Хага

Нина 2Нина 2
Новак
748
Хага, Холандия

Хага (The Hague) е красив холандски град с население от 500 000 човека. Хага изпълнява функцията на столица на провинция Южна Холандия. В Хага се намират важни институции - седалището на холандското правителство, както и на парламента, Върховния съд и Държавния съвет.

Заради това много често някои хора смятат, че градът е столица на Холандия, тъй като в него на практика се намират най-важните институции в страната.

В града се намират чуждестранни посолства, както и над сто международни организации. В Хага се намира Международният съд и Международният наказателен съд.

Хага възниква през далечната 1230 година, на практика се получава така, че неин основател е графът на Холандия Флорис Четвърти (Floris), който решава да изгради на това място ловната си резиденция.

Хага

През 1248 година друг граф на Холандия - Уилям Втори (William II) решава да разшири постройката. Той така и не може да се наслади на гледката на осъществената си идея - той умира, преди дворецът да е завършен. Постройката е довършена от сина му Флорис Пети. Рицарската зала, която се намира в сградата, днес се използва за провеждане на политически събития.

Град Хага се споменава за първи път като Хаге (Hage) в писмен документ от началото на тринадесети век. След това в писмени документи градът е споменат с името Гравен Хаге (Graven Hage).

Когато херцозите на Бургундия (Burgundy) придобиват контрол над областта Холандия, те назначават човек на специална длъжност, който да се произнася вместо тях по време на консултативния съвет.

В началото на осемдесетгодишната война липсата на крепостни стени около града оказва пагубно влияние, тъй като това улеснява испанските войски да превземат града. От 1588 година Хага става център на правителството на холандската република. Още по това време символ на града става щъркелът.

За да може администрацията да запази контрола над града, Хага не получава официален статут на град. През 1806 година на Хага е било разрешено да се нарече град. След Наполеоновите (Napoleonic) войни територията на днешна Белгия и на Холандия е комбинирана и така е създадено Обединеното кралство Холандия. То е било създадено, за да бъде буферна зона срещу Франция. За да няма обидени, Хага и Брюксел се редували през две години в статута си на столица на кралството. Въпреки това правителството било със седалище само в Хага. През 1830 година, след отцепването на Белгия, Хага останала седалище на правителството, а Амстердам станал столица на Холандия.

Заради своята история историческият център на града се различава от центровете на по-малките близки градове. В историческия център, който привлича много туристи, има много малки улички, изградени през Средновековието, както и просторни улици, на които са разположени богаташки къщи от средата на осемнадесети век. В центъра има голяма църква от петнадесети век и няколко ефектни дворци от седемнадесети век. Туристите често посещават протестантската църква, изградена през седемнадесети век.

Град Хага нощем

В средата на деветнадесети век Хага се е разраснала заради новата роля на града и много улици са били изградени специално за държавните служители. Наложило се да бъде присъединена към града територията на Лоосдуинен (Loosduinen). По време на Втората Световна война градът успял да запази много от важните си сгради. Била построена Атлантическата стена.

През март 1945 година градът бил атакуван по погрешка с бомби от кралските военно-въздушни сили. Над петстотин човека били убити от бомбардировката и до днес могат да се видят разрушенията, причинени от бомбите, които не са възстановени. След войната в Хага настъпил строителен бум и градът се разширил. Разрушените сгради били възстановени и населението се увеличило. През деветдесетте години на двадесети век градът присъединил към територията си близки градове.

В Хага има много интересни музеи и културни забележителности. Сред тях е Мадуродам (Madurodam), който представлява миниатюрен град, който съдържа стотици модели на историческите забелрежителности в Холандия. Музеят Мавриций (Mauritshuis) е събрал платната на много световноизвестни холандски майстори, сред които Рембранд (Rembrandt ) и Вермеер (Vermeer ).

Биненхоф (Binnenhof) е разкошна готическа сграда, където се намира градският съд. Биненхоф е бил построен като замък, а след време се е използвал основно за място, където са се провеждали публичните екзекуции на осъдените.

Дворецът Ноордеинд (Noordeinde) е собственост на кралската фамилия на Холандия. Той е бил разширяван през шестнадесети век и е един от четирите двореца, които притежава кралската фамилия.

Дворецът на мира, построен през 1913 година, е една от най-големите забележителности на града. Дворецът на мира, който е мястото на седалището на международния съд, може да бъде разгледан благодарение на туровете, които са предназначени специално за туристи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
53
43
33
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати