Казабланка

04.10.2011
Казабланка

Казабланка (Casablanca) е град, разположен в западната част на Мароко. Това е е най-голямото населено място в африканската държава.

Казабланка

В Казабланка се намира най-значимо пристанище в Мароко. Този факт превръща града във важен икономически и бизнес център на Мароко, независимо, че официалната столица на Кралство Мароко е Рабат (Rabat).

Често градът се асоциира с холивудския образ, изграден от кино лентата Казабланка, заснета през 40-те години на миналия век. Днес мароканският град няма нищо общо с филмовия си имидж. Той е красив и модерен град, изключително подходящ за екскурзии и бизнес.

Казабланка, Мароко

Мнозина твърдят, че всеки европеец, посетил Казабланка, чувства града като свой дом. Това е така, защото архитектурата и атмосферата на африканския град много наподобява тези в Южна Европа.

В превод името на града означава „Бяла къща”. Мароканският град често е наричан накратко „Каса”.

В Казабланка, в близост до океана, се намира величествената джамия „Хасан II“ (Hassan 2nd Mosque) - най-големият религиозен храм в целия ислямски свят след Масджид ал-Харам в Мека, Саудитска Арабия. Построена е по проект на френския архитект Мишел Пинсо в чест на предишния марокански крал Хасан II. Вместимостта на джамията е 25 000 души. Минарето е високо цели 210 метра. Спокойно може да се твърди, че мюсюлманският религиозен храм е емблемата на Казабланка.

Панорама на Казабланка

Паркът Лиотей (Lyautey) е най-големият обществен парк в Казабланка. В него се намира римо-католическата катедралата Сакре Кьор (Cathedral of Sacre C'ur). Както може да се предположи, храмът е изграден по проект на френски архитект. Стилът е нео-готически. Величествената бяла постройка е била използвана за училище, а днес има функциите на културен център.

Технологичният парк на Казабланка също е сред забележителностите на мароканския град. Там е разположена индустриалната част на града. Множество модерни сгради се намират в т.нар. Казабланка Туин Сентър. В този корпоративен център най-много впечатляват две 28-етажни (115 – метрови) бели бизнес сгради, изграждащи част от съвременния облик на Казабланка. Двете постройки са най-високите в Мароко.

Джамията на Хасан 2 в Казабланка

Сред туристическите дестинации в Казабланка е и старата част на града, т.нар. Медина, представляваща район, където се преплитат малки марокански улички и центрове, изградени още преди пристигането на френските колонизатори.

Къщата на изкуствата (Villa des Arts) също се радва на голям посетителски интерес. Там целогодишно се излагат модерни арт екпозиции.

Интересни забележителности в Казабланка са още площада на Обединените нации, както и туристическия комплекс Корниш.

Често посещавана от местни и гости на града е оголена скала, в която се намира мавзолеят на считания за светец в африканския свят Сиди Абдераман (Sidi Abderrahmane) – основателят на днешен Алжир. Много от местните вярват, че този човек е имал магически сили, излъчвани и до днес от гроба му. Ето защо стотици хиляди поклонници идват на тази скала, за да търсят лек или спасение.

Независимо от това дали разполагате с много или малко пари, в Каса винаги можете да откриете превъзходни ресторанти, в които да се насладите на местните ястия, съставени основно от морски дарове.

Африканският град има излаз към Атлантическия океан. Освен него, друга природна забележителност са красивите борови и евкалиптови гори Боускоура (Bouskoura).

Градът е основан през 1906 година. Казабланка е управлявана няколко десетилетия от френски колонии. Населението на мароканския град е над 3 милиона души. Пристанището в Казабланка е едно от най-големите в света и най-мащабното в Северна Африка.

4.3
Общо гласували: 6
5 3
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Румяна Капанова
Румяна Капанова
09.04.2015 19:04
Не съм посещавала, но от снимките изглежда прекрасно.
0
0