Питсбърг

29.04.2011

Наричат го по много начини – „Стоманеният град”, „Градът на шампионите”, „Градът на мостовете”. Питсбърг (Pittsburgh) категорично е сред най-интересните градове в Съединените американски щати.

Модерни катедрали, квартали със старинни сгради, пазещи тайните за създаването на „Новия свят”, както и съвременни внушителни съоръжения, много места за приключения и забавления са част от нещата, които можете да видите и изследвате във втория по големина град в щата Пенсилвания.

Питсбърг в Пенсилвания

Питсбърг е един от най-старите градове в САЩ. Официалният си статут Питсбърг получава през 1758 г. Кръстен е на британския опитен държавник Уилям Пит.

Повече за историята на града и развитието на Западна Пенсилвания можете да научите от считаната за историческа забележителност – Укреплението-музей Пит (Fort Pitt Museum & Block House). Бастионът се намира в центъра на града, на територията на парка Пойнт Стейт (Point State). Според местните именно от там започват да се поставят основите на Питсбърг.

Една от емблемите на града е Катедралата на учението (Cathedral of Learning). Постройката се издига на цели 163 метра височина. 42-етажната сграда е втората най-висока учебна сграда в света. Намира се в сърцето на кампуса на Питсбъргския университет. В сградата се помещават класни стаи, университетски административни офиси, библиотеки, компютърен център и ресторанти. Катедралата на учението има 2 529 прозореца.

Питсбърг

През града преминават три живописни реки - Алегени (Allegheny), Мононгахела (Monongahela) и Охайо, които събират водите си в центъра на града, като по този начин създават изключително впечатляваща гледка. Те образуват триъгълен остров, наричан от местните „Златният триъгълник”, където всъщност е разположен Пойнт Стейт Парк.

В центъра на града са съсредоточени внушителни високи сгради. Статистиката сама говори за красотите на града – 446 моста и над 150 небостъргачи са част от запомнящия се пейзаж на Питсбърг. Сред архитектурните шедьоври на града са Pittsburgh City-County Building, сградите на Университета Питсбърг, както и на Карнеги Мелън Юнивърсити (Carnegie Mellon University).

Категорично Питсбърг се счита за един от световните студентски градове. Той има над 15 университета, в които се обучават повече от 100 000 студента.

В близост до „Златния триъгълник” се намира музейният комплекс Карнеги (Carnegie Museums). Той се състои от няколко много интересни сгради, в които се помещават Природонаучният музей (Carnegie Museum of Natural History), където може да се види богата колекция на тема динозаври, Музеят на изкуствата, Библиотеката на Питсбърг, Научният център.

Един от световно признатите проекти на Института Карнеги е създаването на Музей на Анди Уорхол (Andy Warhol Museum) в Питсбърг през 1994 г. Това е най-богатият музей, създаден в чест на великия американски художник, чиито роден град е Питсбърг. Галериите съдържат над 4 000 негови оригинални творби.

Природните възвишения на Питсбърг имат интересни инженерни решения за придвижване. Става дума за трамвайните релси Duquesne Incline. Разходка в уютните кабинки ще ви позволи да разгледате панорамата на Питсбърг.

В красивия Хайланд парк (Highland Park) се намират местните Зоологическа градина и аквариум. Зеленият комплекс се грижи за над 4 000 животни от 475 вида, включително и 20 застрашени. Модерните съоръжения осигуряват близък достъп до животните и морските обитатели. Таксата за достъп е между 12 и 14 долара.

В Питсбърг се намира и най-големият птичарник в САЩ - National Aviary, където има над 6 000 птици от над 200 вида.

4.5
Общо гласували: 8
5 4
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати