Пекин

Новак
122
Пекин

Бейджинг (Beijing), известен още като Пекин (Peking), е столицата на Китайска народна република. Метрополисът е разположен в северната част на страната (в превод Бейжинг означава буквално „северна столица”).

Всъщност двойното произношение на имената на града започва преди около четири века, когато френски мисионери за първи път започнали да наричат древния град Пекин, вместо Бейджинг. Днес и двете наименования се считат за правилни.

Съществуват доказателства, че е имало живот на земята на Пекин още преди 500 хиляди години. Градът започва да се обособява като селище с основно значение още през 3 век преди новата ера. През последните три хиляди години столицата е обслужвала достойно династиите, управляващи страната. Безспорно хилядолетия наред Пекин е бил неразделна част от историята на Китай. Доказателство за това е, че почти всяка сграда в града е своеобразен паметник на събитията, съграждащи историята на древната азиатска страна. Градът е известен със своите пищни дворци, религиозни храмове, огромни каменни стени и порти.

Пекинг - столицата на Китай

Нова страница в историята на града се открива през 1949 година, когато на площад Тянамън (Tian'anmen Square) министър председателят Мао Дзъдун (Mao Zedong) обявява създаването на Народна република Китай със столица Пекин. От тогава насам градът коренно се е променил. Днес метрополисът се е разраснал на цели 750 кв. километра.

Градът е разделен на 14 области с 4 общини. Общото население на китайската столица е над 13 милиона души.

Пекин се разпознава от всички местни и гости на града като политически, образователен и културен център на Китай. Подобни функции изпълняват и другите забележителни китайски градове Хонг Конг и Шанхай, които обаче имат по-скоро икономическо значение за развитието на страната.

Забраненият град в Пекин

В града има десетки културни реликви, които със сигурност трябва да се посетят. Сред тях е и Забраненият град (Forbidden City). Това е мястото, където династиите са разполагали своята управа. Разположен в сърцето на Пекин, Забраненият град повече от пет века е бил дом на управниците на величествения град. Комплексът е огромен. Състои се от 980 сгради, разположени на 720 хиляди квадратни метра.

Ако желаете да потънете в тишина и спокойствие, то тогава можете да посетите т.нар. Лятна градина. Огромният пекински природен парк е разположен на езерото Кунминг (Kunming Lake). Мястото е считано от мнозина за шедьовър на китайската ландшафт архитектура.

Безспорно най-голям магнетизъм има Великата китайска стена, части от които се намират в Пекин. Посетителите на града имат възможност да се докоснат до най-дългата и древна стена в света, превърнала се и в най-голямото гробище и същевременно символ на непреклонността на китайския народ.

Храмът на небето (Temple of Heaven) е друга превъзходна забележителност, която трябва да се посети. Разположен върху площ от 2 700 000 квадратни метра, комплексът е по-голям от Забранения град и все пак остава по-малък от Лятната градина. Религиозният храм е построен преди повече от 5 века от династията Минг (Ming) в чест на небето.

Небостъргачите в Пекин

Интересен обект за посещение е и Дзоукоудиан (Zhoukoudian or Choukoutien) – система от пещери, намираща се в близост до китайската столица. Именно там са открити останките на древните ни предци, живели там между преди около 750 000 - 200 000 години.

Това са само част от най-впечатляващите места, които могат да се посетят в метрополиса Пекин. Наред с тях съществуват още десетки индустриални и търговски центрове, музеи, храмове и паркове, които със сигурност ще впечатлят гостите на града.

Освен това в близост до столицата се намират други атрактивни градове като Лангфанг (Langfang ) и Тиендзин (Tianjin).

Жителите на Пекин са убедени, че и в бъдеще градът ще разцъфва, запазвайки симетрията между старинността и модерния архитектурен дизайн.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.4
52
41
32
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати