Маями

13.10.2011
Маями, Флорида

Маями (Miami) е град, разположен на брега на Атлантическия океан в югоизточна Флорида (Florida). Маями е четиридесет и четвъртият по големина град в САЩ, с население от 399 457 души. Това е основният, централен и най-населен град в Южна Флорида, както и най-гъсто населеният мегаполис в югоизточната част на страната.

Маями е признат за четвърта по големина урбанизирана област на САЩ след Ню Йорк, Лос Анджелис и Чикаго.

Маями и Бискейн Бей

Маями е получил официален статут на град на двадесет и осми юли 1896 година, когато на територията му са живеели малко повече от триста души. През 1940 година в града са живеели 172 хиляди човека.

В центъра на Маями се намира най-голямата концентрация на международни банки на територията на страната, това е и място на постоянния адрес на много големи компании на национално и международно ниво.

В областта, на която се разпростира днес Маями, са живеели индианци. Те се занимавали с риболов, лов и събирали диви корени и плодове, за да преживеят. Индианците, които живеели на територията на днешен Маями, не са практикували земеделие.

Първият европеец, който посетил тази местност, бил испанският конкистадор Хуан Понсе де Леон (Juan Ponce De Leon), който доплувал в залива през 1513 година. Записките му са свидетелство, че той е посетил местността Чекуесча (Chequescha), каквото било първото име на Маями. Така и не е станало ясно дали Леон е слязъл на брега и дали е контактувал с местните жители.

Центъра на Маями

До средата на осемнадесети век в този район живеело малобройното племе маями, от чието наименование на по-късен етап произлязло името на града. Първият европеец, който със сигурност е слизал на брега, е Педро Менендес де Авилес (Pedro Menеndez de Avilеs), който заедно с екипажа си посетил тази местност през 1566 година, за да търси сина си, който година по-рано бил претърпял корабокрушение по тези места.

Първите европейски заселници се появили в южната част на Флорида се появили в началото на деветнадесети век. Те пристигали, за да търсят съкровищата от кораби, които са се разбивали във водите до Големия риф на Флорида (Great Florida reef).

Някои от европейците започнали да се заселват на територията на испанските владения покрай река Маями. По това време се появили индианци от племето на семинолите (Seminole), сред които имало и чернокожи роби, избягали от собствениците си.

Маями Саут Бийч

В резултат на конфликта започнала така наречената Втора семинолска война (Second Seminole War), в която майор Уилям Харни (William Harney) оглавил няколко експедиции за изгонване на индианците. Тази война станала една от най-опустошителните в американската история, в резултат на която индианското население в района на Маями било напълно унищожено.

След края на Втората семинолска война през 1842 година Маями бил нанесен на картата като село. През 1850 година на територията на селцето живеели деветдесет и шест души.

Третата Семинолска война не била чак толкова разрушителна като втората, но замразила развитието на населението в югоизточна Флорида. В края на войната там живеели само няколко войника.

През април 1896 година била прокарана железницата. До началото на Втората световна война градът растял с космическо темпо. През 1900-ната година тук живеели само 1681 човека, а през 1910 година те били вече 5471 души. През двадесетте години хиляди емигранти от северната част на страната пристигнали в Маями, където не се спазвали сухия режим, който забранявал алкохола.

На 15 февруари 1933 година в парка Бейфронт (Bayfront Park) в Маями било извършено покушение срещу американския президент Франклин Рузвелт (Franklin Roоsevelt).

4.3
Общо гласували: 18
5 8
4 8
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати