Ханой

Новак
122
Ханой

Столицата на Виетнам Ханой е екзотичен многомилионен град, в който деликатно се съчетават духа на съвременността и средновековието, на европейската архитектура и азиатското религиозно вдъхновение. Градът има хилядолетна история. Днес, наред с живописните религиозни храмове и модерни сгради, виетнамската столица впечатлява с изобилие от тихи паркове и огледални езера.

През 2010 година Ханой гордо отбеляза своята 1 000 годишнина. Тогава виетнамската столица бе официално обявена за една от световните топ дестинации за 2010 г.

Посетителите на града могат да видят останки от постройки, датиращи от 11 век, разпилени между сгради, построени от френските колонизатори.

Градът е разположен на десния бряг на Червена река. В столицата има няколко живописни езера. В историческия център на Ханой се намира и езерото Суорд (Sword Lake).

Легендите разказват, че именно от водите на това езеро владетелят Лю Тай То през 13 век получава магически меч, благодарение на който печели важна битка срещу китайската династия Минг. В памет на това чудо в средата на езерото има малък остров, на който е издигнат величествен монумент, който е и сред основните забележителности на града.

Около езерото е разположена старата част на града. Тук се усеща най-силно античния дух на азиатското селище. По улиците има многобройни занаятчийски ателиета, в които се изработват уникати, репрезентиращи виетнамската история и култура. В старата част на града могат да се открият още много търговци на дребно, както и заведения, в които се поднасят традиционни ястия.

Отново в т.нар. „Стар Ханой” туристите могат да посетят и т.нар. „Храм на литературата”, както и останките от най-древния виетнамски университет от 1070 година.

Ханой, Виетнам

Сред историческите забележителности на азиатския град е и интересната Едноколонова пагода (One Pillar Pagoda). Будисткият храм се счита за един от двата най-значими религиозни храмове, редом с Парфюм пагода (Perfume Pagoda), отново намираща се в Ханой. Уникалният храм е построен на основите на една единствена каменна колона с диаметър 1.25 м. Идеята е била пагодата да наподобява цветето лотос.

Туристическа забележителност е и обагрената в червено Тран Куок пагода (Tran Quoc pagoda). Будисткият храм е разположен на друго живописно езеро – западното (West Lake). Уникалната постройка датира от шести век.

Интересното е, че в стария Ханой всеки петък, събота и неделя има т.нар. „нощен пазар”. По това време на денонощието се осъществява интензивна търговия на дрехи, сувенири и храна.

Ханойската цитадела е друга забележителност на виетнамската столица. Фортът е построен от династията Ли през 1010 година. Старинният комплекс е бил използван впоследствие за резиденция на виетнамски монарси, както и като учреждение на съдебните власти (1810 г.). На неговата територия се намира и кулата с флага. Тя се счита за един от символите на столицата и на цитаделата. Постройката е една от малкото, които остават неразрушени от френските колонизатори.

Французите бележат не само историята, но и архитектурата и съвременния облик на азиатския град. Сред постройките-символи на колонизаторите са красивите сгради на Операта, Националната банка, Президентския дворец, катедралата Сейнт Джоузеф.

В Ханой има над 600 религиозни храмове и пагоди – повече от всеки един град във Виетнам.

Ханой се счита още за най-значимият образователен център във Виетнам. 62 % от хората на науката в азиатската страна живеят и работят в Ханой. В столицата, както може да се предположи, има много университети, както и много други научни центрове.

Най-подходящото време да посетите Ханой е между месеците септември и декември. Тогава нивото на влажност на въздуха е най-ниско. Като цяло климатът на северновиетнамският град е горещ и влажен.

Ханой е вторият по големина град във Виетнам. Столица на азиатската държава има население от над 6.5 милиона души.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати