

Саламанка, Испания

Други интригуващи сгради в Сламанка са Къщата на мидите (House os Shells), замъкът Монтерей (Monterrey Palace), Августинският манастир, Старият римски мост от 1 век пр.н.е., Белият параклис на Кръста, доминиканският манастир Свети Стефан, манастирът Дуена, Манастирът Благовещение, готическият дворец от края на 15 век Каса де ла Кончас, както и готическата аристократична резиденция Дона Мария ла Брава (House of doña María la Brava).

Други красиви дворци в Саламнка са още класическият Паласо де Орелана (Palacio de Orellana), Паласо де ла Салина (Palacio de la Salina), както и кулата Аная (Anaya Tower). Не пропускайте и обиколка на комплекса Ла Клеречиа (La Clerecía) с неговия манастир и църква, Музея на изкуствата Каса Лис (Art Nouveau and Art Decó Museum Casa Lis), както и стария затвор, който е превърнат в Модерен център на съвременното изкуство.

3.7
Общо гласували: 6
5 1
4 2
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати