Норфолк

Нина 2Нина 2
Новак
748
Норфълк, щата Вирджиния

Норфолк (Norfolk) е град, разположен на територията на щата Вирджиния (Virginia). Населението на град Норфолк възлиза на 242 803 души. Покрай западния край на града тече река Елизабет (Elizabeth River), а откъм север се намира заливът Чесапийк (Chesapeake Bay).

Град Норфолк е стратегическа военна и транспортна точка. Историята на града започва през 1619 година, когато губернаторът на колонията Вирджиния, сър Джордж Иърдли (Sir George Yeardley) основал база за колониалното правителство. Това били четири селища. Едно от тях по-късно се превърнало в Норфолк.

През 1622 на територията на Вирджиния пристигнал Адам Търъугуд (Adam Thoroughgood ), който платил за транспорта си от английския град Норфолк с няколко години работа като прислужник. След като приключил срокът на договора му, той станал един от първите и най-важни граждани на бъдещия град Норфолк.

През 1636 година Търъугъд получил безвъзмедно земя близо до река Линхейвън (Lynnhaven River).

Търъугуд предложил името на родния си град за новооформящия се окръг. По-късно този окръг се разделил на две – горен окръг Норфолк (Upper Norfolk County) и долен окръг (Lower Norfolk County). Долният окръг Норфолк се превърнал след време в град Норфолк.

През 1775 Норфолк се превърнал в най-проспериращия град на територията на щата Вирджиния. Точно в новогодишния ден на 1776 година Лорд Дънмор (Lord Dunmore) нападнал града, като започнал да го обстрелва с оръдия от три кораба. Изстрелите разрушили две трети от града, а останалите сгради били разрушени от патриотите в града, които направили това със стратегическа цел.

След като градът успял да се възстанови, през 1804 година гигантски пожар разрушил над триста сгради. През двадесетте години на деветнадесети век земеделието западнало в района, което довело до това, че много семейства се преместили в други райони.

Регати в Норфълк

В града имало много роби. Голяма част от тях избягали по време на Гражданската война, за да се присъединят към войските на Съюза и да спечелят свободата си.

В началото на двадесети век Норфолк успял да разшири границите си чрез добавяне на прилежащи земи. Постепенно в града се появили магистрали, които го свързвали с далечни дестинации в страната. Изграждането на тунели и мостове свързало Норфолк с близки градове като Портсмут (Portsmouth), и Пенинсула (Peninsula), както и с Вирджиния Бийч (Virginia Beach).

През осемдесетте години на двадесети век град Норфолк бил подложен на реорганизация и съживяване, както на процес на модернизация. Изникнали първите небостъргачи. Бил изграден бейзболният стадион Харбър Парк (Harbor Park baseball stadium), където всяка година се играят изключително важни мачове. Съживяването на града привлякло нови инвестици и допринесло много за икономическото развитие на града.

В града се намира научният център Наутикъс (Nauticus), в който се изследва мощта на морето. В научния център се намира музеят Хемптън Роудс (Hampton Roads).

Сред забележителностите на града е фериботът Елизабет (Elizabeth), който е пешеходен и дава възможност да се посети старият Портсмут (Portsmouth). От ферибота се открива прекрасна панорамна гледка.

Художественият музей Крайслер (Chrysler) е един от най-добрите музеи с произведения на изящното изкуство в страната. В него са изложени над 30 000 творби, а самата колекция проследява историята на местността отпреди пет хиляди години.

В града се намира и великолепна градина с орхидеи, която се намира в сградата на стария университет.

В града се намира и ботаническа градина, която е разположена на площ от 155 акра. В градината има огромни колекции от азалии, рододендрони и рози.

Една от атракциите на града е зоопаркът Вирджиния (Virginia), където има над четиристотин животни, сред които и сибирски тигри.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати