Дворецът Бейлербей

08.09.2011
Дворецът Бейлербей в Истанбул

Дворецът Бейлербей (Beylerbeyi Palace) е сред най-запомнящите се забележителности на Истанбул. Той е разположен на азиатската част на прочутия пролив Босфора (Bosphorus), преминаващ през турския град.

Изящният дворец през годините е използван за лятна резиденция, заради прохладата и гледките, които се разкриват към Босфора.

Величествената постройка е издигната през 60-те години на 19 век във френски необароков стил. Архитекти на сградата са братята Балян. Те успяват да придадат на зданието специфичния ориенталски стил. Създаването на замъка е по идея на султан Абдулазиз. Над пет хиляди работници и четири години са били нужни за издигането на двореца край Босфора.

Постройката е квадратна. Фасадата на сградата гледа към Босфора. В двореца Бейлербей има 6 огромни зали (по 3 на всеки етаж) и 24 стаи. Всяка една от тях има пищно обзавеждане, бохемски кристални полилеи, китайски вази. Подовете са покрити с червени египетски килими.

Дворецът е разделен условно на две крила. В едно живеят само мъже и се нарича селамлик, а в другата част – харема, са били настанявани само представителки на нежния пол. Двете крила имат два различни входа за достъп. Залите и стаите на жените са с по-скромна декорация.

Сред големите атракции на бейлербейския замък са фонтаните и басейна, намиращи се в приемната на зданието. Оказва се, че през 19 век е била честа практиката да се поставят малки или по-големи водни басейни и шадравани с течаща вода в затворени помещения. Османците считали, че чрез тях атмосферата в дворците се освежава и разнообразява по неповторим начин.

Бейлербей Палат в Истанбул

Дворът на замъка Бейлербей също впечатлява със своя разкош и изобилие от красиви растения. Цветните тераси са на няколко нива и достигат надморска височина 35 метра. В огромната градина има басейни, живописни пътечки и усамотени места за отдих. Там се намират и привлекателни павилиони, където навремето султаните са обичали да пият кафето или чая си.

През годините красивият дворец е служил освен за лятна резиденция и за място, където са отсядали и са се забавлявали гостуващи държавни глави и други представители на властта. Пикантните истории на двореца разказват, че през 1869 година императрицата на Франция Юджин е била зашлевена по лицето от майката на султана, защото имала дързостта да влезе в Бейлербей, хванала Абдулазис под ръка.

И все пак френската императрица била толкова очарована от истанбулския замък, че поръчала спалнята й в двореца Тюлейри (Tuileries Palace) в Париж да бъде с реплика на турските прозорци.

В началото на миналия век пищният дворец се е превърнал в затвор за един от турските владетели. Султан Абдулхамид прекарал там оставащите му дни под домашен арест. През последните шест години от живота си бившият султан прекарвал времето си в саморъчно облагородяване на замъка – той изработвал красиви мебели и други красиви предмети.

Някои считат, че елегантният дизайн на двореца Бейлербей не може да се сравни с интериора и пищността на другите два замъка, построени по-рано в Истанбул, а именно Долмабахче (Dolmabahche Palace) и Кюкюксу (Küçüksu Palace).

На север от Бейлербейския дворец в непосредствена близост се намира и друга забележителност на Истанбул – Мостът над Босфора (Bosphorus Bridge).

Дворецът Бейлербей е отворен за посетители през всички седмични дни, с изключение на понеделник и четвъртък. Престоят вътре е не повече от час-два. Най-удобният начин да стигнете до там е чрез ферибот, взет от Eminönü. Таксата за достъп до двореца е около 10 турски лири. Работното време е от 09:30 до 16:00 часа.

4
Общо гласували: 12
5 3
4 6
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Жоро
Жоро
10.09.2013 11:08
снимката е от Долмабахче не от чиран мале малее
2
1
Веселин Златев
Веселин Златев
14.11.2012 19:49
Хубав е очерка за Лятната султанска резиденция Бейлярбей, но за съжаление сте сложили снимки от хотела Чиран, част от веригата Кемпински, също намиращ се на брега на Босфора.
1
0