Река Марица

Новак
122
Река Марица

Марица е най-пълноводната и третата по дължина река в България. Тя извира от Рила и свързва страната ни с Гърция и Турция. Марица е и най-голямата река на Балканския полуостров.

В древността Марица се е наричала Хеброс или Хебър. Според старинни легенди Хебър е било името на сина на цар Касандър. Именно във водите на днешна Марица царският син намира смъртта си. От тогава тя носела името Хебър.

Река Марица

Впоследтвие тя е преименувана на Марица. На старотракийски език „Марица“ значи езеро или голяма вода.

Около водите на реката възникват много градове. Тя е живителната система на населени места като Пловдив, Пазарджик, Димитровград и още много други, които се основават именно около пълноводната Марица. И до днес водите й имат решаваща роля за водните ресурси на много населени места. Над 2 милиона души са зависими от водите на Марица.

Реката извира от рилските Маричини езера (2779 м надморска височина). Пътят й преминава през Горнотракийската низина. Близо до град Енос в Турция тя се влива в Егейско море.

Със своите 321 километра дължина Марица се нарежда на трето място по критерии дължина на реките в България. По-големи от нея са Тунджа и Искър. Въпреки това тя обхваща важни обширни райони. Общата й дължина извън българските територии е 472 км.

През вековете водите на Марица са били широко използвани за плаване. Днес обаче условията не са особено подходящи за по-големи съдове. Много язовири задържат водите на най-големите й притоци.

Притоците на Марица са около 100. Най-значимите от тях са Чепинска река, Тополница, Луда Яна, Въча, Чепеларска река, Стряма, Арда, Тунджа, Ергене. Броят на левите и десните притоци е почти еднакъв.

Марица тече през голяма част от Южна България, преминавайки през Стара планина, Родопите, Рила и Сакар.

Горното течение на реката има високопланински характер. Средното и долното течение на реката е по-скоро равнинно. При живописното село Радуил Марица губи планинския си вид и преминава в котловинната си част. В долното й течение е изграден речен канал.

На българска територия последната й дестинация е граничният пункт Капитан Андреево. Коритото на реката до голяма степен очертава границата между Гърция и Турция.

Хиляди са подходящите места около бреговете на Марица, където може да се почива или къмпингува.

Птиците, обитаващи околностите на реката, също са изключително разнообразни. Те придават неповторима девствена атмосфера на водите на най-пълноводната река в България. Жерави, гъски, лебеди, коморани, диви патици, чапли и дестетки видове са само част от екземплярите, които можете да наблюдавате. Басейнът на реката има важно значение за съхраняване на биологичното разнообразие на Южна България.

Пролетта и лятото са най-подходящите сезони за посещаване на някои от красивите брегове на Марица.

За жалост водите на Марица не са от най-чистите. На места има сериозни замърсявания.

Ежегодно се организират спускания с каяци. Плуването в реката е забранено.

Около бреговете на Марица край Пловдив всяка година се организират и музикални фестивали на открито. Те се провеждат на 22 май - Световният ден на биологичното разнообразие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
510
49
36
24
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Нели Лапарева
Нели Лапарева
19.01.2012 11:37
Мн.Благодаря
2
0