Луисвил

25.09.2011
Луисвил

Луисвил (Louisville) е най-големият град в щата Кентъки, САЩ. Той е изключително популярен най-вече със своите традиционните конни надбягвания.

Луисвил се намира в северната централна част на Кентъки. През града преминава живописната река Охайо (Ohio River), която и до ден днешен играе важна роля за развитието и просперитета на града. Около нея днес е разположена индустриалната част на града. Най-впечатляващи са дванадесетте модерни небостъргача, разположени край водите на Охайо.

В центъра на града се намира и очарователната бяла сграда на Кметството (Louisville City Hall). Постройката се счита за едно от историческите забележителности на САЩ. Катедралата „Успение Богородично” (Cathedral of the Assumption) също се намира в центъра, придава величествен облик на градския пейзаж.

Тъй като Луисвил се намира в средната част на Щатите е трудно да се определи кои културни черти са доминиращи – северняшките или южняшките. По-скоро градът е красива смесица от двете противоположности.

Интересна подробност е, че 1/3 от бърбъна в САЩ произлиза от Луисвил. В града се намират важни дестилационни центрове.

Както стана ясно, градът е прочут най-вече със спортните конни надбягвания, наречени Кентъки Дерби (Kentucky Derby). Още по-вълнуващи от залозите са пищните фоерверки, бележещи края на събитието. Смята се, че светлинният спектакъл е най-мащабното подобно събитие в САЩ.

Друго пъстро събитие, привличащо много туристи и почитатели на силните усещания, е годишният Фестивал на балоните (Bluegrass Balloon Festival). В него участват над 100 балони с горещ въздух, които се състезават в 3 различни надпревари. Целият въздушен фест е гарниран с много жива музика и шоу на над 150 колекционерски стари коли. Балоненото парти всяка година се посещава от около 100 хиляди души.

Ако пък решите да посетите Луисвил през октомври, ще станете свидетели на друг атрактивен фестивал на изкуствата - St. James Court Art Show. Събитието се провежда в старата част на града. Идеята е хиляди таланти да представят и продават своите творения на изкуството на местни и гости на града. Арт шоуто се радва на голяма посещаемост както от обикновени посетители, така и на богати колекционери. Счита се, че творческото изложение е най-популярното в Луисвил след конните надбягвания.

Град Луисвил

В Луисвил се намира един от малцината запазени стари квартали в Америка, чийто къщи пресъздават викторианския архитектурен стил. Става дума за старата част на града или т.нар. Old Louisville, състояща се от приблизително 40 улици.

В научната зона Museum Row любопитните могат да посетят много разнообразни музеи на Луисвил.

Ако се чудите къде да изпиете чаша ароматно кафе или чай, можете да сторите това на борда на друга забележителност на града – корабът Belle of Louisville, намиращ се във водите на река Охайо в централната част на града. Красивият плавателен съд се счита за една от историческите емблеми на САЩ.

Зеленото съкровище в сърцето на града се нарича парка Уотърфронт (Louisville Waterfront Park). Там жителите и гостите на града могат да се насладят на страхотната гледка към реката. Освен това в зелената зона има условия за провеждане на концерти и други мащабни фестове и събития. Паркът приютява и тихи места, където можете необезпокоявани да четете книга или да организирате пикник със семейство и приятели. Площта на парка е 290 хиляди квадратни километра. Интересното е, че до преди откриването си през 1999 година, пространството се е използвало за склад на индустриални отпадъци и скрап.

Интересно е да се отбележи, че Луисвил е основан през 1778 година от Джордж Роджър Кларк и е кръстен на френския крал Луи XVI.

Луисвил е бил дом и вдъхновяващо място за много популярни личности, част от които са променили света за винаги. Сред тях са изобретателят Томас Едисън, легендарният боксьор Мохаммед Али и актьорът Том Круз.

4
Общо гласували: 3
5 0
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Последни Новини

Последни Новини