Катания

Нина 2Нина 2
Новак
748
Катания

Катания (Catania) е италиански град, разположен в Сицилия (Sicily). Градът е с население от около 300 хил. човека и е столица на провинция Катания.

На територията, където днес е разположена Катания, са живеели хора още през тринадесети век преди новата ера. Местното племе сикули (sicules) дали името на селището – Катания. Смята се, че значението на името на града означава остър нож или друг остър предмет за разфасоване на месо, а също така служи за наименование на неравна камениста повърхност. Това се аргументира с факта, че Катания е разположена близо до вулкана Етна (Etna). Преди векове Катания е била гръцка колония. Най-вероятно това е било през 730 година преди новата ера.

През 476 година преди новата ера сиракузците (Siracuzian) превзели Катания и прогонили жителите й, като в града пристигнали да живеят нови заселници, а той вече се наричал Етна – на името на вулкана. През 461 година преди новата ера жителите на Катания си върнали властта над града.

През 403 година Катания отново била превзета от сиракузците, като жителите на града били продадени като роби. След това гърците отново поели контрол над града.

През 279 година в Сицилия пристигнал епирският цар Пир (Pyrros), който подкрепял гърците в борбата им срещу картагенците, жителите на Катания отворили градските порти и го посрещнали като техен владетел. След първата Пуническа война, по време на която Римската република се сражавала с Картаген за господство над Сицилия, Катания се превърнала в първия град в Сицилия, който преминал под властта на римляните.

Площада на Университета в Катания

По времето на римското владичество Катания получила правата на съюзнически град. Била построена гимназия в града, а след това водопровод и амфитеатър. През 36 година преди новата ера Катания придобила статут на колония.

През 251 година преди новата ера в Катания била изгорена на клада света Агата (Agathe). Тя не искала да отдаде честта си на проконсула на Сицилия и римляните изтръгнали гърдите на Агата с клещи. През нощта раните й били изцелени по чудо. Когато я изгаряли, градът бил разтърсен от земетресение. Една година след екзекуцията й вулканът изригнал и Катания била обречена. Вярващи хора от града показали на потоците от лавата покривалото, което закривало тялото на мъченицата, и вулканът утихнал. Оттогава света Агата е покровителка на Катания.

Катания била под византийско и под френско владичество, а след това и под арагонско. През 1434 година в града бил основан първият сицилийски университет. В катедралата на Катания били погребвани сицилийските крале от арагонската династия.

През 1669 година, след поредното изригване на вулката Етна, Катания била унищожена. Започнало възстановяване на града, но през 1693 година земетресение унищожило всичко, което жителите на града успели да възстановят. През 1736 година бил издигнат фонтан със скулптура на слон, който се превърнал в символ на града.

През 1871 година Катания станала част от обединото кралство Италия. През Втората световна война Катания била разрушета от бомби на съюзническите войски. През шестдесетте години на двадесети век Катания се превръща в едър индустриален център. В края на двадесети век новите технологии дават ново име на Катания – европейската Силиконова долина. В града има запазени римски бани, които привличат туристи от цял свят.

Фестивалът на Сан Агата се празнува всеки февруари и е най-големият празник на града. През първия ден се празнува с огромни свещници които тежат над хиляда килограма единият. Празникът завършва с фойерверки на красивия площад Дел Дуомо (del Duomo)

В града има двадесет и пет театъра, като всеки от тях е профилиран в различен вид постановки. Има театър на гръцката трагедия, класически театър, експериментален театър и куклен театър. Най-известният е театърът Белини (Bellini), който работи от 1890 година.

В града има красиви старинни дворци като дворецът Бискари (Biscari). Площадът Дел Дуомо е ограден със старинни сгради, построени по каноните на барока. Сред най-забележителните монументи в града е скулптурата Слонът, а сред парковете се откроява паркът Вила Белини (Villa Bellini). Туристите винаги посещават руините на римския амфитеатър в града.

Градският музей показва панорама на историята на Катания. Той се намира в крепостта Кастело Урсино (Castello Ursino), построена през тринадесети век. Това е единствената средновековна сграда, оцеляла след земетресението през 1693 година.

Църквите, които са привлекателни за туристите са Санта Мариа дел Гезу (Saint Maria del Gesu), Колегиата (Collegiata) и църквата на света Агата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
52
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати