Тулон

Новак
122
Тулон

Средиземноморският град Тулон (Toulon), Франция е една от най-предпочитаните туристически дестинации в Западна Европа. Много китни площади, изящни сгради, разположени в „старата част" на града, отлични ресторанти и кафета, "накацали" около морето, както и няколко атрактивни места за пазаруване привличат годишно хиляди туристи в градчето Тулон.

Историята на града е многовековна. Съществуват доказателства, че още през 7 век преди Христа на земите на пристанищния Тулон се е извършвала интензивна търговия. Днес населението на югоизточния френски град е около 170 хиляди души.

Тулон

Старата част на Тулон е може би най-привлекателното за гостите на града място. Намира се между пристанището, булевард Страсбург и двора Лафайет (Cours Lafayette). Старинният комплекс представлява пешеходна зона с павирани улички, живописни площади и красиви фонтани. Там се намират някои от превъзходните забележителности на средиземноморския град. Сред тях е прочутият Провинциален пазар, който всяка сутрин събира търговци в двора Лафайет.

В старата част на града се намира и местната Катедрала (Toulon Cathedral). Капелът „Тялото Христово“, намиращ се в корпуса на религиозния храм, е истински шедьовър в областта на скулптурата. Произведението на изкуството е изваяно през 18 век в бароков стил. Оригиналът на внушителната творба е бил изграден през от дърво от скулптора и художник Пиер Пуже (Pierre Puget). След пожар през 1661 година обаче олтарът е заменен с мраморни фигури, преплетени една в друга във върховно тайнство. Репликата на оригинала е изпълнена от племенника на Пуже –Кристоф Вейрие (Christophe Veyrier).

Тръгвайки от „Стария град“ в посока Железопътна станция ще откриете може би най-живописното място в Тулон – „Площада на свободата“ (Place de la Liberté). Там се намира и централната част на града. Сградите около площада датират от 18 век. Най-забележителната сред тях е тази на Тулонската опера (Toulon Opera) – втората по големина във Франция и един от историческите монументи в страната на галите. Ложите около сцената са изградени на няколко нива, неусетно пренасят посетителите си в романтични древни времена. Вместимостта на операта е близо 2 хиляди души. Външният дизайн на сградата също е внушителен. Постройката е издигната през 19 век.

В центъра на Площада на свободата се намират пищни фонтани – една от емблемите на Тулон.

Тулон е прочут със своите съхранени и развити винарски традиции.

В Тулон се намира най-голямата френска военноморска база и най-големите корабостроителни заводи в Средиземноморието. Крайморската част на града е обсипана със симпатични заведения, кафенета, сувенирни магазини, рибарски плавателни съдове и екскурзионни лодки, които могат да ви отведат към близките острови. Около пристанището се намира и укреплението The Tour Royale, издигнато през 16 век и служещо дълги години за защита на Тулон.

Сред най-интересните музеи на Тулон са Музеят на френския флот, Музеят на стария Тулон е неговите околности, Музеят на азиатските изкуства, Музеят на изкуствата, Историческият музей.

Друга нетрадиционна забележителност на Тулон са интересните стенописи, придаващи оригинален акцент на градския пейзаж. Стените на някои от сградите за изящно изписани, съществуват дори триизмерни рисунки върху някои от зданията на френския град.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати